logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP SFC i ""Podany dysk CD jest nieprawidłowy."

Rhotax 10 Wrz 2017 01:55 639 5
REKLAMA
  • #1 16690895
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ocena: 46
    Mam pytanie "pogłębiające" ten temat (i jego rozwinięcie tutaj ), który jest niestety już zamknięty.
    Nie mam samej płyty "Service Pack 3 CD", ale mam ten ogólnie dostępny plik WindowsXP-KB936929-SP3-x86-PLK.exe
    "Rozpakowałem go" komendą:
    Kod: Dos
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

z linii komend (cmd).
    I tam utworzył się wspomniany ww. tematach katalog i386.

Niestety, wpisanie ścieżek do tego katalogu w odpowiednich (wskazanych ww. tematach) pozycjach rejestru nie pomogło i dalej przy uruchomieniu SFC chce aby włożyć mu płytę z Service Pack 3.

Czy ten plik *.exe z dodatkiem SP3 to jest poprawne źródło które zaakceptuje SFC czy może chodzi mu o płytę instalacyjną jakiejś konkretnej wersji windowsa xp ze zintegrowanym dodatkiem SP3, a nie płytę z samym dodatkiem SP3?

A może to "rozpakowanie" komendą z cmd nie tworzy odpowiednich plików/struktury katalogów jakiej potrzebuje SFC i trzeba to jakoś inaczej 'wypakować'?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16690905
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    SFC chce (jeśli dobrze pamiętam) płyty Windows ze zintegrowanym SP3, a nie samego dodatku SP3. Na pewno o sam SP3 Cię prosi?
  • REKLAMA
  • #3 16690914
    Rhotax
    Poziom 9  
    No cóż, pełny tekst jest taki:
    "Podany dysk CD jest nieprawidłowy. Włóż dysk CD-ROM dodatku Service Pack 3 systemu Windows XP Proffessional do stacji CD-ROM"

Nie wiem czy to jednoznacznie określa czy chce płytę z samym dodatkiem SP3 czy jakąś wersję Windowsa ze zintegrowanym dodatkiem?
  • REKLAMA
  • #4 16690919
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Faktycznie gdybym miał interpretować to bym to odczytał jako płytę samego dodatku, ale spróbuj (jeśli masz) włożyć płytę Windows XP ze zintegrowanym SP3.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16690935
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Pan dt1 dobrze kojarzy to czego sobie System File Checker "życzy". Tyle tylko, że i tak spełnienie tego "życzenia" nie zawsze przynosiło skutek postulowany - czasem systemowi dalej coś nie pasowało i pojawiał się ten sam, jak w poście Pana Rhotax-a, komunikat. Nie znaczy to jednak, że nie należy spróbować, tj. dokonać integracji SP3 z instalatorem.

PS
    Jeżeli nośnik używany przez Pana zawiera SP2, to klikanie na "pomiń", gdy monit się pojawi, szkód wielkich w sprawdzaniu systemu na dysku nie narobi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 16691371
    Rhotax
    Poziom 9  
    Rzeczywiście.
    Sprawdziłem i po odniesieniu się (w rejestrze) do katalogu na dysku ale z XP ze zintegrowanym SP3 już nie wyskakiwał komunikat o nieodpowiedniej płycie CD.

Dziękuje Panom za uwagę i pomoc.

PS
    Niestety to SFC miało być tylko środkiem do rozwiązania innych problemów...ale nie pomogło.
    Ale o tym już w innym temacie :)
REKLAMA