logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana dysku systemowego rozwiąże problem zgrzytającego dysku?

DontShoot 17 Gru 2004 09:34 1391 5
REKLAMA
  • #1 1066961
    DontShoot
    Poziom 11  
    -Wyzuć do kosza...
    -Sprzedaj na Allegro w dziale "uszkodzone dyski"

Do takich info i temu podobnych udalo mi sie dokopac dzieki magicznej mozliwosci "Szukaj". Sa to dla mnie przykre porady zwłaszcza ze nowe dyski sa troche poza moimi skromnymi mozliwosciami finansowymi (znaczy kase mam, ale tez i mocne postanowienie zmarnotrawienia jaj na Sylwestrze :]).
    Po co wiec zasmiecam forum kolejnym postem? Otorz moj, jakrze genialny acz totalnie nieprofesjonalny w tej dziedzinie umysł wpadł na pomysł.
    Czy jakbym od kogos odkupil jakis paro-gigowy dysk i na nim umiejscowił system, to czy dalej bedzie mi sie wieszal komp z powodu zgrzytania drugiego dysku?

[Dokladny opis sytuacji: Zaczelo sie niedawno, w momencie gdy kumpel przyniosl nowe filmy, ktore zgralem na dysk i chyba urazilem jego gust;], bo od tej pory zaczal zgrzytac, najpierw tylko w niektorych momentach, potem coraz czesciej, tak ze ten post np pisze w notatniku i zapisuje co kilka linijek:] Po kilkunastu zgrzytach zazwyczaj nie moge nic zrobic poza machaniem kursorea a i to przestaje byc mozliwe po kilkunastu sekundach gdy wyskakuje błekitny ekranik z infem: XERNEL_DATA_INPAGE_ERROR (potem jakies bla..bla..bla od wojka-dobra-rada-microsoft) i win32k.sys - Address BF97AE87 bas at BF800000, DateStamp 367de698.
    Active SMART nie wykrywa nic, poza jakimis zmianami temperetury i raz wyskoczylo cos o zmianie Spin Up Time, ale teraz wszystko jest na OK.]
  • REKLAMA
  • #2 1067137
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6449
    Wyzeruj dysk WDClearem powinno pomóc... ale stracisz wszystkie dane z dysku.
    A najpierw to sprawdź jeszcze kable zasilające i taśmę IDE.
  • REKLAMA
  • #3 1067318
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Wyłącz SMARTa.
  • REKLAMA
  • #4 1067487
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    jak wdclear sie zatrzyma bo stuknie mu 100 albo ciezko bedzie mu szlo to allegro....albo kosz
    nic wiecej mu nie pomoze
    a tak ktos moze sobie wykorzystac elektronike
  • REKLAMA
  • #5 1067491
    elktro
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    u mnie w pracy a ostatnio także i u kumpla też był taki motyw z dyskiem tyle tylko że tam bardziej coś stukało co jakiś czas i komp się wieszał. Było wiadome że dysk w końcu padnie, pomagało mu potrząśnięcie (tak wiem mało profesjonalne i szybciej zepsuć można niż naprawić :D), ale pomogło jeśli nie masz już nic do stracenia to czemu nie :-)
    raz nawet pochodził chyba ze 3 dni bez zawiśnięcia. W sumie ze 2 miesiące jeszcze z niego wycisnęliśmy, a tak miał iść do kosza.

Pozdrawiam
  • #6 1067622
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Mogą być różne przyczyny tego zgrzytania:

1' Uszkodzone przewody lub wtyki dochodzące do dysku
    2' Uszkodzona elektronika
    3' Uszkodzona mechanika dysku
    4' Częściowo uszkodzony nośnik

Ad 1': Spróbuj z wyczuciem poruszyć kabelkami: zobacz czy istnieje związek z tym zgrzytaniem jeżeli tak wymień kabel logiczny lub popraw styk w łączówkach

Ad 2': R.I.P.

Ad 3' Jak wyżej

Ad 4': Możesz próbować wyszukać na dysku obszar bez uszkodzeń i tylko na nim załóżyć partycje.

Bez partycji.......Part1:c.......Part2:d......Part3:e
    |----B-----BBBB-|-------------|--------|---------------|

Kliknij tu po dodatkowe informacje
REKLAMA