logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-HD 101 - brak reakcji na odtwarzanie i przewijanie kaset

studzinek 26 Lut 2003 00:59 2472 10
REKLAMA
  • #1 109894
    studzinek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    dziwnie sie zachowuje, był w nim uszkodzony mechanizm, wymieniłem listwę, przełącznik funkcji wstawiłem nowy. Mechanizm sam z siebie jest sprawny gdyż podkładałem do innego Panasonica i w tamtym chodzi poprawnie. Problem jest z tym co go robię, wkłada kasety normalnie ustawia się w położeniu stop i dalej nic się nie da zrobić, ani odtwarzanie ani przewijanie nie reaguje, nawet gdy wcisnę eject to magnetowid ustawi się w pozycję cassete in i się wyłączy na stand-by.Nie reaguje na pilota Reszta funkcji np: clock set, preset, channel, timer reagują, nie wiem do czego się teraz doczepić. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 110502
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Sprawdż czy chodzi w trybie serwisowym.
  • REKLAMA
  • #3 110516
    studzinek
    Poziom 16  
    a jak go w ten tryb wprowadzić?
  • REKLAMA
  • #4 110522
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Z klawiatury lokalnej przewijanie do tyłu i eject.
  • #5 110563
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    [FF](do przodu) + [EJECT]
  • #6 110686
    studzinek
    Poziom 16  
    po wejściu w tryb serwisowy jest to samo gdy wciskam parokrotnie eject na wyświetlaczu pojawia się kolejno 016, 102, 201, 300, 403, 510, 640, 701, a następne wciśnięcie powoduje przejście w tryb normalny, co oznaczają te cyfry i co robić dalej?
  • #7 113001
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    W pozycji 7 PLAY albo STOP jedna funkcja ładuje i trzymając dłużej sprawdzi przesuw taśmy, druga robi UNLOAD.
  • #8 113175
    studzinek
    Poziom 16  
    zgadza się, play sprawdza ładowanie a stop powrót, kasetę da się wysunąć ale nie wiem czego się czepić aby przy normalnej pracy zechciało wszystko chodzić
  • #9 126531
    studzinek
    Poziom 16  
    a czy te modele nie mają przypadkiem blokady rodzicielskiej? bo on zachowuje się tak jak np Grundig na blokadzie, po włożeniu kasety nie da się wykonać żadnej operacji, nawet nie odda kasety, ten tak samo tylko że zwinie taśmę i się wyłączy przy próbie wyciągnięcia taśmy. Jeśli ma blokadę to proszę o podpowiedz jak z niej wyjść
  • REKLAMA
  • #10 143151
    studzinek
    Poziom 16  
    przypadkowo zrobiłem zwarcie na jednym transoptorze pod talerzykiem, stąd ten błąd ale mam jeszcze jeden problem. gdy włożę kasetę wtedy zaczyna powoli przewijać kasetę do początku, wciśnięcie Play czy przewijanie powoduje tylko wyświetlanie funkcji na wyświetlaczu a magnetowid dalej przewija, są dwa sposoby zatrzymania: gdy dojdzie do początku taśmy lub gdy poświecę lampą na czujniki, wtedy jest możliwe wyjęcie taśmy w normalny sposób. Bardzo proszę o jakiekolwiek rady
  • #11 144458
    hdo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    prwdopodopodobnie posadziłes zasilanie opto-czujnikow

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic NV-HD 101 wykazuje brak reakcji na odtwarzanie i przewijanie kaset mimo wymiany listwy i przełącznika funkcji oraz sprawnego mechanizmu. Po włożeniu kasety urządzenie ustawia się w pozycji stop i nie reaguje na polecenia odtwarzania, przewijania ani pilota, jedynie funkcje zegara i programatora działają. W trybie serwisowym, wywoływanym kombinacją klawiszy FF + EJECT, na wyświetlaczu pojawiają się kody 016, 102, 201, 300, 403, 510, 640, 701, które odpowiadają różnym testom i funkcjom serwisowym, m.in. testowi ładowania taśmy i funkcji UNLOAD. Problem może być związany z uszkodzeniem zasilania opto-czujników, co potwierdza przypadkowe zwarcie na transoptorze pod talerzykiem. Urządzenie po włożeniu kasety samoczynnie przewija taśmę do początku, a próby odtwarzania lub przewijania powodują jedynie zmianę wyświetlanych funkcji bez faktycznego działania mechanizmu. Zatrzymanie przewijania możliwe jest po osiągnięciu początku taśmy lub oświetleniu czujników. Pojawiła się też sugestia sprawdzenia ewentualnej blokady rodzicielskiej, która mogłaby uniemożliwiać operacje na kasecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA