Wyłączyć urzadzenia grzewcze i pompy.
Pozamykać zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza.
Wykręcić zawory spustowe.
Wkręcić nowe.
Otworzyć zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza.
Sprawdzić ciśnienie w inastalacji, a w razie potrzeby je "dobić"
Uruchomić ogrzewanie.
Dziękuję za instrukcje. Pozakrecac zawory , rozumiem że te dwa tak? Znalazłem w sklepie dolne części zaworów spustowych które chciałbym wymienić z powodu wyrobionych elementów których nie da się odkręcić żeby dopuścić wody do ukladu. Czy mogę wymienić same te dolne elementy, czy odrazu całe zawory spustowe.?
Te dwa. Co wymienić to Ci nie powiem, bo nie wiem czy uda Ci się odkręcić tylko te plastikowe elementy. Napewno warto być przygotowanym na wymianę całych zaworów, żeby nie rozbarać roboty, zwłaszcza jak się coś urwie, a później szukać kompletnych zaworów.
Wiem co chcesz wymienić, ale czasami bywa tak zakamieniony ten gwint, że trzeba użyć sporej siły i bywa, że ten gwint się urwie. Lub też trzeba delikatnie podgrzać jakimś palnikiem propanowym, aby puścił.
Dlatego najpierw sprawdź czy te gwiny się odkręcają. Jak się odkręcają to kup same te elementy.
Rozumiem. MAM rozdzielacz firmy Fibo, nie mogę znaleźć identy znychnzarorow odpowietrzajqco spustowych , czy mogę zatosowac innej firmy? W ofertach widziałem takie motylkowe, wydaje mi się że są owiele lepsze i wygodniejsze w uzupełnianiu wody.
✨ Aby wymienić dolne części zaworów spustowych, należy najpierw wyłączyć urządzenia grzewcze i pompy oraz zamknąć zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza. Następnie należy odkręcić stare zawory spustowe i wkręcić nowe. Po wymianie otwiera się zawory na zasilaniu i powrocie oraz sprawdza ciśnienie w instalacji. W przypadku problemów z odkręceniem elementów, zaleca się użycie siły lub podgrzanie gwintu. Użytkownik pyta również o możliwość zastosowania zaworów innej firmy, preferując modele motylkowe, które są bardziej wygodne w użyciu. Odpowiedzi sugerują, aby nie kupować tych samych zaworów, lecz wybierać modele z dławicą. Wygenerowane przez model językowy.