logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego rury miedziane przy grzejniku nie nagrzewają się? Jak to naprawić?

longer175 06 Sty 2012 10:42 10605 12
REKLAMA
  • #1 10355295
    longer175
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Witam
    Mam problem z dodatkową instalacją z rur miedzianych.
    na zdjęciu widać jak podłączyłem do grzejnika dodatkowe rury miedziane aby grzały przy ścianie gdzie będą meble, ponieważ po pół roku w tym miejscu gdzie teraz są rury pojawiła się pleśń za meblami. Dodatkowo zrobiłem 2 otwory na zewnątrz ponieważ w pokoju nie ma żadnej wentylacji a dom jest drewniany.

Po rozpaleniu w piecu co i załączeniu się pompki wszystkie grzejniki są gorące a rura która jest dołączona nie nagrzewa się jedynie kilka centymetrów przy grzejniku. Układ ma automatyczny odpowietrznik i jest wykonany z rur 15mm.
    Proszę o jakieś porady co może być nie tak.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10355320
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    :D :D :D Niesamowite i grzać nie będzie.
    Podłącz sobie te rurki przed grzejnikiem i koniecznie zawór ale nie kulowy w celu regulacji przepływu przez twój "grzejnik".
    :D :D :D
  • #3 10355846
    longer175
    Poziom 9  
    Dzieki za informacje i tak chyba zrobie. A mogę wiedzieć jaki jest powód dlaczego w taki sposób nie działa to ogrzewanie. Nie jestem fachowcem a nie daje mi to spokoju wiec bardzo proszę o wyjaśnienie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10355869
    DonRomano
    Poziom 34  
    Woda z zasilania popłynie do powrotu przez grzejnik a tam nie popłynie bo nie ma takiej ochoty.
    Temat przerabiałem.
  • #5 10355991
    longer175
    Poziom 9  
    Ok
    W przyszłym tygodniu przerobie ten mój "grzejnik" i dam znać czy pomogło.
    Choć jestem pewien że zadziała

Dodano po 59 [minuty]:

A jeśli dam tylko zasilanie przed grzejnikiem a powrót zostawię bez zmian, to czy to zadziała. Oszczędzi mi to przeróbek.??
  • REKLAMA
  • #6 10356848
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 237
    Zadziała, tylko konieczne dwa zawory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10356862
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeden, nie kulowy a grzejnikowy z wstępną nastawą.
  • Pomocny post
    #8 10363714
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 10363854
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 237
    Może na starość jestem niedowidzący, ale w tym grzejniku nie widzę żadnych rurek.
  • Pomocny post
    #10 10364969
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Zrob to tak.

Ale powinno dzialac bez zaworu regulacyjnego
  • #11 10374060
    longer175
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
    Cieszę się, że aż tyle różnych rozwiązań podsunęliście choć ja zastosowałem jeszcze inne i co ciekawe skuteczne.

A rozwiązanie okazało się bardzo proste, Zamontowałem odpowietrznik automatyczny w innym miejscu czyli zaraz z górnego wyjścia grzejnika po prawej stronie. Zrobiłem to ponieważ sprawdzając poziomnicą okazało się zę jest to najwyższy punkt w całym moim dołączonym "grzejniku".
    Reszta pozostała bez zmian, tylko odpowietrznik który był po prawej stronie zastąpiłem zaślepką z odpowietrznikiem i zostawiłem to bez zmian choć mogłem usunąć całkowicie tą rurę bo już do niczego nie jest potrzebna.

Grzejnik grzeje, oczywiście w układzie CO mam pompkę choć samą grawitacją myślę, że też by działało, ale nie miałem czasu tego sprawdzać.
    Pozdrawiam

• Pomocny post
    #12 10374319
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    A te rurki co mają ogrzewać ? Dziwna jakaś ta koncepcja.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 10379620
    longer175
    Poziom 9  
    Rurki mają ogrzewać ścianę za meblami ponieważ wywierciłem pomiędzy nimi 2 otwory wentylacyjne po obu stronach ściany. Po pół roku pojawiła się pleśń za meblami. A wszystko z powodu braku wentylacji, dodatkowo pomieszczenie jest dobrze ocieplone i dlatego za meblami wyrosły mi grzybki. A więc rurki będą ogrzewać powietrze które będzie się dostawać z zewnątrz i dodatkowo osuszy ścianę na której do tej pory była wilgoć i rosły grzybki.

Wiem że rozwiązanie nie będzie się wszystkim podobać ale ja w taki sposób rozwiązałem swój problem. No i się udało i wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dodatkową instalacją rur miedzianych przy grzejniku, które nie nagrzewają się, co prowadzi do pleśni za meblami z powodu braku wentylacji. Po analizie, uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby podłączyć rury przed grzejnikiem oraz zainstalować zawór regulacyjny, co poprawi przepływ wody. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, montując automatyczny odpowietrznik w najwyższym punkcie instalacji, co umożliwiło prawidłowe działanie grzejnika. Użytkownik podkreślił, że jego rozwiązanie skutecznie osusza ścianę i poprawia wentylację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA