logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec na olej przepracowany MASTER WA 33B silniczek czasami nie napędza pompki

MrKorona13 11 Sty 2012 14:22 5728 4
REKLAMA
  • #1 10381159
    MrKorona13
    Poziom 2  
    Witam wszystkich Forumowiczów. Jak w temacie mam problem z piecem Mastera WA 33B, silniczek napędzający pompkę od oleju czasami nie ma siły kręcić pompką, jak się mu trochę pomoże to się kręci i działa ale często się nie uruchamia. Pompka była wyjęta i wyczyszczona, kupiłem nowy silniczek (nr 52 na schemacie) i pasek ale i to nie pomogło. Czy ktoś wie co można z tym zrobić?

Schemat pieca:
    Piec na olej przepracowany MASTER WA 33B silniczek czasami nie napędza pompki Piec na olej przepracowany MASTER WA 33B silniczek czasami nie napędza pompki
    Zdjęcie:
    Piec na olej przepracowany MASTER WA 33B silniczek czasami nie napędza pompki
  • REKLAMA
  • #2 10384441
    MJP-Technik
    Poziom 2  
    Sprawa podstawowa to silnik załącza się co określony czas i nie chodzi w cyklu ciągłym tylko interwałami odpowiednio dla danego biegu.Stąd może wrażenie że jak się kręci recznie to czasami sie załącza , radziłbym nie kręcić, a raczej sprawdzić miernikiem jak przychodzi zasilanie z płytki i czy występuje regularność.
  • REKLAMA
  • #3 10384831
    MrKorona13
    Poziom 2  
    MJP-Technik napisał:
    Sprawa podstawowa to silnik załącza się co określony czas i nie chodzi w cyklu ciągłym tylko interwałami odpowiednio dla danego biegu.Stąd może wrażenie że jak się kręci recznie to czasami sie załącza , radziłbym nie kręcić, a raczej sprawdzić miernikiem jak przychodzi zasilanie z płytki i czy występuje regularność.

Masz rację bo ten silnik załącza się co jakiś czas jest nawet dioda która sygnalizuje jego załączenie, ale często jest tak, że dioda się zapala a silniczek nie ma siły zastartować, jeśli mu się nie pomoże to pompka nie podaje oleju i piec gaśnie.
  • REKLAMA
  • #4 10385286
    MJP-Technik
    Poziom 2  
    Sprawdź poprawnośc działania czujników odpowiedzialnych za sygnał na płytkę, dwa termostaty i jeden mikrowyłacznik , jeżeli poprawnie działa to sprawdź pompę czy nie ma za ciężko, zabrudzenia ewentualnie bardzo gęsty olej
  • #5 10385334
    danielpoland
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam pytanie do autora.
    Czy nie czuć za bardzo zapachu oleju przy pracy nagrzewnicy?
    Mam zamiar zrobić wkład na olej przepracowany do kotła CO i nie wiem jak z zapachem oleju.
    Pozdrawiam.
REKLAMA