logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka VESTFROST KF 403 - nie działa zamrażarka

crremasterr 12 Sty 2012 12:48 5894 8
REKLAMA
  • #1 10385661
    crremasterr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam zamrażarkę Vestfrost BKF 403.

Nie działa w niej zamrażarka, gdy dotknę lewego agregatu (stojac przodem do tylnej częsci lodówki) jest on cały goracy. Domyślam się że należy naprawić/wymienić ten agregat.

Znalazłem podobny topic, dotyczacy tego samego modelu tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1100463.html

Okazało się jednak że w tamtym wystapil problem jedynie z termostatem.

Jestem w tej chwili w Czechach i wynajmuję tu mieszkanie, serwisy za wymianę kompresora żadaja ok 700zl

W tym momencie myślę że już lepiej kupić własna zamrażarkę..

Czy ktoś ze specjalistów tutaj miałby jakieś inne rozwiazanie, czy coś więcej mogę zrobić ?

Dodano po 5 [minuty]:

aha może jeszcze jedno na co zwróciłem uwagę, jeśli ustawie pokrętło termostatu zamrażarki na cyfrę wieksza od 0, to zapala się czerwona lampka, jeśli zmienię z powrotem na 0 to ona gaśnie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10387917
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 692
    Witam.
    Gorąca jest sprężarka z chłodziarki bo działa prawidłowo-chłodzi.
    Natomiast tak jak w linku trzeba skontrolować czy termostat załącza sprężarkę-zewrzeć przewody na termostacie.
  • #3 10388045
    crremasterr
    Poziom 10  
    może trochę laickie pytanie, ale jak dotad nie znalazłem na forum..
    gdzie znajduja się te termostaty ? w drzwiach lodówki ? czy z tyłu obudowy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10389344
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    Za pokrętłami, którymi kręciłeś.
  • #5 10393329
    crremasterr
    Poziom 10  
    Juz zrozumialem gdzie, czy moglbym prosic o podpowiedz jak sie dostac do tego miejsca, czy musze odkrecic zawias i zdjac drzwi?, zdjalem dwie zaslepki po lewej i prawej stronie czola lodowki i sam tam miejsca na nimbus.

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Dziękuję za pomoc,
    W końcu dostałem się do termostatów, tak więc jestem bogaty o nowe doświadczenie w zmaganiach z lodówka Vestfrost.

Niestety instrukcja opisana w poniższym watku, na niewiele się zdała
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1100463.html

Wyglada na to że termostat mam sprawny.
    Zwierałem
    kabel biały z brazowym
    oraz
    kabel czerwony z brazowym
    W obu przypadkach zamrażarka w dalszym ciagu nie funkcjonowała..

Myślę że problem leży po stronie agregatu, może należałoby należałoby go dopełnić czynnikiem.. (gdzieś o czymś takim czytałem)

O ile agregat od chłodziarki jest ciepławy, tak agregat od zamrażarki jest bardzo goracy, a chyba tak być nie powinno.

Dodatkowo zapalanie się czerwonej lampki po przekręceniu pokretla termostatu zamrażarki też może coś sygnalizować..
  • Pomocny post
    #6 10395090
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Jeżeli słychać, że sprężarka od zamrażarki pracuje, a przy tym nie mrozi, to masz ubytek czynnika chłodniczego albo przytkany układ. Tylko fachowiec sobie z tym poradzi.
  • REKLAMA
  • #7 10395115
    crremasterr
    Poziom 10  
    czyli nie od razu trzeba wymieniać agregat, a dopełnić ten czynnik ?

Dodano po 32 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie, co zrobić aby wylaczyc ten przegrzewajacy sie agregat, po co ma chodzic skoro nie funkcjonuje a tylko sie grzeje..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10397753
    zhudomel
    Specjalista AGD
    crremasterr napisał:
    aby wylaczyc ten przegrzewajacy sie agregat
    - przekręcić termostat na 0.
  • #9 10887363
    crremasterr
    Poziom 10  
    przekrecenie termostatu na 0 wylaczylo oczywiscie zamrazarke, dzieki czemu agreat jest wylaczony, korzystam teraz jedynie z lodowki.

Na allegro zakupilem oddzielna zamrazarke, wiec temat mozna zamknac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zamrażarką w lodówce Vestfrost BKF 403, która nie działa. Po dotknięciu agregatu z lewej strony, stwierdza, że jest on gorący, co sugeruje problem z jego funkcjonowaniem. Wcześniejsze doświadczenia z innym użytkownikiem wskazują na możliwość uszkodzenia termostatu, jednak po sprawdzeniu termostat wydaje się być sprawny. Użytkownik rozważa wymianę agregatu, ale serwisy żądają wysokiej opłaty. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w ubytku czynnika chłodniczego lub zatorze w układzie, co można naprawić bez wymiany agregatu. Użytkownik decyduje się na zakup oddzielnej zamrażarki, aby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA