logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323 1.7D - wyrzucanie płynu chłodniczego na zimnym silniku, co robić?

MADZIA 1.7d 28 Gru 2011 23:29 4175 5
REKLAMA
  • #1 10316656
    MADZIA 1.7d
    Poziom 2  
    Witam. Mam malutki problemik z madzią. kupiłem auto z pękniętą chłodnicą-pokleiłem,zalałem płynem. W kiedy odpalam auto płyn wyganiało zbiorniczkiem-wymieniłam korek na nowy.Jak odkręcę korek poziom płynu wzrasta i ucieka.Gdy auto przejedzie 3 km goni płyn zbiornikiem,odkręcisz korek to gejzer.Jak pochodzi ok. 10-15 min na biegu jałowym to grzanie jest, wentylator się załącza, ale korek musi być odkręcony. Jak strzelił mi pierwszy gejzer to temp. ma wskaźniku tak na połowę wentylator się nie wyłącza i nie ma grzania no i węże dają się ścisnąć. no i klejenie strzeliło. CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ TAKIEGO ZACHOWANIA. Dodam jeszcze że olej czysty (brak wody)a zbiorniku nie zauważyłem plam oleju.
  • REKLAMA
  • #2 10316878
    piecu1100
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    jak poziom płynu rośnie zaraz po odpaleniu stawiam na uszczelke pod głowicą ew pęknieta głowicę
  • REKLAMA
  • #3 10319193
    brzozowski886
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Na moje oko ta tak jak na kolegi oko uszczelka pod głowicą.
    Albo podjedź do jakiegoś mechanika i zapytaj się czy ma tester do sprawdzania CO2 w układzie chlodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 10320710
    MADZIA 1.7d
    Poziom 2  
    Ok. uszczelka, ale jeżeli samochód w końcu się zagrzeje to płynu już nie goni(otwarty termostat), A czy można założyć odwrotnie termostat? Bo jeżeli tak to może to jest przyczyną, ponieważ płyn goni do momentu dopóki nie otworzy się termostat, potem wszystko w normie, a nawet ogrzewanie robi się bardzo raptownie gorące ( brak tego przejścia chłodnego powietrza na gorące).
  • REKLAMA
  • #5 10321405
    brzozowski886
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Koleżanko termostatu odwrotnie nie założysz.
    Na ciepłym silniku płynu nie musi wyrzucać bo otwiera się termostat i wtedy płyn jest chłodzony.
    A to że wyrzuca płyn na zimnym silniku oznacza że są przedmuchy na uszczlece pod głowicą.
  • #6 10321785
    piecu1100
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    czasami mozna odwrotnie załozyc termostat jak jest (wkład) np: audi,vw nie da się inaczej włożyć,ale nawet jak jest zle założony to i tak będzie wiadomo wtedy kiedy silnik się ugrzeje,jak na zimnym po odpaleniu rośnie poziom płynu to na pewno uszczelka lub głowica pęknięta
REKLAMA