logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaworki do rozdzielacza CO - najsłabszy punkt instalacji.

jglowczyk 30 Gru 2011 21:46 21671 14
REKLAMA
  • #1 10326026
    jglowczyk
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam ogromną prośbę do wykonawców, by wskazali jakie zaworki do rozdzielacza CO nie będą ciekły po trzech sezonach?
    Moje szlag zaczyna trafiać, jeden po drugim - trzeci sezon używania - pomimo, że były otwierane i zamykane przynajmniej raz na tydzień.
    Ostatnio znajomy hydraulik mówił mi, że nie podjąłby się ich wymiany, bo nie jest w stanie mi zagwarantować, że najlepsze jakie zna nie rozpadną się znowu.
    Wszystkie zawory jakie zastosowałem w CO, były z najwyższej półki, oprócz tego badziewia - nie było w czym wybierać.
    Wymiana ich jest wkurzająca i trudna - wiadomo jak się grzebie przy pexie.
    Googlowałem za nimi parę godzin i same pachnące Chinami w ofercie.
    Może ktoś ma patent na zastosowanie innych , niż powszechnie stosowane?
  • REKLAMA
  • #2 10330447
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Kolego, tak zamieściłeś fotkę, że nie bardzo wiadomo co na niej jest. Powiększyć się nie da, bo mocno skompresowana. Daj jeszcze raz, ale w dobrej rozdzielczości.
  • #3 10332769
    jglowczyk
    Poziom 12  
    do kreslarz
    Sorki kolego to jest tylko zdjęcie przykładowe, by było wiadomo o które zaworki chodzi.
    O problemach z tymi zaworkami słyszałem już od kilku znajomych, ale nie wnikałem w ten temat, aż z moich nie zaczęło kapać.
  • REKLAMA
  • #4 10332888
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    jglowczyk napisał:
    były otwierane i zamykane przynajmniej raz na tydzień.

A po co je zamykasz raz w tygodniu, bo kompletnie nie rozumie.
  • #5 10333122
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    DonRomano napisał:

Ja myślę, ze nie o to chodzi. Zawory typu kulowego dobrze jest od czasu ,do czasu ruszyć(obrócić),aby się nie "zastały". Ale wadą ,jest niestety jakość uszczelnień> czyli" oringów". Zbyt częste kręcenie zaworem powoduje wycieranie się oringów, ale nie korzystanie z zaworu,a zwłaszcza na ciepłej (gorącej) wodzie, powoduje taki skutek, że po obróceniu zaworu ,zaczyna cieknąć na ośce.Jak z tego wybrnąć, nie wiem. Myślę ,że jednak dławice sznurowe, były (i są) znacznie lepsze. Chyba,że są inne rozwiązania?
  • #6 10333195
    DonRomano
    Poziom 34  
    stanislaw1954 napisał:
    DonRomano napisał:

Ja myślę, ze nie o to chodzi. Zawory typu kulowego dobrze jest od czasu ,do czasu ruszyć(obrócić),aby się nie "zastały". Ale wadą ,jest niestety jakość uszczelnień> czyli" oringów". Zbyt częste kręcenie zaworem powoduje wycieranie się oringów, ale nie korzystanie z zaworu,a zwłaszcza na ciepłej (gorącej) wodzie, powoduje taki skutek, że po obróceniu zaworu ,zaczyna cieknąć na ośce.Jak z tego wybrnąć, nie wiem. Myślę ,że jednak dławice sznurowe, były (i są) znacznie lepsze. Chyba,że są inne rozwiązania?

Jasne, masz racje.
    Myślę tylko po co nimi kręcić tak często?
    Jak chce odcinać poszczególne obiegi to do tego są stworzone zełnie inne zawory, nieprawdaż?
  • #7 10335600
    jglowczyk
    Poziom 12  
    Były używane poza sezonem grzewczym, (w chłodne dni) włączałem ogrzewanie podłogowe i drabinki w łazienkach w czasie pracy pieca na drewno - na potrzeby CWU.
    No, może nie wszystkie naraz.
  • REKLAMA
  • #8 10335810
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    jglowczyk napisał:
    Były używane poza sezonem grzewczym, (w chłodne dni) włączałem ogrzewanie podłogowe i drabinki w łazienkach w czasie pracy pieca na drewno - na potrzeby CWU.

Wynika z tego, że zastosowałeś chyba nie ten rozdzielacz nie w tym miejscu.
    Rozdzielacz typowy do podłogówki np. taki:
    (zdjęcie zapożyczone z sieci)
    nadaje się do jednokrotnego (ewentualnie kilkukrotnego) ustawienia pokręteł i na tym koniec. Rozdzielacz (kolektor) zamontowany na lub bezpośrednio przy kotle ma inne zadanie i montuje się go z innych elementów. My takie elementy wykonujemy we własnym zakresie i stosujemy tam zawory w miarę dobre (średnia klasa cenowa z dostępnych na rynku). Po kilku latach eksploatacji nie było reklamacji, że coś cieknie, choć niektórzy użytkownicy bardzo lubią w celach poznawczych kręcić nimi do oporu. Tu przykład takiego rozdzielacza (kolektora) zamontowanego bezpośrednio na kotle:
    (zdjęcie własne wykonane w trakcie montażu - elementy jeszcze nie pomalowane).

Jakość rozdzielacza niestety poznaje się po cenie. Kupujesz oszczędnie i tanio - kupujesz dwa (albo więcej) razy.
  • #9 10340728
    jglowczyk
    Poziom 12  
    Kolego a te zaworki z dolnego zdjęcia podejdą do pex-a?
  • REKLAMA
  • #10 10340788
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Ja stosuję "gołe " belki ( najlepiej stalowe, bo z mosiężnymi jest troche wiecej problemów z uszczelnieniem) i do nich zaworki MINI , ale TYLKO firmy ARCO (made in Spain). Bardzo wysoka jakość, normalna cena i kultura obsługi ( miękka praca, bez zacięć)
    Nawymieniałen sie tego dziadostwa z pod znaku ferro i innej chińszczyzny. Rok, dwa, a po trzecim chcesz przestawić zaworek, a to gówno cieknie .
    http://kociolcenowy.pl/zawory-kulowe-woda-gaz/495-zawor-kulowy-1-2-mini-wz.html
  • #11 10341171
    DonRomano
    Poziom 34  
    jglowczyk napisał:

A na grzejnikach nie lepiej?
    Tam powinny być zawory do tego przeznaczone.
  • #12 10342963
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Zawory z niebieską długą rączką do wyższej temperatury, nazwa coś na G.... pozdr adam
  • #13 10344581
    jglowczyk
    Poziom 12  
    Dzięki koledzy!
    Teraz dopiero zauważyłem, jak bardzo nie dopilnowałem popaprańców hydraulików i czeka mnie teraz wymiana zaworków na ARCO. Byłem dziś po dotykać w sklepie te zaworki i stwierdzam, że te moje to szajs jakich mało. Cóż nauka kosztuje.

Dodano po 1 [minuty]:

aadamuss
    Wyyyytęęż pamięć. Jakie na G - choć jescze jedną literkę :D -podaj.
  • #14 10345079
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Generbe, genebre
  • #15 10351854
    jglowczyk
    Poziom 12  
    Dzięki za info.
    Wybiorę Genebre, jeszcze lepsze od Arco.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nieszczelnych zaworów do rozdzielaczy CO, które po trzech sezonach użytkowania zaczynają cieknąć. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi typami zaworów, wskazując na niską jakość uszczelnień, szczególnie w produktach chińskich. Zasugerowano, że zawory kulowe powinny być okresowo obracane, aby uniknąć ich zastałych uszczelek, jednak zbyt częste użycie może prowadzić do ich uszkodzenia. Użytkownicy polecają zawory firmy ARCO oraz Genebre jako bardziej niezawodne opcje. Wskazano również na konieczność odpowiedniego doboru rozdzielacza do instalacji, co może wpłynąć na trwałość zaworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA