logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie piecem CO – jak ustawić histerezę i temperatury dzienne/nocne w kodzie?

PIOTR111 16 Gru 2004 12:26 4564 28
REKLAMA
  • #1 1064539
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam
    Poniżej jest fragment kodu sterującego temperaturą w pomieszczeniu’
    Który obsługuje piec gazowy

'uklad obslugi histerezy sprawdzony i dziala poprawnie ustaw 20 C'''

If Aa = 0 Then ''''''''''''''' 'Aa=0 to dzień Aa=1 to noc
    Tz = R - 10 ''''''''''''' 'zalącza Dzien –1stopień histereza
    Tw = R + 5 '''''''''''' 'tmp wylacz dzien +0,5 stopnia histereza
    Else ''''''''''''''' 'dioda czerwona to noc
    Tz = R - 30 ''''''''''''' 'zalącza piec noc –3 stopnie to jest 17 C
    Tw = R - 15 '''''''''''''temp wylacz piec noc –1,5 stopnia to jest 18,5 C
    End If

If T <= Tz Then '''''''''''''''''''' 'z
    Set P3.0 '''''''''''''''''''' ''z zalącza przy 19 "C"
    End If '''''''''''' '''z ustawione na sterowniku 20 "C"
    If T >= Tw Then ''''''''''''''' ''z wylącza Przy 20,5 "C"
    Reset P3.0 ''''''''''''''' ''z
    End If ''''''''''''''''' 'z

Moje pytanie brzmi jak zmodyfikować warunki aby rano, kiedy sterownik przechodzi z temperatury nocnej .18stopni na temperaturę dzienną tj.20 stopni dochodził do niej stopniowo
    Np. najpierw 19 stopni a potem dopiero 20 stopni. Obecnie , ze względu na dużą bezwładność pomieszczenia temperatura na piecu przy powrocie na temperaturę dzienną znacznie przekracza normy dopuszczone pieca
    Mam nadzieję , że wyjaśniłem to dobrze
    Prosiłbym o jakieś sugestie
    PIOTR
  • REKLAMA
  • #2 1065118
    myrcioch
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Przydałyby się tu jeszcze co najmniej dwa parametry:
    - temperatura obiegu wody
    - temperatura zewnętrzna

Obniżając temperaturę wody (a tym samym temperaturę kaloryferów) obniżasz obciążenie kotła i spowalniasz proces narastania temperatury w pomieszczeniach. Przyda się tu jeszcze uwzględnić temperaturę zewnętrzną, ponieważ z drugiej strony gdy temperatura obiegu jest zbyt niska, to nigdy nie osiągniesz zadanej temperatury w pomieszczeniach.
  • #3 1065201
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    No to musisz dodać czujnik temperatury wody w piecu, i uwzględnić tą temperaturę w procedurze. Wyobraź sobie, że nagle zacznie cię kłamać czujnik temperatury w pomieszczeniu, albo ktoś w nim okno otworzy, i co, wygotujesz wode z pieca?
  • REKLAMA
  • #4 1065260
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Można wprowadzić zmienne CzasPracyPieca, CzasPrzerwyPieca i GRZEJE

Wprowadzamy fragment, który ogranicza czas ciągłej pracy pieca dla zabezpieczenia go przed przegrzaniem. Nie trzeba wtedy dodawać dodatkowego termometru na piecu.
    Dobieramy:
    Czas_GRZANIA_MAX > CZAS_PRZERWY_MAX a ich bezwzględne wartości zależą od konkretnego układu (szybkości nagrzewania, ilości wody w instalacji, czy obieg wymuszony czy grawitacyjny)

; W Pascalu ale chyba zrozumiale.

TimerInt_1s:
    BEGIN
      IF GRZEJE THEN
        BEGIN
          INC (CzasPracyPieca)
        END
      ELSE
        BEGIN
          INC(CzasPrzerwyPieca)
        END;
    END;

; program główny inicjacja

Grzeje:=false;
    CzasPracyPieca:=0;
    CzasPrzerwyPieca:=0;
    StartTimer1s;

; program główny pętla sterowania

IF Grzeje THEN
     BEGIN
       IF CzasPracyPieca>CZAS_GRZANIA_MAX THEN
         BEGIN
           GRZEJE:=FALSE;
           CzasPracyPieca:=0;
         END
     END
    ELSE
     BEGIN
       IF CzasPrzerwyPieca>CZAS_PRZERWY_MAX THEN
         BEGIN
           GRZEJE:=TRUE;
           CzasPrzerwy:=0;
         END;
    END;

{Badanie warunków załączenia pieca }

IF ((Temp<=Tzał) AND grzej) THEN UruchomPiec ELSE WyłączPiec

IF ((Temp>=Twył) THEN WyłączPiec

• #5 1065430
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Witam
    Sam piec ma zabezpieczenie przed przegrzaniem
    Tylko jesli dojdzie do zadziałania tego czujnika a temperatura pomieszczczenia jeszcze nie osiągnęła zadanej to piec dostaje czkawki
    Czujnik go wyłącza pompa pracuje , wodę studzi znowu się załącza i tak w kółko. Aż do nagrzania pomieszczenia
    Jeżeli pracuje w zakresie temperatur dziennych ok 20 st to się wyrabia
    Natomiast jak ma nagrzać z temperatury nocnej ok 18st do dziennej ok20st
    czkawka.
    Myślałem nad napisaniem warunku, który w momencie przejścia z nocy na dzień zmieniał temperaturę stopniowo do zadanej
    np. kolejne załączenie pieca zwiększa temperaturę o1st az do zadanej
    Co wy na to i jak do tego podejść
    Acha jeszcze jedno- nie zostało mi zbyt dużo wolnego miejsca w procku
    Chyba się zapętliłem i tylko reset pomoże
    PIOTR
  • #6 1065481
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    A może zrób żeby zaczynał przechodzic w tryb dzienny z godzine wczesniej niż ta o której ma się załączać tryb dzienny i stopniowo zwiekszaj temperature? Albo częściej załączaj (raz na dwie godziny albo raz na godzine) to może temperatura nie będzie aż tak mocno się obniżać.
  • #7 1065643
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Jezeli piec się wyłącza za pomoca zabezpieczenia termicznego to mi to wyglada na zły dobór grzejników w pomieszczeniach. Poprostu są za małe i niema odbioru ciepła. Jaką masz ustawioną temperature na wyjsciu z pieca ?
  • #8 1065760
    Paweł Es.
    A co z moim pomysłem, swoistym PWM sterującym piecem ?
    Jeżeli piec ma pracowac gdy termometr mu poleca to niech to robi w systemie praca-przerwa co zapobiegnie przegrzaniu a woda i tak będzie się nagrzewała.

Można dodać np. funkcję regulującą stosunek czasu pracy do przerwy na podstawie temperatury, im bliżej temperatury zadanej tym wyższa moc średnia pieca.

alfa:=Tzadane/Taktualne.
    IF ALFA>1 THEN ALFA:=1
    IF ALFA<0.5 THEN ALFA:=0.5

Przyjmujac OKRES_PRACY=180s
    CZAS_PRACY_PIECA:=OKRES_PRACY*alfa
    CZAS_PRZERWY:=OKRES_PRACY-CZAS_PRACY_PIECA
  • #9 1065915
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Z tego co czytam to mi pachnie pomiarem temperatury na zewnątrz
    To jest pierwsza sprawa
    A druga to wczesniejsze załączenie pieca na parę minut przed przejściem w tryb dzienny
    Kolega jacur ma rację co do grzejników
    Ale zmiłujcie się i nie każcie mi wymieniać całej instalacji bo mnie na to nie stać
    Wykonać nową i znowych materiałów to nie sztuka
    Problem polega na tym aby dobrać tak parametry by to szło na starych gratach
    Widziałem już takie sterowniki, które się same uczą i jest gitara tylko przy kasie się nogi uginają
    Zdaję sobie sprawę, że takie rozwiązania pociągają za sobą rozrastanie się programu i zmianę procka lub podzieleniem funkcji na dwa procki
    i ta druga wersja bardziej do mnie przemawia
    W tej chwili upakowałem to w AT89c4051
  • #10 1066390
    jacur
    Poziom 32  
    to jak jest taki prtoblem to zmiejsz hiztereze do maksymalnie 0.5 st
    i mam jeszcze pytanie czy pompa obiegowa staje jak wyłacza sie piec czy kręci sie cały czas?
  • #11 1067195
    Paweł Es.
    Pisz w assemblerze:

- nie musisz zmieniać procesora
    - pozostanie ci jeszcze dużo miejsca
    - nabędziesz nowej wiedzy

Same zalety.

PS. Po co piszę ten trzeci post jak chyba nikt poprzednich nie przeczytał ?
  • #12 1067218
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Moja sugestia jest następująca: weż pod uwagę dwie rzeczy: temperaturę wody w kotle i temperaturę w pomieszczeniu. Temperatura zewnętrzna raczej nie powinna Cię interesować ponieważ Ty oczekujesz w pomieszczeniach np. 22 st.C. Jako takim problemem może być to, że w zimne dni temperatura będzie dochodzi wolniej a właściwie dłużej do zadanej.
    Co do temperatury w kotle to wystarczająca wydaje mi się temperatura na poziomie 60 st. C ale tak naprawdę zależy to od kilku czynników np. od tego czy dom jest "chroniony" styropianem. Do odpowiedniego sterowania kotłem najlepiej nadaje się korekcja PID, którą należałoby zaimplementować w uC. Wyeliminowane zostałyby wtedy wszelkie "przesterowania". Odpowiednie opracowanie tegoż algorytmu pozwoliłoby na dopasowanie się sterownika do istniejących warunków. Przykład korekcji PID jest chyba podany w plikach przykładowych w samym Bascomie.
  • REKLAMA
  • #13 1068203
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    nie jestem pewien kolego cyberdar czy PID byłby tu najlepszym rozwiązaniem. oczywiście że w pewnych okolicznościach PID zapewni minimalne przesterowania ale te okolicznośći to odpowiedni dobór parametrów regulatora a bez tego to może być kicha.
    wydaje mi się że w regulacji temperatury decydujące znaczenie mają dwie sprawy: moc elementu grzejnego oraz to jak szybko obiekt grzany wytraci ciepło, a to dość silnie zależy od temperatury zewnętrznej - jak bedzie na zewnątrz -20 stopni to temperatura w budynku bedzie spadać szybciej niż gdyby było +10 stopni.
  • #14 1068299
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Widzę, że temat nabiera rumieńców
    Wiadomość dla Pawła - jestem za asemblerem tylko musiałbym
    się trochę cofnąć w rozwoju jestem już zasiedziałym w analogówce weteranem
    Bascom to wszystko na co mnie stać w tej chwili
    Wiadomość dla jcura
    Owszem problem rozwiązuje - tylko zużycie gazu wzrasta a od nowego roku drożeje
    Obiekt jest chroniony styropianem a temperatura na piecu ustawiona na 70 st
    Coś mi się zdaję ,że jednak muszę popracować nad stopniowym dochodzeniem do temp dziennej
    Wydaje mi się, że to będzie najlepsze (najprostrze) rozwiązanie
    A może ktoś ma inny pomysł?
  • #15 1068411
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    A ten twój piec to napewno dobrze dobrany do tej instalacji? Może masz, jak to wspominano tutaj za małą moc pieca do instalacji i warunków w jakich ta instalacja pracuje? Chyba jakby piec był nadmiarowy to by nie miał problemów z takim grzaniem, ale może się myle. To stopniowe dochodzenie wydaje się rozsądne.
  • REKLAMA
  • #16 1068755
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Nie ma się co czepiać pieca bo hula od paru lat , wężownica jest nowa
    Problem jest w tym , że grzejniki mają dużą bezwładnoć cieplną
    A nie stać mnie na ich wymianę - mam teraz inne wydatki
    Oczywiście gdybym je wymienił problem z głowy
    PIOTR
  • #17 1069606
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Podaj jaki to typ kotła (pieca).
    Pozdrawiam.
  • #18 1069698
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Kolego yerpen2:
    - po pierwsze forum jest od tego, żeby wymieniać się pomysłami, poglądami a nie krytykowaniem a Ty się do tego jedynie ograniczyłeś ,
    - po drugie czytamy co inni piszą
    - po trzecie o różnych aspektach takowego sterowania wyraźnie napisałem (jak choćby ocieplenie budynku czy dobór parametrów).
    Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ocieplony dom zdecydowanie "lepiej się zachowuje". Co prawda ja wykonałem sterownik do pieca węglowego, który jest o wiele gorszym obiektem do sterowania niż piec gazowy choćby z tego względu, że nie da się go całkowicie wyłączyć po uzyskaniu pożądanej temperatury w pomieszczeniach jednak udało się uzyskać oszczędność na poziomie 40% !!!!! (oczywiście po ociepleniu i zastosowaniu sterownika). Yarpen2 w swoim sterowniku, jak dobrze wiesz, nie mam korekcji PID bo to nie ma sensu ale pamiętaj po co robiłeś korekcję u kolegi Marcina.
  • #19 1069910
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    kolego cyberdar napisałeś:
    Cytat:

Temperatura zewnętrzna raczej nie powinna Cię interesować

Ja uważam że powinna i odniosłem się do tego.
  • #20 1070181
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Witam
    Podaję typ pieca - jest to już weteran 12lat pracy ale jeszcze dycha
    GCO-21-02-GZ-50
    PIOTR
  • #21 1070399
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Z tego co Napisałeś to prawdopodobnie jest to kocioł produkcji TERMETU SA ze Świebodzic. Nie pracowałem nigdy z kotłami krajowymi więc nie orientuje się czy mają one nastawę wyłączania pracy palnika po osiągnięciu zadanej temperatury na powrocie. Napisz czy jest tam jakaś automatyka załączania palnika i na jakiej zasadzie to działa. Nie mogę nigdzie znaleźć dokumentacji tego typu kotła.
  • #22 1070500
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Witam
    Kocioł w obwodzie sterowania ma czujnik temperatury spalin+czujnik przegrzania na wężownicy= czujnik świeczki+ styk sterujący, który podłączyłem do mojego sterownika
    I tutaj nie ma co szukać dziury w całym
    Cały układ jest podobny do starego PG-4
    Regulacja wielkości płomienia i mocy kotła jest na pokrętle mechanicznym
    Byłoby cudownie gdyby można było regulować moc płomienia zdalnie
    PIOTR
  • #23 1071104
    jacur
    Poziom 32  
    a jak by to zrobic za pomoca 2 czujników temperatury :
    1 czujnik na kotle (jezeli uzyska temperature kocioł to wyłacza palnik a pompa obiegu dalej sie kręci )
    2 czujnik w pomieszczeniu (jezeli uzyska temperature zadaną wylącza wszystko )
  • #24 1071569
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Witam
    Tak jest zrobione
    przez noc udało mi się wymyślić układ, który załatwia wszystkie moje problemy.Wystarczy nie zmieniając sterownika (oprogramowania) w obwodzie czujnika na piecu wprowadzić histerezę i sprawa z głowy
    Gorzej z realizacją
    Orginał jest zrobiony jako bimetal
    I tu pytanie
    Czy za pomocą dwóch czujników bimetalowych 70 i 55 stopni da się zrobić taką logikę , aby przy 70 st. wyłączał a załączał dopiero przy
    55 stopniach
    Chyba trzeba wstawić jakiś przerzutnik + te czujniki aby to zagrało
    Byłbym wdzięczny za sugestie
  • #25 1071793
    ljmp
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam.

Po pierwsze proponuje zastosowac czujnik temp. wody, ktory mialby ograniczenie temp. nastawione nizej niz prog kotla, wtedy regulacja odbywalaby sie bez "ingerencji" kotla. Druga korzyc jakaby z tego plynela to mozliwosc sprawdzenia temp wody, dzieki czemu moglbys latwo obliczyc stale czasowne nagrzewania/chlodzenia sie pomieszczenia (bezwladnosc cieplna) i calej instalacji czyli uskutecznilbys regulacje. Po uwzglednieniu tych czasow wiedzialbys jak wczesnia nalezy wlaczyc kociol zeby w okreslonym momencie uzyskac odpowiednia temperature. Oczywiscie nie dokonywac tylko jednego pomiaru bo np. w zime lub przy wiekszym wietrze sprawa wyglada inczaej.

Kolejne co proponuje to zastosuj regulacje PWM z okresem np. 10minut lub dobranym na podstawie obliczonych tych w/w stalych czasowych. Wtedy mialbys plynniejsza kontrole temperatury.

Wiem ze to brzmi skomplikowanie i trudno ale to jest do zrobienia (skoro mi sie udalo) a jakie by z tego oszczednosci poplynely.

Pozdrawiam
  • #26 1072311
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Ostatnia propozycja mnie na tyle zainteresował, że prosiłbym jesli można
    o więcej informacji od kolegi ljmp
    wydaje się to sensowne, prosiłbym o przybliżenie tematu
    PIOTR
  • #27 1074742
    Paweł Es.
    PIOTR111 napisał:
    Ostatnia propozycja mnie na tyle zainteresował, że prosiłbym jesli można
    o więcej informacji od kolegi ljmp
    wydaje się to sensowne, prosiłbym o przybliżenie tematu
    PIOTR

Kolego Piotrze111 czy ja piszę fontami sympatycznymi ? Przecież podałem koledze programowe rozwiązanie PWM w poście z wstawką kodową !

Jeżeli piec ma grzać bo tak wynika z temperatury to jest włączany i wyłączany okresowo dla uniknięcia przegrzania z warunkiem czas włączenia > czas przerwy.

____________       __________
    _/            \_____/          \____________________
       Grzeje   NieGrzeje  

PROSZĘ CZYTAĆ UWAŻNIE !
  • #28 1078166
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Witam
    Przepraszam za moją nieuwagę ale w między czasie temat się tak rozszerzył, że trudno go teraz ogarnąć
    Podsumowanie
    Wszystkim dziękuje za zabranie głosu w temacie
    dzięki wam wyjaśniło się wiele spraw
    oby wszystkie posty miały takie zakończenie i taki szeroki odzew
    Teraz przed świętami już nie dokonam cudów
    Ale ogólna koncepcja już się klaruje
    Realizacja w nowym roku
    Pozdrawiam PIOTR
  • #29 2352981
    sochan
    Poziom 2  
    WITAM WSZYSTKICH!!!
    Szukam kogoś kto by potrafił zrobić sterownik pieca CO z uwzględnieniem temperatury odczuwalnej na zewnątrz i temperatury w pomieszczeniu z użyciem procesora $ ;-)
    W razie pytań ryro2(_at_)o2.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowego sterowania piecem CO gazowym z uwzględnieniem histerezy oraz temperatur dziennych i nocnych w kodzie sterownika opartego na mikrokontrolerze AT89c4051. Omawiane są metody poprawy stabilności i efektywności regulacji temperatury, w tym stopniowe zwiększanie temperatury przy przejściu z trybu nocnego na dzienny, zastosowanie PWM do sterowania czasem pracy i przerw pieca w celu zapobiegania przegrzewaniu, a także uwzględnienie temperatury obiegu wody i temperatury zewnętrznej jako dodatkowych parametrów regulacji. Poruszono problem dużej bezwładności cieplnej grzejników i ograniczeń sprzętowych sterownika. Proponowane rozwiązania obejmują implementację histerezy na czujnikach bimetalowych, wykorzystanie czujników temperatury spalin i wody, a także sugestie dotyczące korekcji PID dla lepszego dopasowania sterowania do warunków zewnętrznych i izolacji budynku. Wskazano na konieczność odpowiedniego doboru mocy pieca do instalacji oraz możliwości stopniowego dochodzenia do temperatury dziennej, aby uniknąć częstego włączania i wyłączania pieca (tzw. czkawki). Dyskutowano także o ograniczeniach pamięci mikrokontrolera i zaletach programowania w asemblerze. Wskazano, że sterownik powinien uwzględniać zarówno temperaturę w pomieszczeniu, jak i temperaturę wody w kotle, a także możliwe jest sterowanie pracą pieca na podstawie dwóch czujników temperatury z logiką histerezy. Model kotła to TERMET GCO-21-02-GZ-50, który posiada mechaniczne nastawy mocy i zabezpieczenia termiczne, ale brak zdalnej regulacji płomienia. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem wydaje się implementacja stopniowego zwiększania temperatury dziennej oraz sterowanie PWM z uwzględnieniem histerezy i pomiarów temperatury wody i pomieszczenia, co pozwoli na efektywne i bezpieczne sterowanie piecem w istniejącej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA