logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Synchronizacja dwuch silownikow do bramy przesuwnej

marszalek.rafal 04 Sty 2012 23:34 3691 14
  • #1 10350095
    marszalek.rafal
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Przeswit bramy wynosi 12 metrow,w zwiazku z tym zamierzam zamontowac silowniki takich marek jak
    Came Bk 800
    Faac740
    Ktore z nich polecacie,moze sa inne?
    Bede wdzieczny za pomoc
    pozdrawiam

Najpierw proszę poprawić pisownie! 3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [Łukasz]
  • Pomocny post
    #2 10350795
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 644
    Mam doświadczenie ze sterownikami Came i Faac. Obydwa uważam za dobre, ale jeśli chodzi o faac to częsciej miałem z nim problem - 2 razy padł kondensator a ostatnio nawet radio. Plusem jest natomiast bardzo prosta procedura kodowania pilotów. W przypadku Came nie spotkałem się jeszcze z awarią. Dokodowywanie pilotów jest trochę bardziej pracochłonne, ale można włączyć kodowanie z pilota do pilota. Gdybym miał polecić to polecał bym Ci Came
  • #3 10351549
    marszalek.rafal
    Poziom 9  
    Witam
    Na początku chciałbym przeprosić za moją pisownie.
    Wracając do tematu siłownika ,jeżeli kupił bym ten który mi polecasz to czy istnieje możliwość podłączenia jeszcze siłownika do furtki lub samego zaczepu na elektromagnes do bramki.
    Czy kupując siłownik do bramki muszę kupić do niego centralkę.
    Chciałbym aby furtka zamykała się automatycznie po wejściu lub wyjściu.
  • #4 10351624
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 644
    Faac ma możliwość zaprogramowania funkcji furtki dla bramy czyli odsówa ją na około 100cm lub inny jaki zaprogramujesz - nie ma wtedy potrzeby otwierać prawdziwej furtki. Wracając do Twojego pytania - nie spotkalem się z czymś takim i nie wiem czy jest to wykonalne żeby siłownik od bramy operował też furtką
  • #5 10351963
    dominik24
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Można by przestudiować głebiej radioodbionik FIX, tzn zasadę działania drugiego kanału.
    Mianowicie jeśli w jednym napędzie zastosowalibyśmy dwukanałowy odbiornik, to można by przez przekaźnik sterować elektrozamkiem furtki, czyli z drugiego przycisku na pilocie. Tylko wtedy należało by zastosować elektrozamek z pamięcią, żeby po otrzymaniu impulsu z radia otwarty był przez kilka sekund co pozwoli nam na otwarcie furtki.
  • #6 10353231
    marszalek.rafal
    Poziom 9  
    Witam
    Wyczytałem w dokumentacji techn. że centralka w w/w siłowniku posiada funkcje SLAVE/MASTER.
    Czy w związku z tym, można by było wpiąć zaczep w to miejsce zamiast w miejsce radioodbiornika.
  • #7 10355545
    bruno360
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Faac 740 nie ma funkcji synchronizacji(SLAVE/MASTER) nie nadaje się za bardzo do tego typu bram.Osobiście polecam Nice Robus 600 z synchronizacją lub Came tak jak ktoś już tu wspomniał.
  • #8 10361030
    dominik24
    Poziom 17  
    Ja uważam że FAAC 741 spokojnie sobie poradzi, zasięg ma do 15 metrów.
    Największą bramą założoną przeze mnie było 7,50m, i 740 spokojnie daje rade.
  • #9 10362342
    bruno360
    Poziom 16  
    dominik24 w pierwszym poście kolega wyraznie napisał że brama jest podwójna .Mają być 2 siłowniki z synchronizacją.Faac 741 jest bez synchronizacji.
  • #10 10362866
    dominik24
    Poziom 17  
    No ok, dwa siłowniki.
    Jak zamontowane? Jeden przy drugim?
    Jaki jest sens zakładania dwuch siłowników skoro jeden może sobie poradzić?
    Może niech kolega marszalek.rafal rozwinie temat co ma dokładnie na myśli pisząc "dwa siłowniki" i czego tak naprawdę oczekuje od takiego rozwiązania.
  • #11 10366174
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Mają być dwie bramy każda po 6mb na przeciw siebie.
    Myślę że bez problemu napędy FAAC 740 lub 741 obsłużą te bramy.
  • #12 10367335
    dominik24
    Poziom 17  
    Dokładnie KS2507, obstawiam na FAAC'a 740 lub 741 w zależności od ciężaru.
    Zaprogramować oba radia na jednym przycisku pilota i problem z głowy.
    Przecież nie będzie problemu jak jedna brama zamknie się sekundę wcześniej.
    po środku obowiązkowy ślizg z stoperem.
  • Pomocny post
    #13 10373711
    emzet_81
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    CAME BK 800 przeznaczony jest do pracy intensywnej. FAAC 740 do użytku przydomowego.
    Jeżeli brama będzie intensywnie użytkowana to CAME BK 800 jeżeli kilka cykli dziennie to CAME BX STRONG. FAAC-a odradzam bo nie posiada synchronizacji. Kolega dominik24 pisze że nie będzie problemu jak jedna brama zamknie się sekundę wcześniej, a co jeżeli jedna brama się zamknie a druga nie ?? Trzeba synchronizować ich pracę ręcznie. W CAME nie ma takiego problemu. Funkcja MASTER - SLAVE załatwi za nas sprawę. Jeżeli zrobi się wahadełko czyli jedna brama otwarta druga zamknięta, siłownik podłączony jako SLAVE po podaniu impulsu ustawi się w "pozycji" siłownika MASTER. CAME zsynchronizuje się samo bez naszej ingerencji, FAAC już nie. Funkcja przydatna gdy na zewnątrz mróz 15 stopni, a na bramach "wahadło" :)
  • #14 10373822
    bruno360
    Poziom 16  
    Popieram w 100%,synchronizacja musi być .Bez synchronizacji wystarczy nacisnąć przycisk pilota z odległości graniczącej z zasięgiem radioodbiorników(około100-150)metrów.Może być tak że jedno radio odbierze kod a drugie nie i już mamy problem.Tego nie robi się na miesiąc tylko na kilka lat,nie warto oszczędzać.
  • #15 10374957
    marszalek.rafal
    Poziom 9  
    Witam
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Wypowiedż Państwa w tym temacie jest dla mnie wyczerpująca.
    Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
    marszalek.rafal

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat synchronizacji dwóch siłowników do bramy przesuwnej o szerokości 12 metrów. Użytkownik rozważał modele Came BK 800 oraz FAAC 740, prosząc o rekomendacje. Uczestnicy forum podzielili się doświadczeniami, wskazując, że Came BK 800 jest bardziej niezawodny i lepiej nadaje się do intensywnego użytkowania, podczas gdy FAAC 740 ma problemy z synchronizacją i nie jest zalecany do tego typu bram. Zwrócono uwagę na funkcję MASTER/SLAVE w Came, która automatycznie synchronizuje pracę siłowników, co jest istotne w przypadku bram podwójnych. Użytkownicy podkreślili, że brak synchronizacji może prowadzić do problemów z otwieraniem i zamykaniem bram. Wskazano również na możliwość podłączenia siłownika do furtki, jednak nie wszyscy byli pewni, czy jest to wykonalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA