logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia na PŁ, dylemat z wyborem właściwego kierunku

brt0555 14 Sty 2012 16:55 13139 73
Najlepsze odpowiedzi

Czy poradzę sobie na Automatyce i Robotyce na PŁ, jeśli nie miałem wcześniej kontaktu z programowaniem ani elektroniką?

Tak — jeśli jesteś systematyczny i dobrze radzisz sobie z matematyką oraz fizyką, to na AiR powinieneś dać radę nawet bez wcześniejszego kontaktu z programowaniem czy elektroniką [#10396470][#10426422] Na studiach i tak zaczyna się od mocnych podstaw, a pierwszy rok to głównie matma, fizyka, obwody i podobne przedmioty, więc brak hobby da się nadrobić własną pracą [#10426324][#10429582] AiR jest bardziej nastawiony na mechanikę, sterowanie, robotykę i automatykę przemysłową/PLC, natomiast EiT bardziej na telekomunikację, technikę cyfrową, FPGA i mikrokontrolery [#10426422][#10571570] Do praktyki najlepiej zacząć od prostych podstaw, np. elektrotechniki, układów cyfrowych i kursów z całek/pochodnych, bo to przyda się na starcie [#10560275] Pamiętaj też, że bez pracy własnej pierwsza sesja może mocno zweryfikować, a na samym AiR odpada sporo osób, więc liczy się konsekwencja i wybór kierunku zgodnego z tym, co Cię naprawdę bardziej ciągnie [#10426324][#10431845][#10905355]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 10396346
    brt0555
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Cześć!
    Od pewnego czasu śledzę to forum i czytałem już sporo na temat studiów jednak dalej mam dylemat co ja powinienem wybrać. Jestem uczniem przeciętnym/dobrym, nie mam wyjątkowych umiejętności, na maturze zdaje ang rozsz,mat rozsz i fiz podst. Chodzę do LO prof. mat-inf. Myślałem nad różnymi kierunkami jednak najbardziej zaciekawiły mnie kierunki Automatyka i Robotyka oraz Elektronika i Telekomunikacja na Politechnice Łódzkiej((wydział el.) oraz Budownictwo i Inżynieria Środowiska.

Nie miałem kontaktu wcześniej z programowaniem czy elektroniką,a czytając czasem to forum zaczynam myśleć, że bez tego szybko zostane z tyłu na studiach. Myślicie, że dałbym rade na AiR(na niej bardzo mi zalezy) gdybym od początku był systematyczny i przyłożył się to dam radę?

Jak to było w Waszym przypadku? Pytam może o rzeczy błache, ale jednak dla mnie ważne ponieważ chciałbym wybrać kierunek i go skończyć, bez przenoszenia się czy rozpoczynania innego.

Pozdrawiam!
  • #2 10396470
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Jeżeli jesteś dobry z matematyki i fizyki dasz radę. Nie musisz mieć wyjątkowych umiejętności ale dobrze gdybyś miał jakieś zainteresowanie ( hobby ) związane z tym kierunkiem. Dlaczego zainteresowałeś się tymi kierunkami a nie innymi?
  • #3 10396897
    brt0555
    Poziom 13  
    Co do trudnosci z matematyka i fizyka to bywa roznie, jednak postaram sie zdac jak najlepiej mature, zaitneresowalem sie tymi kierunkami poniewaz sa przyszlosciowe, elektronika jest wszedzie,a automatyka i robotyke wybralem na 1szym miejscu ze wzgledu na duze mozliwosci po niej jak i sam kierunek wydaje mi sie byc ciekawy. Elektronika i Telekomunikacja tak jak wyzej,a budownictwo ze wzgledu na to ze konstruowanie wydaje mi sie rowniez ciekawe. Chcialbym w przyszlosci miec ciekawa i odpowiedzialna prace, dlatego obstawiam cos ze swiata elektroniki.

Co do hobby z tym zwiazanym nie wiem od czego moglbym zaczac, co byloby najlepsze -programowanie?budowanie wlasnych ukladow czy urzadzen?

vodiczka studiujesz cos na Pł moze? Jesli tak to moglbys opisac jak sobie radzisz ?

Dziekuje Ci za odpowiedz i pozdrawiam!
  • #4 10397782
    vodiczka
    Poziom 43  
    Skończyłem PŁ wiele lat temu. W tym roku zwiedziłem starą/nową polibudę. Wiele się zmieniło ale sentyment pozostał.
    Ja już w siódmej klasie podstawówki interesowałem się radiotechniką (radyjko na słuchawki na jednej diodzie i cewce) i chemią (ukręciliśmy z kolegą taką świecę dymną że milicja nas zwinęła jak ją zapaliliśmy). Ostatecznie wybrałem chemię.
    Jak nie masz jeszcze sprecyzowanych zainteresowań to nie wiem co Ci doradzić. Ideałem jest dobrze płatna praca, zgodna z zainteresowaniami ale to nie zawsze da się pogodzić.
    Brzydką żonę z dobrym posagiem można polubić, dobrze płatną pracę tym bardziej.
    Sprawdź na stronach PŁ kiedy mają dni otwarte dla kandydatów na studia, odwiedź uczelnię i porozmawiaj.
    Cokolwiek wybierzesz warto studiować na PŁ. Powodzenia.
  • #5 10397944
    brt0555
    Poziom 13  
    Nigdy nie miałem okazji pogrzebać czy samemu porobić jakieś układy. Jedynie wiedzialem ze chce isc na politechnike i to w gimnazjum sie juz na to nastawilem, wiedzialem ze mat-inf w liceum ale co dalej to zostawilem wlasnie na ostatni rok, kiedy chce zdecydowac. Nie wiem za bardzo jak moge porownac Automatyke i Robotyke z Elektronika i Telekomunikacja, co jest ciekawsze, co bardziej sie spodoba. Z tego co slyszalem to AiR i Budownictwo na Pł sa najtrudniejsze, nie przeszkadza mi to bo mam ambicje, tylko czy one wystarcza idac od zera na np. AiR gdzie musze nauczyc sie programowania. Czym sie tak naprawde rozni AiR i EiT, po studiach podobne stanowiska? W czym najlepiej sie wyspecjalizowac?

Pozdrawiam!
  • #6 10411616
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o dni otwarte na Politechnice Łódzkiej to są 19 stycznia 2012. Sam też jadę i podobnie jak kolega jestem maturzystą i mam zamiar studiować Elektronikę lub Automatykę. Podobnie jak kolega mam dylemat z wyborem studiów lecz moja droga jest nieco inna bo uczęszczam do technikum elektronicznego.
  • #7 10411975
    vodiczka
    Poziom 43  
    przyjacielkuternogi napisał:
    Sam też jadę

Zapraszamy, jeżeli jedziesz pociągiem pamiętaj że Łódź-Fabryczna nieczynna. Wysiadasz na Widzewie lub Łodzi-Kaliskiej.
  • #8 10412129
    brt0555
    Poziom 13  
    Byłem już na salonie maturzystów, tłok był, ale ulotki zdobyłem poczytałem i właśnie te 2 kierunki mnie zainteresowały.

@przyjacielkuternogi
    Robicie coś ciekawego w tym technikum? Bo słyszałem różne opinie i jestem ciekaw czy tylko teoria czy jednak macie materiał, który właśnie może się przydać na studiach.
    Jakbyś dowiedział się czegoś ciekawego na dniach otwartych to daj znać, byłbym wdzięczny.
  • #9 10419991
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Byłem na dniach otwartych Politechniki dzisiaj i jeżeli ty nie byłeś to naprawdę niczego nie straciłeś. Nie dowiedziałem się niczego bo dni otwarte wyglądały tak jak salon maturzystów (rozdawanie ulotek itp.), na salonie maturzystów były wszystkie uczelnie, dzisiaj tylko wydziały Politechniki, ot taka różnica. Nadal nurtujące mnie pytania (także te błache) pozostaną chyba bez odpowiedzi.

Pytałeś mnie czy mam jakieś materiały przydatne na studia i czy coś ciekawego robiłem w technikum. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.....10 zeszytow 96 kartkowych z przedmiotów zawodowych, instrukcje z pracowni i moja wiedza. Chyba tylko tego można oczekiwać po technikum. Przerabialiśmy także (albo dokształcałem się samemu) materiał ze studiów, ale bez rewelacji. Na pewno nauczyłem się jakiś podstaw i nie jestem kompletnie zielony w temacie elektroniki. Ciebie interesuje zapewne jakie można nabyć umiejętności praktyczne. Otóż to tak jak w przypadku liceum, zależy od konkretnej szkoły, od wymagań, poziomu. Mnie nikt nie zmuszał do wytrawiania płytek, lutowania i tym podobnych rzeczy. Dużo trzeba działać samemu. Są renomowane szkoły (np Zduńska Wola) w której z tego co wiem tego zawodu uczono naprawdę solidnie (bynajmniej tek było kilka lat temu). I pomimo tego że nigdy nie studiowałem to mogę z pełnym przekonaniem zapewnić cię o tym że studia też nie nauczą cię niczego w praktyce. Będzie trzeba obowiązkowo chodzić na jakieś kółko naukowe na którym się czegoś nauczysz. Jest wielu elektroników którzy nie mieli w ręce nigdy lutownicy (widze to po moich nauczycielach w szkole).

Jednym słowem, dzisiejsza impreza na politechnice nie rozjaśniła moich wątpliwości. Nadal nie wiem który kierunek jest lepszy (EiT czy AiR) i na którym sobie dam radę. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj.

Pozdrawiam

PS: Może wykorzystam okazję i zadam kilka pytań do studentów AiR i EiT na Pł (i nie tylko)

1.Najważniejsza kwestia. Jakie można uzyskać dodatkowe UPRAWNIENIA, i czy np student elektroniki może zrobić uprawnienia przeznaczone np dla automatyków ?

2.Czy na EiT usłyszę cokolwiek o obrabiarkach CNC ?

3.Na którym kierunku kładzie się większy nacisk na technikę cyfrową ? Pytam się ponieważ ten dział elektroniki mnie interesuje najbardziej i chciałbym się rozwijać w tym kierunku.

4. Czym różni się automatyka na mechanicznym od tej na elektrycznym ?

5. Czy istnieje jakieś kółko naukowe na którym mógłbym rozwijać swoje praktyczne umiejętności ?

6. Czy wiecie jak wygląda rynek pracy w województwie Łódzkim dla elektroników i automatyków ? Czy mieliście problem ze znalezieniem pracy w tych zawodach ?
    Czy aby znaleźć dobrą pracę musieliście wyjeżdżać poza województwo ? Czy można znaleść pracę na stałe, czy tylko umowa-zlecenie ? Naczytałem się tylu tematów dotyczących studiowania i moje wnioski są takie: wszyscy zachwalają automatykę, wiele osób narzeka na elektronikę.

7. W jakich ośrodkach w okolicach Łodzi można pracować po tych dwóch kierunkach ? Przyznam szczerze, że poza Procter & Gamble, Siemensem, Dellem, Gilettem, ABB i Boschem nie znam innych zakładów w których może pracować elektronik lub automatyk.

A teraz te bardziej przyziemne pytania:) :

1. Ile średnio osób odpada na obu kierunkach i ile kończy.
    2. Czy da się przeżyć studia bez kombinowania, ściągania i lizustwa ?
    3. Jaka panuje atmosfera ? Wszyscy sobie nawzajem pomagają czy raczej każdy sam pracuje ?
  • #10 10420526
    brt0555
    Poziom 13  
    Odpowiem z dodatkowych bo kolega jest na air, bylo 90 osob 30 juz odpadlo po pierwszym roku, studia bez kombinowania- takiego cwaniactwa itp jasne ze sie da, ale trzeba kombinowac z notatkami itp. 3. kolega na atmosfere nie narzeka, mowi ze jest ok, jednak kolezanka z budowlanki mowi ze jak sa kierunki zamawiane to jest rywalizacja i czesto daja miedzy soba bledne sciagi itp.

Co do reszty pytan rowniez czekam na odpowiedz kogos, fajnie ze juz masz doswiadczenie z elektronika, ja nie mialem z nia kontaktu ale podobaja mi sie te kierunki, dlatego chce na nie isc, moze w wakacje zajme sie jakimis podstawami.
  • #11 10425857
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    brt0555 napisał:
    na maturze zdaje ang rozsz,mat rozsz i fiz podst.
    Z tego co pamiętam, rozszerzenie z fizyki, jest warunkiem koniecznym, do podejścia w pierwszym etapie rekrutacji, ale mogę się mylić, sprawdź na stronie, bo coś było zmieniane.
    brt0555 napisał:
    gdybym od początku był systematyczny i przyłożył się to dam radę?
    Jeżeli się przyłożysz to tak. Jeżeli olejesz, to pierwsza sesja Cię wykończy.
    brt0555 napisał:
    udownictwo ze wzgledu na to ze konstruowanie
    A nie na 1000zł miesięcznie za kierunek zamawiany ?
    vodiczka napisał:
    Ostatecznie wybrałem chemię.
    Widzę nie jestem sam z Chemicznego :)
    Nie dowiedziałem się niczego bo dni otwarte wyglądały tak jak salon maturzystów (rozdawanie ulotek itp.), na salonie maturzystów były wszystkie uczelnie, dzisiaj tylko wydziały Politechniki, ot taka różnica. Nadal nurtujące mnie pytania (także te błache) pozostaną chyba bez odpowiedzi.
    Bo źle szukałeś. Na przykład na naszym stoisku, byli pracownicy wszystkich instytutów i katedr. Każdy chętnie udzielał informacji a nawet oprowadzali po wydziale.
    bynajmniej tek było kilka lat temu
    Przynajmniej !
    Czym różni się automatyka na mechanicznym od tej na elektrycznym ?
    Tym że jedna jest oparta na mechanice, a druga na elektronice.

5. Czy istnieje jakieś kółko naukowe na którym mógłbym rozwijać swoje praktyczne umiejętności ?
    Mnóstwo. Generalnie, nie musisz chodzić na koło na swoim wydziale. Możesz wybrać sobie dowolne, z dowolnego wydziału.
    To różnie, z tego co się orientuję startowało około 200, teraz jest 50.

Da.
    3. Jaka panuje atmosfera ? Wszyscy sobie nawzajem pomagają czy raczej każdy sam pracuje ?
    Zależy na jakich ludzi trafisz. Są ludzie, którzy potrafią donieść do dziekana, że ściągasz (tasy za długo się nie utrzymają, bo prowadzący takich nie lubią, potrafią donieść, że od wykładowcy jedzie wódą), a są tacy którzy Ci dają odpisać na egzaminie. Generalnie ja się spotkałem nigdy z niemiłą osobą na uczelni.
    brt0555 napisał:
    ale trzeba kombinowac z notatkami
    E tam. Jak się chodzi na zajęcia, to nic nie trzeba.

Zależy czym się interesujecie. Ja zawsze lubiłem chemię i fizykę. Studiuję na chemicznym. Interesuję się elektroniką, dla tego pracę inżynierską mam zamiar pisać na Katedrze Fizyki Molekularnej. Wszystko wskazuje na badanie efektu polowego w organicznych FETach.
    Przemyśl studia, połaź po uczelni. Jak poczęstujesz studenta papierosem to nawet Ci opowie o kierunku ;)
  • #12 10426149
    brt0555
    Poziom 13  
    Dzieki za odpowiedz! No z tego co patrzylem to mat,ang sa konieczne a fiz chem dodatkowo,a jak ktos nie zdaje wtedy ma poprostu 0.

Co do zainteresowan to wlasnie mam z tym problem. Podoba mi sie elektronika, ciekawosc do takich urzadzen i procesow dopiero niedawno sie objawila, a czasu brak na jakiekolwiek praktyki w domu, skupiam sie na maturze. Stad moj wybor tak ciezki, co do oprowadzania po wydzialach itp. to mam paru znajomych na kierunkach jednak nie na tych co mnie interesuja,jedynie kolega jest na air to mi chociaz o tym kierunku dostarczy informacji. Najgorsze jak juz wspomnialem to brak wczesniejszego zainteresowania bardziej technicznymi hobby itp. stad sie waham podjac decyzje, bo nie chce isc gdzies gdzie sie bym meczyl czy nienadawal.

Ma ktos moze jakies informacje odnosnie kierunku logistyki? Rowniez mi sie podoba i wlasnie mam przez niego metlik w glowie, jednak kompletnie zglupialem gdzie lepiej jest go studiowac(UŁ,PŁ), dochodza watpliwosci o miejsca pracy, bo kierunek fajny, jednak nie chcialbym po studiach nie pracowac w zawodzie.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki wszystkim za wypowiedzi!
  • #13 10426185
    vodiczka
    Poziom 43  
    brt0555 napisał:
    stad sie wacham podjac decyzje

Z polskiego też zdajesz maturę :cry:
  • #14 10426246
    telecaster1951
    brt0555 napisał:
    No z tego co patrzylem to mat,ang sa konieczne a fiz chem dodatkowo,a jak ktos nie zdaje wtedy ma poprostu 0.
    Z tego co pamiętam, trzeba zdawać fizykę lub chemię, aby brać udział w pierwszym etapie rekrutacji.
    brt0555 napisał:
    Ma ktos moze jakies informacje odnosnie kierunku logistyki?
    Krótko mówiąc. Pierwszy rok, to jest totalne opier..... się.
    brt0555 napisał:
    gdzie lepiej jest go studiowac
    Jeśli cokolwiek technicznego, to politechnika. Na uniewerku, to jest teoria.
    Jeśli chodzi o możliwości pracy, to może pomyśl nad IFE ? Jeśli dobrze zdasz maturę i dobrze znasz angielski, to IFE stoi otworem.
  • #15 10426324
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    2.Czy na EiT usłyszę cokolwiek o obrabiarkach CNC ?

Niezbyt.

Dodano po 1 [minuty]:

3.Na którym kierunku kładzie się większy nacisk na technikę cyfrową ? Pytam się ponieważ ten dział elektroniki mnie interesuje najbardziej i chciałbym się rozwijać w tym kierunku.

Na EiT jest tego sporo. Podstawy (bramki, przerzutniki, liczniki itp.), FPGA itp.

Dodano po 39 [sekundy]:

Całkiem sporo, przynajmniej oficjalnie bo z kołami naukowymi różnie bywa.

Dodano po 1 [minuty]:

Na EiT odpada ok. 60-65%, większość na 1 roku (matma, fiza, obwody, sygnały, infa).

Dodano po 1 [minuty]:

Bez kombinowania da się, aczkolwiek niektórych przedmiotów bez ściągania nie przejdziesz (jak prowadzący wymaga 10000000 wzorów to co zrobić).

Dodano po 1 [minuty]:

To pierwsze. To nie kierunki humanistyczne, gdzie piszą żółtymi długopisami bo nie odbijają na ksero, zero wyścigu szczurów. Gdyby nie wzajemna pomoc, to by nikt tych studiów nie skończył bo są dość ciężkie a jeden jest lepszy z matmy a drugi z programowania.
  • #16 10426362
    telecaster1951
    Elektronik9 napisał:
    a jeden jest lepszy z matmy a drugi z programowania.
    Jeden chodzi na jedn wykład, drugi na inny i w ten sposób notatki mają wszyscy.
    Elektronik9 napisał:
    zero wyścigu szczurów
    Słyszałem od znajomej, która laboratorium, musiała mieć z inna grupą, bo nie pasował jej nasz termin. Poprosiła jedną dziewczynę o pomoc przy zadaniu, która wcześniej je robiła. Dostała taką odpowiedź:
    "Chyba sobie żarty robisz, jesteś moją konkurencją na rynku pracy. Jestem zmuszona donieść o Twoich praktykach do Dziekanatu". Kierowniczka podobno wywaliła ją z dziekanatu na kopach.
    Tak więc, wszystko zależy od ludzi na jakich się trafi.
  • #17 10426404
    Elektronik9
    Poziom 30  
    telecaster1951 napisał:

Jeden chodzi na jedn wykład, drugi na inny i w ten sposób notatki mają wszyscy.

Część ludzi chodzi na wszystkie wykłady. :P

telecaster1951 napisał:
    Słyszałem od znajomej, która laboratorium, musiała mieć z inna grupą, bo nie pasował jej nasz termin. Poprosiła jedną dziewczynę o pomoc przy zadaniu, która wcześniej je robiła. Dostała taką odpowiedź:
    "Chyba sobie żarty robisz, jesteś moją konkurencją na rynku pracy. Jestem zmuszona donieść o Twoich praktykach do Dziekanatu". Kierowniczka podobno wywaliła ją z dziekanatu na kopach.
    Tak więc, wszystko zależy od ludzi na jakich się trafi.

Nie chce mi się w to wierzyć. Jeżeli to prawda to była to wyjątkowo aspołeczna osoba i albo tak zdolna, że nigdy nie potrzebowała od nikogo pomocy (w takim razie dlaczego bała się konkurencji?) albo coś z głową. :P Generalnie u nas wszyscy sobie pomagają (każdy rocznik ma swoje forum internetowe na którym wymieniamy się materiałami, pomagamy), w realu także.

Wyścig szczurów jak już pisałem jest na kierunkach typowo humanistycznych i na tzw. kierunkach zamawianych (1000zł robi swoje).
  • #18 10426415
    brt0555
    Poziom 13  
    Przepraszam za byki w pisowni, chciałem się jeszcze zapytać jaki poziom orientacyjnie jest na tym IFE? Chodzi mi czy bez języka specjalistycznego idzie tam normalnie studiować? Bo angielski mam na dobrym poziomie, jednak nie na takim żebym śmigał odnośnie technicznej rozmowy.

Co do studiowania na politechnice to jestem bardziej właśnie nastawiony na studia techniczne, jednak trochę zniechęciły mnie niektóre wypowiedzi z forum, ze bez "styku" z elektronika na tym wydziale sobie nie poradzę.Dopiero teraz żałuję, że nie zainteresowałem się dokładniej danymi dziedzinami elektroniki, czy informatyki od strony praktycznej.Jak oceniacie szanse takiego laika jak ja?

Jak bardzo rożni się podst. programowa miedzy tymi 2 kierunkami:air i eit? Chodzi mi o to, co przeważa na danym wydziale, słyszałem ze pierwszy rok to prawie to samo wszędzie, to prawda? Jeśli nie air i eit, to co jeszcze warto rozpatrzyć(również z innych wydziałów)?

Fajnie, ze takie cwaniaczki co po trupach do celu chcą dojść nie są lubiane, zawsze to ciut nadziei na sprawiedliwość :)
  • #19 10426422
    Elektronik9
    Poziom 30  
    brt0555 napisał:
    Co do studiowania na politechnice to jestem bardziej właśnie nastawiony na studia techniczne, jednak trochę zniechęciły mnie niektóre wypowiedzi z forum, ze bez "styku" z elektronika na tym wydziale sobie nie poradzę.Dopiero teraz żałuję, że nie zainteresowałem się dokładniej danymi dziedzinami elektroniki, czy informatyki od strony praktycznej.Jak oceniacie szanse takiego laika jak ja?

Poradzisz sobie. Na roku część osób nie miało lutownicy w łapie a ma inżyniera już.

brt0555 napisał:
    Jak bardzo rożni się podst. programowa miedzy tymi 2 kierunkami:air i eit? Chodzi mi o to, co przeważa na danym wydziale, słyszałem ze pierwszy rok to prawie to samo wszędzie, to prawda? Jeśli nie air i eit, to co jeszcze warto rozpatrzyć(również z innych wydziałów)?

Tak ciężko porównać siatki przedmiotów? AiR jest bardziej nastawiony na mechaniczno-przemysłowo-sterowniczo-robotowe podejście, a EiT bardziej na telekomunikację. Co kto lubi. Pójdziesz na AiR będziesz się uczył mechaniki czy innego materiałoznastwa, a na EiT będziesz się uczył o światłowodach. Co kto lubi. Pierwszy rok wszędzie wygląda podobnie w tym sensie, że matma i fiza (pierwszy sem), potem bywa różnie.
  • #20 10426441
    brt0555
    Poziom 13  
    No i właśnie o to mi chodziło, dzięki wielkie. Jeszcze chciałem zapytać jak wygląda sprawa z dodatkowymi uprawnieniami czy certyfikatami, są takie na tym wydziale? Daje to jakąś przewagę przy poszukiwaniu pracy? Od czego można zacząć przygodę z elektronika, bardziej nastawioną na automatykę i robotykę?

Odnośnie innych kierunków, to czy warto rozpatrywać logistykę (myślałem nad spec. systemy informatyczne w logistyce)? Na UŁ było ich więcej, jednak wydaję mi się, że na Politechnice studia będą bardziej praktyczne i bardziej przydatne.

Przepraszam za tyle błahych pytań, ale chciałbym się jakoś w tym wszystkim odnaleźć:)
  • #21 10429234
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Generalnie na PŁ dzisiaj jest tak, że tylko kompletny niedorajda nie da sobie rady. Łatwiej zrobić dyplom niż go kupić na bazarze. Jeżeli potrafisz rozwiązać równanie kwadratowe to już zaliczasz. Jeżeli rozwiążesz to równanie dla delty<0 to zaczynasz się wyróżniać. A jak policzysz prędkość jako pochodną drogi po czasie to wszyscy prowadzący będą skakać z radości.
    Jeżeli nie masz na tą chwilę wyraźnych zainteresowań (czyli nic wcześniej nie robiłeś w temacie a tylko popatrzyłeś sobie na skaczące durnowate LEGO-robociki na PŁ) i na tej podstawie chcesz coś studiować to musisz uważać bo się zawiedziesz. W sumie to najlepiej by było żebyś sobie obejrzał jak wyglądają zajęcia (myślę, że żaden z prowadzących nie miałby nic przeciwko gdyby pojawiło się dwóch, trzech (nieprzeszkadających !) maturzystów na zajęciach (tylko na to trzeba mieć czas, bo jedno spotkanie też wypaczy obraz)).

Ja na miesiąc przed maturą montowałem jeszcze domofony (zarówno elektronikę jak i na blokach) i jakoś nie przeszkadzało mi to w niczym. PŁ skończyłem w '98 czyli jak jeszcze trzeba było coś tam umieć (chociaż rocznik wcześniej miał gorzej). NICZEGO się tam nie nauczyłem, ale znalazłem ostatecznie swoją drogę (na 3roku). W zasadzie studiowałem na AIR głupoty a elektroniki i automatyki uczyłem się robiąc równolegle projekty w firmie elektronicznej.
    Niestety każda wyższa uczelnia w tej chwili mocno idzie na łatwiznę i duża część wielkich "profesorów" ogranicza się wyłącznie do podstaw (raczej o czymś ponad to nie mają niestety pojęcia, nie mówiąc już o ujęciu rzeczywistym)
  • #22 10429582
    telecaster1951
    kemot55 napisał:
    Jeżeli potrafisz rozwiązać równanie kwadratowe to już zaliczasz. Jeżeli rozwiążesz to równanie dla delty<0 to zaczynasz się wyróżniać. A jak policzysz prędkość jako pochodną drogi po czasie to wszyscy prowadzący będą skakać z radości.
    Może kiedyś tak było.
    Na egzaminie u Justa, jeśli nie liczysz całek z rękawa, to możesz pożegnać się z zaliczeniem.
    kemot55 napisał:
    myślę, że żaden z prowadzących nie miałby nic przeciwko gdyby pojawiło się dwóch, trzech (nieprzeszkadających !)
    Wykłady są wolne i otwarte. Oznacza to, że każdy może w nich uczestniczyć. W ćwiczeniach audytoryjnych i laboratoriach, mogą brać udział tylko osoby zapisane na listach u prowadzących i w dziekanacie. Nikt z zewnątrz, być nie może i jest to pilnowane.
  • #23 10429682
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Bardzo się cieszę że temat brt0555 się rozwija i dziękuje za odpowiedzi na niektóre moje pytania.

Czytając ten temat nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy kończąc np EIT po 3 latach (inż) mogę kontynuować studia na AIR ? Słyszałem że system boloński takie coś umożliwia ale czy faktycznie to coś daje jeśli chodzi o przyszłą pracę ? Czy ktoś na to patrzy że się ma dwie specjalności ?

@brt0555

Nie zniechęcaj się tym że nie miałeś nigdy do czynienia z elektroniką. Zaręczam ci że nawet ktoś kto uczy się dobrze w technikum elektronicznym nie jest niewiadomo kim. Ja idąc do technikum też wyobrażałem sobie wiele rzeczy, że np nauczę się naprawiać telewizory, radia itp. Rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Idąc do szkoły nie miałem pojęcia jak płynie prąd, co to jest amperomierz, prawa Kirchhoffa itp. Wszystkiego się nauczyłem. Piszę to abyś zrozumiał że wszystkiego można się nauczyć. Warto abyś studiował na politechnice bo po liceum umiesz chociaż matmę na rozszerzonym poziomie a tylko tego (chyba) wymagają na pierwszym roku więc nie będziesz miał problemu.

Swoją drogą od czego to zależy czy kierunek jest zamawiany czy nie ? Z chęcią nie poszedłbym na zamawiany kierunek bo nienawidzę chamskiej rywalizacji.
  • #24 10429785
    telecaster1951
    a tylko tego (chyba) wymagają na pierwszym roku
    Na elektrycznym, pierwszy rok to matma, fizyka i obwody. Generalnie, rozszerzona matma w liceum, to może jedynie coś dać na wstępnie do analizy matematycznej, bo matematyka 1 to liczby zespolone, ciągi, szeregi i pochodne. Matematyka 2, to całki, całki, równania różniczkowe, macierze, całki, szeregi funkcyjne i jeszcze trochę całek. Generalnie do całkowanie na potęgę. Tego raczej nie robi się w liceum.
    Swoją drogą od czego to zależy czy kierunek jest zamawiany czy nie ?
    Od zapotrzebowania na rynku pracy.
  • #25 10429856
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    a te obwody to już na takim hardcorowym poziomie są ? W technikum miałem elektrotechnikę z liczbami zespolonymi (obliczanie dwójników mieszanych, obwodów trójfazowych niesymetrycznych itp.). Jest coś trudniejszego na I roku? Bo w razie czego to coś bym sobie samemu ogarnął przed studiowaniem :)
  • #26 10430077
    Elektronik9
    Poziom 30  
    telecaster1951 napisał:

Wykłady są wolne i otwarte. Oznacza to, że każdy może w nich uczestniczyć. W ćwiczeniach audytoryjnych i laboratoriach, mogą brać udział tylko osoby zapisane na listach u prowadzących i w dziekanacie. Nikt z zewnątrz, być nie może i jest to pilnowane.

To już kwestia zagadania z prowadzącym, jeżeli jest miejsce to raczej nie robią problemów. ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Swoją drogą od czego to zależy czy kierunek jest zamawiany czy nie ? Z chęcią nie poszedłbym na zamawiany kierunek bo nienawidzę chamskiej rywalizacji.

Od zapotrzebowania na specjalistów z danej dziedziny w danym roku.

Dodano po 1 [minuty]:

a te obwody to już na takim hardcorowym poziomie są ? W technikum miałem elektrotechnikę z liczbami zespolonymi (obliczanie dwójników mieszanych, obwodów trójfazowych niesymetrycznych itp.). Jest coś trudniejszego na I roku? Bo w razie czego to coś bym sobie samemu ogarnął przed studiowaniem :)

No coś z tego rodzaju, ale analizuje się całe obwody a nie tylko głupie dwójniki, wylicza się różne rzeczy itp.
  • #27 10430640
    brt0555
    Poziom 13  
    A kiedy pojawiają się informacje o zamawianych kierunkach? W sumie też bym wolał niezamawiany, bo jednak atmosfera studiowania też jest ważna. Z drugiej strony 1000 złt to niemało, ale nie kosztem psychiki i zbędnej rywalizacji.

Chciałem się zapytać, ile tak naprawdę jest Robotyki na AiR? Są jakieś zajęcia typowo o budowaniu robotów przemysłowych np?
  • #28 10431193
    vodiczka
    Poziom 43  
    brt0555 napisał:
    W sumie też bym wolał niezamawiany, bo jednak atmosfera studiowania też jest ważna. Z drugiej strony 1000 złt to niemało, ale nie kosztem psychiki i zbędnej rywalizacji

Przyjemnie studiować w przyjaznej atmosferze ale po ukończeniu studiów idzie się do pracy i tam zderza z twardą rzeczywistością. Twarde studia to dobra zaprawa przed twardymi realiami życia, studiujesz 5 lat a pracujesz ponad 40.
    I nie wierz do końca w atmosferę na kierunkach zamawianych, większość takich opowieści rozpuszczają ci którzy nie załapali się na 1000PLN. Za moich studenckich czasów tacy zawistnicy opowiadali o atrakcyjnych dziewczynach że puszczalskie a o uzyskujących łatwo zaliczenia że protegowani PZPR i agenci SB. Po latach okazało się że protegowany PZPR był naprawdę zdolny, wyjechał do USA i pracował tam naukowo (zmarł kika lat temu) a rozpoznani "koledzy z SB" byli przeciętnymi studentami i mieli podobne problemy z zaliczeniami jak połowa studiujących na naszym roku.
  • #29 10431845
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Na bezpłatne zajęcia na pewno nie wpuści "profesorek", który boi się, że jak palnie głupotę to go wyśmieją (studenci otwarcie tego nie zrobią bo nie zaliczą przedmiotu).
    Ogólnie nikt nie sprawdza indeksów (których już i tak nie ma PŁ). A p. Just też podlega "zmęczeniu materiału" i kiedyś sobie odpuści (jak już zostanie sam na placówce :-)). To tylko zależy od uporu studenta.
    Natomiast na płatne zajęcia to nikt nie wpuści ogółu - ale tylko dlatego, że to się gryzie z ekonomią.
    Kierunki zamawiane to na tą chwilę "wyrywanie kasy" z ministerstwa. KOSZMAR!
    Ocena studentów którzy się dostali na te studia nie jest wcale taka super.
    Dobrym studentem wcale nie jest "dziobak" który zbiera piątki. Często o wile "lepsi" są ci "trójkowi" bo myślą i robią a nie "kują" (często też pracują i nie mają już czasu na zakuwanie regułek - stąd oceny).
  • #30 10431903
    telecaster1951
    O tej atmosferze na zamawianych, to też jest przesada. Mam znajomych na budownictwie i jakoś żaden z nich rywalizacji nie odczuwa. Te historie, opowiadają osoby, które nie były w stanie dociągnąć do średniej 3,6 i opowiadają te historie że nikt im nie pomógł. Biedactwa, liczyli na gotowca i go nie dostali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zadał pytanie dotyczące wyboru kierunku studiów na Politechnice Łódzkiej, rozważając Automatyka i Robotyka (AiR), Elektronika i Telekomunikacja (EiT) oraz Budownictwo. Wyraził obawy dotyczące braku wcześniejszego doświadczenia w programowaniu i elektronice, a także trudności w nauce matematyki i fizyki. Odpowiedzi innych użytkowników wskazywały, że kluczowe jest zainteresowanie tematem oraz systematyczność w nauce. Wiele osób podkreślało, że na pierwszym roku studiów na PŁ występuje duża konkurencja, a podstawowe przedmioty są podobne dla różnych kierunków. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że praktyczne umiejętności, takie jak programowanie i znajomość PLC, są istotne w obu kierunkach. Wskazano również na możliwość przeniesienia się na inny kierunek po pierwszym roku, jeśli średnia ocen jest wystarczająco wysoka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA