logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf II 1.3. Odpala i zaraz gaśnie na B, na G wszystko ok

rafal3326 05 Sty 2012 19:09 4901 8
REKLAMA
  • #1 10352834
    rafal3326
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, jak w temacie opisałem mój golf gaśnie po ok 5 sekundach chodzenia.... co ciekawe na gazie wszsystko jest w porządku. Golf jest na wtrysku, pompa raczej działa (paliwo dochodzi do listwy, cisnienia nie sprawdzałem). Na co mogę jeszcze zwrócić uwage ?? dzięki za troskę
  • REKLAMA
  • #2 10353216
    stolek27
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Sprawdź czy nie zasysa lewego powietrza, przepływomierz (zacięta klapka), jeżeli strzelał kiedyś na lpg mogło rozsadzić przepływomierz od spodu, może być zacięty antywybuch od lpg jeżeli masz taki lub też uszkodzony zawór utrzymujący ciśnienie paliwa w listwie.
  • REKLAMA
  • #3 10353942
    rafal3326
    Poziom 9  
    Znalazłem gdzieś porady żeby sprawdzić przepływomierz wkładając do niego śrubokręt. Tak zrobiłem stwierdzając że klapka chodzi lekko, bez przeszkód(da się sprawdzić czy otworzy się automatycznie na samym zapłonie?). Na gazie nigdy nie miałem strzałów, posprawdzałem wszystkie przewody od powietrza i powymieniałem przewody na nowe, wyczysćiłem odmę.

Sprawdziłem regulator ciśnienia dmuchając w niego(jest opór)
  • #4 10355585
    adamus40
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Sprawdź jakie ciśnienie daje pompka paliwowa bo tutaj moze lezeć problem.
  • REKLAMA
  • #5 10359978
    rafal3326
    Poziom 9  
    Sprawdziłem pompe zatykając palcem przewód dolotowy do listwy, cisnienie było takie że nie mogłem utrzymać paliwa więc chyba jest dobrze?

przypomniał mi się kolejny szkopuł... ten ostatni raz jak jeszcze samochód na benzynie odpalał normalnie akumulator był bardzo wyczerpany, tak bardzo że światla dzienne nie chciały sie zapalić, wycieraczki też nie działały... mógł komputer przez to podłapać jakieś błędy ?? czy może to jakieś zwarcie popalilo elektryke?? po naladowaniu aku światła i wycieraczki działają normalnie. (komputer resetowałem przez odłączenie od aku na całą noc)
  • REKLAMA
  • #6 10370415
    rafi3326
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nikt nie ma pomysłów ?? ja już rozkładam ręce...
  • #7 10370573
    manfred86
    Poziom 10  
    miałem podobną sytuację ale w japońcu i wcale nie oznacza to, że w VAGu jest to samo.

W Civicu 1.5 (dwupunktowy wtrysk) miałem też LPG. I też nagle na benie nie chciał chodzić a na gazie pracował normalnie. Okazało się, że straciłem gdzieś pierścienie tłokowe na aż dwóch tłokach). Po remoncie silnika wszystko wróciło do normy
  • #8 10370723
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Wypnij bezpiecznik od centralki gazu i próba .
  • Pomocny post
    #9 10372442
    rafi3326
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Problem rozwiązany :) co się okazało,jeden z kabeli sterujacych pracą wtrysków był przetarty i po chwili pracy silnika sie odłączał. temat zmykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Golfem II 1.3, który odpala na benzynie, ale gaśnie po około 5 sekundach, podczas gdy na gazie działa prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przepływomierza, ciśnienia paliwa oraz ewentualnych uszkodzeń elektrycznych, które mogły powstać z powodu wyczerpanego akumulatora. Po dalszych testach okazało się, że problem był spowodowany przetartym kablem sterującym wtryskami, co prowadziło do odłączenia po chwili pracy silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA