logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka to termotransferu Samsung CLP-320N lub inna

oskar777 09 Sty 2012 10:23 2683 5
REKLAMA
  • #1 10371088
    oskar777

Poziom 26  
    Ocena: 243
    Witam Was.
    Mam takie pytanie.
    Chciałem zmienić drukarkę, ponieważ mój xerox phaser 3100mpf jest tak kiepskiej jakości, że nie da się na nic nic sensownego zrobić (za mało toneru daje przez co podjada ścieżki wytrawiacz).
    Postanowiłem kupić coś nowszego i lepszej jakości
    Na razie padło na model ten
    Samsung CLP-320N
    http://www.morele.net/drukarka-laserowa-samsung-clp-320n-326542/#div5

I teraz pytanie, czy ktoś posiada ten model? Zależy mi głównie na informacji jak pokrywa czernią większe obszary i jak radzi sobie z SMD, ewentualnie inny model drukarki w tym przedziale cenowym poza brother i xerox.

Ps. zależy mi na drukarce kolorowej, teraz mam czarno biały laser i jakis hp syf atramentowy. Chciałbym trochę zwiększyć miejsce na biurku, oraz mieć jednolity wydruk jak mam materiały kolorowe i czarno-białe.

Pozdrawiam
    Oskar
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • REKLAMA
  • #2 10390226
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Co do wybory drukarki to ci nie pomogę.
    Natomiast jeśli tego nie wiesz to kwestia dobrego "wychodzenia" ścieżek na płytkach drukowanych nie zależy tylko od ilości toneru jaki daje drukarka.
    Nie każdy toner się nadaje do wykonywania termotransferu.
    Szczególnie tyczy się to tonerów oryginalnych. Sam przez to przechodziłem.
    Ja używam starej drukarki HP i z oryginalnym tonerem ścieżki też mi zjadało przy trawieniu.
    Jak zmieniłem toner to nastąpiła diametralna zmiana i płytki zaczęły wychodzić dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 10393664
    oskar777

Poziom 26  
    Ja mam takie właśnie pokrycie jak na zdjęciu, widać jasne plamy. Ma ktoś sposób by mi tego nie podtrawiało?
    Drukarka to termotransferu Samsung CLP-320N lub inna
    Próbowałem nawet kilkusekundowego podtrawiania płytki przed wyprasowaniem też nie pomogło :/

Jak ktoś ma jakiś nowszy model drukarki albo ma gdzieś informacje o takiej + pcb to będę wdzięczny
    Konto firmowe:
    Oskar-info
    Gidzińskiego 24/1, Warszawa, 02-293 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://oskar-info.pl
  • REKLAMA
  • #4 11328576
    Tomol_1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Upraszam wybaczenia, za odkopywanie półrocznego tematu, aczkolwiek borykam się z podobna przypadłością, co jegomość Oskar w powyższym wpisie - jak na pcb jest duże zaczernione pole, to jego obrzeża są dobrze zaczernione, a im bliżej środka, tym mniej czerni i w tym miejscu występują podtrawienia. Same ścieżki (do 2mm grubości) wychodzą idealnie, jedynie te nieszczęsne pola masy są kiepsko zaczernione.
    Moja drukarka to CLP-320. Dodam jeszcze, że problem wystąpił dopiero jakiś czas temu, bo jak kupiłem tą drukarkę, to płytki wychodziły czarne jak d... szatana. Działo się to zarówno na czarnym tonerze, a jak ten się skończył, to zacząłem na kolorowym drukować i jest to samo.
    Proszę o pomoc w znalezieniu źródła tej niegodziwej usterki :)
  • REKLAMA
  • #5 11347316
    oskar777

Poziom 26  
    Ja właśnie mam CLP-320W i drukuje bardzo fajnie, jak tak masz to albo toner zmieniałeś na nieoryginalny (nie jestem fanem oryginałów) ale tutaj w tej drukarce dobrze wydruk wychodzi. Mógł Ci się bęben zużyć, sprawdź wydruk w zupełnie innym miejscu np na dole po środku itd.
    Konto firmowe:
    Oskar-info
  • #6 12039574
    A FALCO
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    clp 320 to ta sama technologia i toner jak w clp 310 lub clx 3170 tylko inny chip i ksztalt kartridza .
    osobiscie uzywam clx 3170 i polecam do termotransferu pcb .
    doskonale zaczernienie , nie ma efektu podtrawiania .Należy tylko dobrac doswiadczalnie typ papieru w ustawieniach ja używam ustawienia / papier fotograficzny/
    Wazne
    jeśli po jakims czasie podczas wydruku duzych powierzchni czerni mamy nierownomierne pokrycie
    nalezy wyczyscic tak zwana listwe rolki developera.
    Stalowe ostrze na koncu kartridza odpowiada za ilosc i grubosc warstwy rozprowadzanego tonera .
    W czasie procesu drukowania w tym modelu ze wzgledu na bardzo mala srednice rolki rozprowadzajacej (czarny gumowy walek na przodzie kartridza),
    i stosunkowo szybkie obroty nastepuje przyklejanie sie resztek tonera do krawedzi listwy.
    To skutkuje zanikiem lub calkowitym brakiem wydruku w miejcach gdzie toner sie przykleil .
    dla zrecznego nic trudnego, odkrecic listwe wyczyscic uzywajac IPA .
    Uwaga ostroznie nie rozsypac proszku nie kichac nie wdychać proszku nie urzywac domowego odkurzacza .
    z mojego doswiadczenia moge dodac ze to czysczenie jest niezbedne juz po okolo 700 stronach .
    Ale jest proste i mozna to robic wielokrotnie nie uszkadzajac niczego.
    Nie trzeba rozbierać skomplikowanego kartridża.
    Bardzo szybko uzyskujemy ponownie powrot do wlasciwej jakości .
    Tonery sa tanie a zasypki jeszcze tansze
REKLAMA