logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja ogrzewacza przepływowego 3,5 kW pod zlewem - czy to ekonomiczne?

kradam 14 Sty 2012 14:50 2864 9
  • #1 10395734
    kradam
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam w domu ogrzewanie gazowe z zasobnikiem ciepłej wody. Większość domowników wychodzi rano i wraca późnym popołudniem. W domu zostaje jedna osoba. Mogę osobno sterować CO, CW i cyrkulacją. W tej chwili wszystko chodzi od rana do nocy. Ze względów ekonomicznych zastanawiam się nad wyłączeniem CW i cyrkulacji w godzinach od rana do popołudnia. Jednakże osoba która zostaje nie godzi się na to, potrzebuje czasem umyć ręce w ciepłej wodzie :-). Zastanawiam się nad rozwiązaniem.
    Do głowy przyszedł mi ogrzewacz przepływowy. Wystarczy nam jedna umywalka i jakaś minimalna moc rzędu 3,5 kW (najmniejsza jaką znalazłem). Zastanawiam się też nad sposobem instalacji takiego ogrzewacza pod zlewem. Te które widziałem wg instrukcji podłącza się do zimnej wody. W moim przypadku chyba lepiej byłoby do ciepłej. Ale jeśli dobrze rozumiem, to wtedy będzie się on załączał również wtedy gdy będę już miał podgrzaną gazem wodę. Co stawia pod znakiem zapytania ekonomiczny sens rozwiązania.
    Poza tym martwi mnie jak będą zachowywały się zabezpieczenia nadprądowe. Ogrzewacz musiałby być podłączony to gniazdka razem ze zmywarką. Prąd samego ogrzewacza to >15A. Nie wiem jakie mam konkretnie zabezpieczenie na tym gniazdku, ale w skrzynce widzę także bezpieczniki na 16A. Mam wrażenie, ze przy włączonej zmywarce i każdym odkręceniu ciepłej wody miałbym zabawę.
    Prośba o opinie na temat mojego pomysłu.
  • #2 10395758
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Zakup ogrzewacza + wyższy koszt podgrzania wody elektrycznie + przerobienie instalacji = większe koszty niż utrzymać stałą temperaturę CWU w zasobniku.

Dodano po 4 [minuty]:

Zasobnik ma dosyć dobrą izolację, jeżeli kran z którego korzysta ta osoba w ciągu dnia nie jest bardzo daleko od zasobnika to proponowałbym wyłączyć cyrkulację.
    Moim zdaniem bardziej oszczędnie wyjdzie utrzymywać stałą temperaturę w zasobniku niż włączać rano na troszeczkę później wyłączać i znowu wieczorem grzać.
    Największe straty przeważnie są na cyrkulacji, jeżeli jest kiepsko zaizolowana.
  • #3 10395972
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    3,5kW to przy napięciu 220V (dawne) dawało niemalże pełne 16A (16x220 =3520). Teraz jest 230V i daje to ok. 15,22A czyli trzeba przyjąć PEŁNE 16A). Oznacza to, do obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem 16A może być podłączony TYLKO TEN PODGRZEWACZ (już nic więcej, np. lodówka, telewizor a nawet i radio byłoby ryzyko właczyć do tegoż obwodu), czyli w praktyce musi być zasilany z oddzielnego obwodu (może być podłączony do puszki przez elektryka, lub normalnie wtyczką, dostosowaną do prądu 16A - teraz większość wtyczek z uziemieniem jest dostosowana właśnie do prądu 16A - to te wtyczki z grubszymi bolcami, tzw Schuko). O podłaczeniu podgrzewacza do gniazdka razem ze zmywarką nie ma mowy!!! Zmywarka - zależnie od modelu - na ogół ma moc od 1500 do 2000 lub nawet 2200W a to oznacza .... natężęnie prądu bez mała 10A. Czyli podgrzewacz wody + zmywarka to razem byłoby 25A. Takie natężenie prądu wymagałoby odpowiedniego przekroju przewodów (musiałby wypowiedzieć się na ten temat elektryk, ale wątpię, czy 2,5mm2 by wystarczyły a normalnie obwód gniazdek wtyczkowych robi się z przewodów 1,5mm2 a dawniej nawet dawano ...1mm i bezpiecznik 10A).
  • #4 10396277
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Jak by nie liczyć :
    Duży zasobnik wody przy różnicy temperatur traci około ...... 100 Wat przy różnicy temperatur (zewnętrzna - wewnętrzna) 50°C . Jeśli bojler znajduje się w pomieszczeniu ogrzewanym i temperatura CWU jest około 50°C to różnica temperatur jest około 30°C a co za tym idzie straty to około 60 Wat.
    W takim razie oblicz sobie ile i jak chcesz zaoszczędzić montując przepływowy ogrzewacz wody ?
    Przecież pompa CWU nie musi pracować stale, wystarczy załączać go odpowiednim termostatem z zadaną histerezą.
  • #5 10396602
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2608
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    Przecież pompa CWU nie musi pracować stale, wystarczy załączać go odpowiednim termostatem z zadaną histerezą.

Albo wyłącznikiem czasowym z marketu, takim za 9,99 PLN
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #6 10396978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10396985
    kradam
    Poziom 15  
    CO, CW i cyrkulacja są sterowane programatorem, to stosunkowo nowy piec + programator Vailant.
    Nie do końca rozumiem wypowiedź Grzegorza, wydaje mi się, że powinno tu się używać jednostek pracy a nie mocy, a koszt jednostkowy jest różny dla różnych mediów. Zawsze gdzieś jest granica opłacalności, czyli czas na jaki wyłączę podgrzewanie zasobnika CO. BTW: ktoś poda wzór? :-)

Pomysł i tak ubity, zabiło go zabezpieczenie nadprądowe.

Dodano po 15 [minuty]:

I jeszcze o tej cyrkulacji...
    Czy dobrze rozumiem, że wyłączenie cyrkulacji prócz oszczędności na prądzie spowoduje mniejsze straty ciepła wody z zasobnika?
  • #8 10397117
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Połączeniem Mocy (P) z Pracą (W) jest ..... Czas (T).
    Zresztą wydaje mi się, że nie do końca autor tematu rozumie co chce zrobić więc opiszę.
    1) Chce wyłączyć podtrzymanie temperatury CWU w godzinach dziennych (np. od 8:00 do 16:00 ) tylko nie wiem dlaczego nie w nocy np. od 22:00 do 6:00 gdy wszyscy śpią ;
    2) Nie rozumiem dlaczego nie stara się ograniczyć strat ciepła zamiast wyłączyć bojler. Jeśli od 8:00 do 16:00 temperatura spadnie np. do 30°C to i tak żeby po powrocie reszta domowników była zadowolona tą wodę trzeba podgrzać. Lepszym rozwiązaniem jest lepsze ocieplenie instalacji CWU gdyż ograniczenie strat przyniesie większe korzyści niż zmiana sposobu podgrzewania na .... droższy system.
    3) Można sterować czasowo podgrzewaniem CWU (wyłączać np. na noc) ale jeśli ograniczy się straty ciepła to możliwe, że nie będzie to aż tak konieczne. Wiem o tym z doświadczenia. Odczuwalne jest to przede wszystkim w instalacjach CWU bez cyrkulacji.
    4) Jak by nie liczyć, przyjmując że straty w normalnym nowoczesnym bojlerze na zewnątrz są na poziomie 100 Wat to łatwo policzyć ..... że to jest miesięcznie marnowanie ciepła jakie daje piec 24kW pracując 3 godziny na full . W zasobnikach z wieloma mediami (więcej wymienników ciepła) czyli np. zasobniki do systemów solarnych straty sumaryczne są ...... znacznie większe.
  • #9 10397194
    Polon27
    Poziom 18  
    Ocena: 104
    Dobrze rozumiesz z tymi oszczędnościami. Obecnie produkowane wymienniki są potężnie izolowane, niektórzy producenci podają stratę temperatury wody ok 0,5st C na godzinę(co jest bardzo teoretyzowanym wynikiem chyba), ale nie zmienia to faktu że nagrzana woda w dobrze podłączonym wymienniku (mam na myśli wymiennik zabezpieczony przed samoistnym wypływem ciepła przez wężownicę) potrafi być gorąca przez kilkanaście godzin. Cyrkulacja wprowadza wręcz tę niechciana stratę (patrz poprzedni nawias), dlatego też jej wyłączenie ograniczy stygniecie wody. Nawet nie musisz wyłączać układu z pracy grzania tej wody. Jeżeli ta cyrkulacja jest konieczna do tego, aby ten domownik skorzystał z tej ciepłej wody, polecam rozwiązanie sterowania pompką cyrkulacji. Hitem wg mnie jest ta pompa

http://bimsplus.com.pl/strony_p/335/32/Pompy%20do%20c.w.u.%20VORTEX

ale biorąc pod uwagę jej cenę (ok 800-900zł zależnie od modelu) i fakt, że ty pompę już masz, zapewne jej nie kupisz, tylko będziesz chciał wysterować istniejąca pompę. Najlepszym sterowanie będzie tu takie, gdy w momencie zapotrzebowania na wodę użytkownik odkręci na chwilkę baterię, zakręci i pozostaje mu czekać aż pompa przepompuje układ i po kilkunastu sekundach będzie mógł skorzystać z ciepłej wody bez strat. Ciepła woda na żądanie. Tak właśnie działa ten VORTEX, a sam możesz zrobić sterowanie realizujące te zadanie poprzez zastosowanie dwóch termostatów. Koszt max 200 zł, chyba że sam jakiś termostat wykombinujesz.
  • #10 10418296
    kradam
    Poziom 15  
    piracik napisał:
    .
    Moim zdaniem bardziej oszczędnie wyjdzie utrzymywać stałą temperaturę w zasobniku niż włączać rano na troszeczkę później wyłączać i znowu wieczorem grzać.
    Największe straty przeważnie są na cyrkulacji, jeżeli jest kiepsko zaizolowana.

Cyrkulacja wyłączona, dzięki za porady.
    Natomiast zastanowiło mnie pierwsze zdanie. Czemu uważasz, że czasowe wyłączenie zasobnika może przynieść straty? Na moją logikę to utrzymanie temperatury wody nie powinno być bardziej opłacalne niż jej podgrzanie po wyłączeniu utrzymania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa instalację ogrzewacza przepływowego o mocy 3,5 kW pod zlewem, aby zredukować koszty związane z podgrzewaniem wody w systemie gazowym z zasobnikiem. W dyskusji podkreślono, że utrzymanie stałej temperatury w zasobniku może być bardziej ekonomiczne niż korzystanie z ogrzewacza elektrycznego, ze względu na straty ciepła związane z cyrkulacją. Użytkownicy sugerują wyłączenie cyrkulacji w godzinach, gdy woda nie jest używana, oraz zastosowanie programatora czasowego do sterowania pompą cyrkulacyjną. Wskazano również na konieczność podłączenia ogrzewacza do oddzielnego obwodu elektrycznego, aby uniknąć przeciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA