logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie łożysko pasuje do pralki Elektrolux EWT 9120w? Jak je wymienić?

gilon 10 Sty 2012 12:57 11070 10
REKLAMA
  • #1 10376397
    gilon
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam do wymiany łożysko w pralce Elektrolux ewt9120w.Chciałbym wiedzieć jakie pasuje do tej pralki łożysko.Czy pierścień w koło łożyska( plastikowy) wykręca się wraz z łożyskiem.Udało mi się wykręcić do połowy i stop.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10379944
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    gilon napisał:
    Czy pierścień w koło łożyska( plastikowy) wykręca się wraz z łożyskiem.
    - oczywiście; po wykręceniu śruby wkręconej w oś bębna (na środku łożyska). Kupujesz kpl. ułożyskowanie.
  • #4 10389929
    John Baton
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

U mnie podobny problem, ale wolałbym się nie podejmować samodzielnie dłubania.

W skrócie:
    mój Electrolux EWT 9120W po 5 latach dzielnej pracy złapał okrutne luzy na bębnie i tłucze się niemiłosiernie.
    Moderowany przez mrhari:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

Mam kilka pytań:
    Czy jednak polecacie podjęcie się wymiany laikowi w przypadk,u gdy posiada komplet łożysk w plastikowych gniazdach?
    Czy potrzebne są specjalne narzędzia do tej operacji?
    Jest sens szukać gołych łożysk i zlecić wydłubanie starych pierwszemu, lepszemu serwisowi?
    Może ktoś ma foto-tutorial jak się dostać, krok po kroku, do łożysk od momentu odłączenia pralki od zasilania i odkręcenia tylnej portywy?

Pozdrawiam,
    John
  • REKLAMA
  • #5 10390025
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Wymiana jest dość prosta, jeśli zdecydujesz się na naprawę samemu, to tak jak napisałem wcześniej sprawdź czy na pewno masz takie łożyska jak podałeś w linku. Ja miałem w swojej zupełnie inne.

ułożyskowanie w mojej EWT 9120W
  • #6 10390265
    John Baton
    Poziom 2  
    Dzięki za info.
    U mnie wygląda nieco inaczej... Plastikowe gniazdo łozyska nie jest mocowane na 6 śrub. Gniazdo jest wkręcane, a na styku połączenia zaobserwowano żółty "smar" (więc musi się to ruszyć) mający przeciwdziałać spiekaniu się lementów. Próba przekręcenia w kierunku "open" narzędziem z dwoma bolcami i przedłużką nic nie dala. Jak to cholerstwo ruszyć?

Przy okazji na zdjęciu widać skalę uszkodznia łożyska od strony nienapędowej:
  • REKLAMA
  • #7 10393989
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    John Baton napisał:
    Próba przekręcenia w kierunku "open" narzędziem z dwoma bolcami i przedłużką nic nie dala. Jak to cholerstwo ruszyć?

Słabe narzędzie widocznie miałeś :) . To "cholerstwo" ławiej jest wykręcić, niż nowe wkręcić.
    Ja na złośliwe obsady używam młotka i ślusarskiego wkrętaka aby zruszyć - potem klucz, a jak koledzy z serwisu za...ją odpowiedni, to: "dwie śrubki i waga" .
    Próbuj dale w stronę OPEN - nic nie zniszczysz.
    Jak wykręcisz, zobaczysz jaki typ łożyska - 6203 lub czwórka - nie kupuj w ciemno obsady.
    Zamiennik z łożyskiem made in china (JAP) nie kosztuje wiele.
    Fabryczne są drogie - ostatnio też z łożyskiem z Chin :( .
  • #8 10395702
    John Baton
    Poziom 2  
    I poszło. Dwie śrubki i waga pokonały obsadę. Po jej zdjęciu ukazał się następujący widok:

Obsadę już zamówiłem po konsultacji i podaniu nr-u sewisowego pralki.

Poniższa obsada znacznie się różni od przedstawionej na wcześniejszych zdjęciach. Próbować wybijać łożysko (tak hobbystycznie)? Nie mam pojęcia, czy jest wsiśnięte, czy dodatkowo również zalane plastikiem i tak zespolone z obsadą...Spróbuję po godzinnej inkubacji w zamrażalniku wybić je od wewnątrz. ... Wygląda to tak:

Jak polecasz zamontować nowe ułożyskowanie - na sucho, czy delikatnie posmarować gwinty smarem?

Tak na marginesie fabryczne łożyska w pralce za >1kPLN to jakieś nieporozumienie... Blaszka w najtańszych możliwych 6203Z nie stanowi żadnego zabezpieczenia przed wodą z detergentem. Obdzwoniłem kilku servicemanów i wszyscy przyznali, że te pralki to sprzęt jednorazowy obliczony, żeby się popsuć po 4-5latach. I tym elementem są właśnie łożyska... Nie chcieli się podjąć wymiany ułożyskowania.

Pozdrawiam,
    John
  • #9 10396419
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Łożysk nie wybijesz bez sposobu, (podałem go kilka postów wyżej) możesz eksperymentować i raczej powinno się udać, można w ten sposób zaoszczędzić na kosztach. Z mojego doświadczenia: dobrze jest w pralce w której nie używa się środka typu: "Dłuższe życie każdej pralki to... itd..." :D (również nie używam, bo szkoda kasy), co 2 - 3 lata wymontować łożyska, wyczyścić osad przy osiach bębna (u Ciebie są identyczne jak w mojej), przesmarować uszczelniacze (jeśli jeszcze istnieją) smarem silikonowym i (ewentualnie wymienić - uszczelniacze). Łożyska o ile są zdrowe pochodzą kolejne kilka lat. :D

Pzdr.
  • #10 10397851
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    John Baton napisał:
    Blaszka w najtańszych możliwych 6203Z nie stanowi żadnego zabezpieczenia przed wodą z detergentem.
    I nie po to jest. Zabezpieczeniem przed wodą jest uszczelniacz gumowy, który masz na osi bębna (widać na zdjęciu, nie zdemontowany jeszcze), trzeba go wymienić. Powinien być w kpl. z nowym ułożyskowaniem.
    John Baton napisał:
    czy jest wsiśnięte, czy dodatkowo również zalane plastikiem i tak zespolone z obsadą
    Łożysko jest wtopione w plastik.
  • #11 13626019
    prosper5250
    Poziom 10  
    Zleciłem wymianę łożysk niewielkiemu nieautoryzowanemu serwisowi w Warszawie. Koszt - 390. Technik naprawy dokonał u siebie w warsztacie. Wg. mnie opłacało się - to pierwsza naprawa tej nieco ponad sześcioletniej pralki. Liczę, że 4-5 lat jeszcze pochodzi. Wtedy będę usatysfakcjonowany i zakupem (950,-) i naprawą (390,-). Na razie na powrót jest cicha jak wtedy pod koniec 2007.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany łożyska w pralce Elektrolux EWT 9120W. W dyskusji poruszono różne metody wymiany łożysk, w tym konieczność odkręcenia śruby mocującej oraz użycia odpowiednich narzędzi. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na różnice w konstrukcji łożysk oraz na problemy z ich demontażem. Wskazano, że łożyska mogą być wkręcane lub mocowane śrubami, a także że ważne jest, aby przed wymianą sprawdzić ich typ. Wymiana łożysk może być zlecona serwisowi, co w przypadku jednorazowego sprzętu może być bardziej opłacalne. Użytkownicy podkreślają również znaczenie uszczelniaczy gumowych w kontekście zabezpieczenia przed wodą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA