logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić chiptuning w Volkswagen Golf 3?

trytronik 19 Gru 2004 12:56 10538 27
REKLAMA
  • #1 1072101
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Czy ktoś może posiada informacje jak można tuningować Golf 3, chodzi o chiptuning.

Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 1080537
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Wchodzisz na motoallegro.pl, klikasz tuning, kupujesz chip. Montujesz w/g instrukcji do niego załączonej i cieszysz się efektem swojej pracy ;) . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1081225
    yarccom
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    hehe z reguły nie ma efeku bo doby chip nie kosztuje 300-400 zł tylko ok 2500-3000 zł
  • #4 1081228
    lukin
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    jaki silnik ?
  • REKLAMA
  • #5 1082015
    Link9292
    Poziom 15  
    W tej cenie chipow (2000-3000 zeta) to zrob sobie S.W.A.P silnika...efekty beda napewno lepsze niz po zalozeniu nowego chipa...
  • #6 1082047
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    nie wiem czy dokładnie wiecie na czym polega podnoszenie mocy przez zmiane map zapłonu ??
    ja postram się to troche rozjaśnić :
    Wclale nie jest tak pięknie dlaczego wzrasta spalnie moc dostepna na wyższych obrotach(denerwujoce szczegulnie w ruchu miejskim) do tego cały zabieg wpływa w znacznym stopniu na trwałość silnika !!
    Ja uważam ze jesli chce się przeroabiać silnik to komputer się dostraja w ostnim stadum :)

p.s. to moje zdanie i nie zmienie go !!
  • #7 1082538
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Jest to silnik 1,8GT. Jesli to kogos moze naprowadzic to jest to cabrio Golf III.

Wesolych i radosnych Swiat.

Krzysztof
  • #8 1084681
    marekcerny
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Send em engine code or VAG or BOCH nummer.

cernymarek(_at_)centrum.sk

trytronik napisał:
    Czy ktoś może posiada informacje jak można tuningować Golf 3, chodzi o chiptuning.

Krzysztof
  • #9 1085406
    lukaszb88
    Poziom 12  
    wybij sobie z glowy chiptuning wolnossacego, seryjnego, benzyniaka... bo to praktycznie nic nie daje, dobrze jak nie odejmuje ;)
  • #10 1086705
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    lukaszb88 napisał:
    wybij sobie z glowy chiptuning wolnossacego, seryjnego, benzyniaka... bo to praktycznie nic nie daje, dobrze jak nie odejmuje ;)
    on ma racje wolno ssącym po tuningu moc wzrasta w optymalnym wypadku o 10% co innygo jak jest turbinka wtedy jest fajna zabawa. Pozdro
  • REKLAMA
  • #11 1091884
    Śpiący
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Myśle że czasami da się też coś zdziałać kombinując z elektroniką, można by wtedy wyeliminować zasrany "odkurzacz"(chodzi mi o przypływomież powietrza i cała resztą czyjników np. temp.) - w moim starym Galancie zmniejsza średnicę dolotu o połowę. Tylko zważywszy na koszty średnio się opłaca(faktem jest że za 2000zł można uchodzić idealny silniczek z papierem).

Orienruje się ktoś czy można by samemu zdziałać jakiś strerownik wtrysku(sekwencyjnego do wielopunktu)? Tak jak wcześniej było wspomniane jest to strasznie droga sprawa, a jakby dało rade ograniczyc koszty to może bym uturbił swojego trupa :)
  • #12 1095462
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Jasne że możesz sobie wstawić turbo tylko nie wiem czy orientujesz sie ile to kosztuje.
    1= Kapitalka silnika
    2= Nowy sterownik przystosowany do turbo
    3= No i teraz najlepszy część program do tego sterownika bo na origanale bedzie cieniutko chodzil. Program musi byc dostosowany tylko i wyłacznie do tego silniczka.
    Tak dla orientacji TYLKO wyciagniecie i włożenie silnika ceni sie ok 2000PLN.
    Dam ci rade jak masz słabe auto to sprzedaj i kup mocniejsze, bo koszty będą mniejsze niż udoskonalanie starego. Opłaca sie jeśli masz auto które ma minimum jakieś 120-150 koników. Wtedy taka operacja bedzie opłacalna i przyniesie zadowalające efekty. Pozdro :sm21: :spoko:
  • #13 1096627
    Śpiący
    Poziom 15  
    Myśle że np. SMT 5 Perfect Power za 600zł z allegro powinien sie nadawać, sam se go moge stroić (co za problem troche sobie pojeździć z laptopem i odczyniać kombinacje), a przy sprzedaży samochodu można wymontować. Chłodnice mam "nadprogramową", kompresja 9,5:1 i wyprowadzenie oleju też wynalazłem. Przeguby i tak musze wymienić, bo trzeszczą nawet przy jeżdzie na wprost...

Cytat:
    Tak dla orientacji TYLKO wyciagniecie i włożenie silnika ceni się ok 2000PLN.

No nie wiem, ale znajomy mechanik - amator sam sobie wymienił silnik w maksymalnym trupie Peugeocie 405(cały samochód skatowany na maxa) i musiało mu się opłacać. A z resztą nie widze potrzaby wymontowywania silnika, może się nie zesra na fabrycznych gratach :cunning:
    Oczywiście gdybym chciał przeprowadzić rzetelny tuning to koszty by grubo przekrochyły wartośc samochodu i tu się zgodze, że lepiej kupić drugi samochód. Mi chodzi jednak żeby mieć te 140 koników, bo aktualnie 66KW(90KM) niebardzo jest w stanie rozbujać wielką bude(nie mówiąc o super jeździe z przyczepką - nie dośc że całkowity brak mocy to do tego spalanie grubo ponad 20l/100km)
  • #14 1096941
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Mnie strasznie siępodobają dynamiczne doładowania falowe !! Niedodaja tak duzo mocy jak zwykłe turbo ale za to doładowanie jest równomierne na całym zakresie obrotów !!
    Druga sparawa która mni niepokoji to satrsznie lubicie się bawić komputerem
    pokładowym :) Pewnie lubicie czeste wizyty u mechanika :) i zwiekszone spalanie.
  • #15 1098397
    lukaszb88
    Poziom 12  
    Cytat:
    bo aktualnie 66KW(90KM) niebardzo jest w stanie rozbujać wielką bude(nie mówiąc o super jeździe z przyczepką - nie dośc że całkowity brak mocy to do tego spalanie grubo ponad 20l/100km)

no i czego sie w takim silniku spodziewasz po chipie? Nawet jezeli chip bedzie pisany konkretnie pod ten przypadek nie wroze wiecej jak + 5 KM :)
  • #16 1099533
    Śpiący
    Poziom 15  
    Zdaje sobie z tego sprawę - chip ma otworzyć drogę do dalszego tuningu - isntalacji turbo. A silnik-japończyk raczej ma duży zapas wytrzymałości(obecnie 66KW z 1,8l 8v). Fakt, że tytułowego Golfa nie ma co rasować - za ćwierć ceny wszystkich przeróbek można wrzucić bez większych kombinacji VR6 :twisted: również z zapasem mocy, który można puścić w ruch :twisted: :twisted: :twisted:
  • #17 1103651
    lukaszb88
    Poziom 12  
    droge do dalszego tuningu otworzy ci zmiana sposobu myslenia... otorz chiip jak wiesz jest czyms co ma sterowac praca silnika... chip powinien byc napisany pod konkretny przypadek... wiec jezeli dalej planujesz jakies mody... chip powinien byc napisany na samym koncu, w celu wystrojenia silnika pod te konkretne zmiany i wtedy to ma sens
  • #18 1103879
    vauer6
    Poziom 18  
    Ocena: 147
    trytronik napisał:

Krzysztof

Witam.Pewnie te odpowiedzi Cie nie satysfakcjonuja,ale w wiekszosci to jest prawda.Ja mam u siebie chipa(MK3 1.8ABS).Roznica jest taka jakbys jezdzil na idealnym paliwie,poza tym ja mam jeszcze u siebie inne przerobki...no i kupilem bo mialem okazje za pol darmo z pewnego zrodla,po kosztach,ok.100pln.
    Ale jak juz chcesz chipa to wejdz na www.vwzone.pl i poszukaj uzytkownika GTO on sprzedaje pewne chipy i niedrogo.Da ci to ok 5KM na pb-98.
    Pozdrawiam.
  • #19 1106110
    Śpiący
    Poziom 15  
    lukaszb88 napisał:
    droge do dalszego tuningu otworzy ci zmiana sposobu myslenia... otorz chiip jak wiesz jest czyms co ma sterowac praca silnika... chip powinien byc napisany pod konkretny przypadek... wiec jezeli dalej planujesz jakies mody... chip powinien byc napisany na samym koncu, w celu wystrojenia silnika pod te konkretne zmiany i wtedy to ma sens

W dalszym ciągu uważam, że dobrze myśle, może niezbyt jasno się wyraziłem. Chodzi mi o to, żeby chip był sobie już zakupiony i przy okazji dodawał tą symboliczną moc. A jak już wrzuce turbo to będe go od nowa stroił. Jak można się łatwo domyślić po wrzuceniu turbo obecny sterownik całkowicie zgłupieje(nie ma niczego w stylu trybu awaryjnego, np. jak odłaczyłem ten "odkurzacz" to samochód chodził tragicznie, a do tego spalił 10l paliwa na 25km). Ponieważ nie mam zamiaru unieruchomić sprzętu, wole mieć programowalny chip w pogotowiu. Do tego nie mam nawet co marzyć aby wszystko kupic od jednego przysiadu(nie uzbieram tyle gotówki, bo zawsze są jakieś "drobne" wydatki).
  • #20 1106508
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Trytronic dam ci dobrą radę, jeśli nie jesteś jedna z tych osób, które wydają kase po to żeby się chwalić co to oni nie maja w sowim samochodzie : chip, tuning itd to daj sobie spok z tym chip-em. Jeśli natomiast lubisz wydawać kase po to żeby ją tylko wydać i żeby nie było efektu to możesz sobie kupowac jakieś bajery na allegro, które tylko imituja tuning, które są tylko po to aby właściciel samochodu miał wrażenia że ma tuningu.

Śpiący:
    No nie wiem, ale znajomy mechanik - amator sam sobie wymienił silnik w maksymalnym trupie Peugeocie 405(cały samochód skatowany na maxa) i musiało mu się opłacać. A z resztą nie widze potrzaby wymontowywania silnika, może się nie zesra na fabrycznych gratach.

Owszem zgodze się z tobą jeśli silnik został wymienione z wolnossacego na turbo , bo w innym przypadku jaki był cel wymiany silnika.
    Twój znajomy mechanik-amator może ci wyciągnąć silnik ciekawe co dalej z tym silnikiem zrobi, popatrzy na niego i powie "tuning zrobiony". Śpiący nie wiem czy ty masz pojęcie na czym polega tuning mechaniczny silnika. Mam wrażenie że w towim odczuciu tuning to wymiana silnika na inny. :sm15:
    A, nie wszyscy mają znajomych mechaników amatorów. :sm15: [/img]
  • #21 1112443
    Śpiący
    Poziom 15  
    Nie rozumiem dlaczego tak doszukujecie się dziury w całym. Przecież napisałem jednoznacznie, że nie mam najmniejszego zamiaru wymieniać silnika. O znajomym wspomniałem dla przykładu, że nie trzeba płacić za wyjęcie i włożenie silnika 2000zł jak wcześniej wspomniałeś. Napisałem też że nie chce nawet wymontowywać silnika(u siebie).

W dalszym ciągu uważam, że wymianę silnika na mocniejszy można nazwać tuningiem i jest to dla mnie dość racjonalne rozwiązanie w przypadku Golfa. I nie należe do osób, które tuningiem nazywają przyklejenie 2 nalepek.
  • #22 1130694
    dedeks
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Link9292 napisał:
    W tej cenie chipow (2000-3000 zeta) to zrob sobie S.W.A.P silnika...efekty beda napewno lepsze niz po zalozeniu nowego chipa...

Dokladnie tak!

BTW tych tunerow to chyba totalnie popier... pokrecilo, zeby ok. 1-1,5h pracy brac tak astronomiczna kase rzedu 2000zl (rozkrecenie ECU, wylutowanie EPROMa, wlutowanie podstawki, sczytanie zawartosci, edycja, zaprogramowanie, ewentualne pomiary na hamowni i czasami znow edycja, zapis, pomiary, w koncu finalne zmonowanie calosci). IMO absolutnie nie usprawiedliwiaja takiej ceny. Wyobrzacie sobie ile musialby kostowac remont silnika, gdyby mechanik stosowal podobna godzinowa stawke?? Otoz bylby to koszt 30tys. zl, a moze wiecej (i to nie liczac kosztu czesci!!!). Takich cen to nawet ASO jeszcze dluugo nie bedzie mialo!
  • #23 1132045
    lukaszb88
    Poziom 12  
    dedeks czy aby przypadkiem nie podpierasz swojej wiedzy slawnym juz poradnikiem z allegro jak chipowac fury? rotfl?
  • #24 1283143
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Do Dedeks
    Cyt. " IMO absolutnie nie usprawiedliwiaja takiej ceny. Wyobrzacie sobie ile musialby kostowac remont silnika, gdyby mechanik stosowal podobna godzinowa stawke?? Otoz bylby to koszt 30tys. zl, a moze wiecej (i to nie liczac kosztu czesci!!!). Takich cen to nawet ASO jeszcze dluugo nie bedzie mialo! "
    Typowe chore myslenie ! Nie placisz za to ile kto robi , tylko za to co ci juz zrobil . Jak uwazasz ze to takie proste to dlaczego nie zrobisz sobie hamowni (lub nie kupisz za kilkanascie tys.) i nie zakladasz chipow za darmo ! Przeciez to tylko poltorej godzinki roboty !
    A jak dostaniesz cos w spadku po rodzinie to proponuje to rozdac za darmo bo przeciez Ty tez za to nie zaplaciles .
    Licza sie umiejetnosci a nie roboczogodziny !
    Co kogo interesuje ile kto robi , za ile cos kupil zeby sprzedac ?
    Albo komus pasuje cena albo nie i po problemie !
  • #25 1296042
    Śpiący
    Poziom 15  
    Jak zwykle prawda, leży po środku. Kiedyś na wykładzie profesorek od technik komputerowych powiedział nam, że program jest warty dokładnie tyle, ile klient jest w stanie za niego zapłacić, niezależnie czy będzie miał setki, czy też miliony linii kodu. Jakby się nie opłacało, to by nie było tyle firm zajmujących się chiptuningiem. Z drugiej jednak strony bez hamowni nie wiele da się zdziałać, choć zawsze można wynająć na kilka prób, aby dopracować wstepnie zmodyfikowane mapy.
  • #26 1308910
    mple
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    ...jak ktos lubi tuning i zabawe z silnikiem to polecam obojetnie jakiego vw z silnikiem G60 !! Po regeneracji sprezarki (koszt pelnej regeneracji ok 1000zł) mozemy robic wiele przerobek ktore ze 160 KM moga dac nawet 280 !! to jest tuning wart zachodu i kasy. W dodatku silnik jest wzmocniony fabrycznie, dzieki czemu odchodza koszty. Szczegoły: http://www.slstuning.de/gladermenu/index.html

Pozdro[/url]
  • #27 6341768
    junior1977
    Poziom 11  
    same fisiowate pytania i odpowiedzi....
    koncowka numeru silnika tdi : ...696, ...697, zaprasza, gg2249776
    w tym moge pomoc i nie poruszam wyobrazni, a rzeczywistosc.
    pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

18_TURBO
    GOLF_19_TDI___90PS
    GOLF___PASSAT_19_TDI___90PS
    IIER_18___90PS
    IIER_GTI
    IIIER_13___60PS
    IIIER_18___90PS
    IIIER_19_TDI___90PS
    IIIER_20
    IIIER___90PS
    IIIER_GTI
    IIIER_GTI_VARIANTE_2
    IIIER_VR6

to co mam z elektrody i moge udostepnic.

a gdyby ktos mial cos przeciwko, to staje sie smieszny.
    na tym akurat juz nie powinno sie zarabiac, bo nawet ubezpieczalnia uwaza to za zabytek.

sorki za brak polskich ascii ale nie jest to wygodne...

pozdro dla fanatykow.

gg 2249776

Dodano po 7 [minuty]:

ogolnie to zamierzam udostepnic konto gmail z zawartoscia wielu ciekawostek...
    ale chcialbym wpierw poznac wypowiedzi....
    jest tego mnóstwo
    pozdro

gg 2249776

Dodano po 1 [minuty]:

aha
    posty nie zawsze czytam :-)

RODZINKA- czas nie pozwala.
    na gg owszem :-)

Dodano po 5 [minuty]:

a toeretycyzm powinien byc karalny :-)

kto wypowiada sie a nie ma pojecia o tym co przekazuje lub umyslnie wprowadza w blad powinien zostac skazany na dozywotnie usuniecie z elektrody i tworzenia postow.

1$1 art 1 kodeksu normalnosci :-)
  • #28 6343223
    mamix4
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Na forum jest gdzieś modyfikowany wsad do silnika VW 1.8 ABS.Poszukaj dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości i ograniczeń chiptuningu w Volkswagen Golf 3, zwłaszcza w wersji z silnikiem 1.8 GT (8V). Uczestnicy podkreślają, że chiptuning wolnossącego, seryjnego silnika benzynowego przynosi niewielkie korzyści – wzrost mocy rzędu około 5-10 KM, często kosztem zwiększonego zużycia paliwa i obniżonej trwałości jednostki napędowej. Zaleca się, aby chip był pisany indywidualnie pod konkretny silnik i dopiero po innych modyfikacjach mechanicznych, np. instalacji turbosprężarki. Wprowadzenie turbo wymaga także wymiany lub dostosowania sterownika silnika oraz odpowiedniego oprogramowania, co wiąże się z wysokimi kosztami i koniecznością strojenia na hamowni. Alternatywnie sugerowano wymianę silnika na mocniejszy, np. VR6, jako bardziej opłacalną metodę zwiększenia mocy. Wspomniano także o urządzeniach do samodzielnego strojenia, takich jak SMT 5 Perfect Power, oraz o dynamicznych doładowaniach falowych jako ciekawych rozwiązaniach tuningowych. Koszty profesjonalnego chiptuningu są wysokie, co wynika z konieczności precyzyjnej edycji map zapłonu i paliwa oraz testów na hamowni. W dyskusji pojawiły się także informacje o dostępności modyfikowanych wsadów do silnika VW 1.8 ABS oraz o silnikach G60, które po regeneracji sprężarki mogą osiągać znacznie wyższe moce (do około 280 KM). Ogólnie podkreślono, że chiptuning ma sens jako element końcowy procesu tuningu, a nie jako samodzielna modyfikacja w seryjnym silniku wolnossącym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA