logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WAT, Politechnika Łódzka czy Poznańska – mechatronika, telekomunikacja, automatyka?

jaruha 23 Kwi 2013 19:38 2448 11
  • #1 12231899
    jaruha
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Siema. Kończę właśnie liceum na profilu mat-inf-fiz. zastanawiałem się bardzo poważnie nad watem (mechatronika, telekomunikacja i elektronika) Politechniką Łódzką oraz poznańską o podobnych kierunkach. I mam dylemat ponieważ boję się projektowania. Czy ktoś mógłby mi doradzić, gdzie było by najłatwiej z tych uczelni jak uważacie. Zdaje podst. matme i fizyke. Mój cel 90%mat i 50%fiz. A i jeszcze jedno co sądzicie o automatyce i robotyce, ciężko tam i jak z projektowaniem
  • #2 12231916
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    O jakie projektowanie Ci chodzi :?: Jak nie chcesz nic projektować, to poco pchasz się na studia techniczne :?:
  • #3 12231938
    jaruha
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wiem, że nie o to mi dokładnie chodziło, miałem na myśli czy od podstaw jest to projektowanie, czy już trzeba umieć coś zaprojektować żeby się utrzymać, bo jako takiego projektowania nie miałem.
  • #4 12231942
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    jaruha napisał:
    Zdaje podst. matme i fizyke. Mój cel 90%mat i 50%fiz. A i jeszcze jedno co sądzicie o automatyce i robotyce, ciężko tam i jak z projektowaniem
    Podstawowa mat+fiz, to idź na filozofię lub politologię - studia techniczne nie dla Ciebie !
  • #5 12232178
    rrytel
    Poziom 14  
    idąc na studia techniczne to trzeba matematykę i fizykę na poziomie rozszerzonym zdawać.
    Sama nazwa kierunku nie powie ci co dokładnie będziesz miał. Ja byłem na kierunku automatyka i robotyka, na moim wydziale mieliśmy dużo na temat sterowania elektroniki i informatyki przemysłowej (mikrokontrolery, plc itp.), na innym wydziale tej samej uczelni bardziej było wszystko nastawione na różnego rodzaju procesy przemysłowe jak spawanie za pomocą manipulatorów. więc trzeba się zorientować co cię interesuje i łatwo ci wiedza z danej dziedziny przychodzi, i na taki kierunek się staraj dostać.
    A tak w ogóle to ja najpierw się zdecydowałem co chcę studiować a później pod tą decyzję wybierałem przedmioty maturalne.
  • #6 12232231
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Matura za pasem, a Twój poziom języka polskiego w postach jest żenujący...

jaruha napisał:
    I mam dylemat ponieważ boję się projektowania

Co wyobrażasz sobie pod pojęciem "projektowanie"?

Lzep napisał:
    Podstawowa mat+fiz, to idź na filozofię lub politologię - studia techniczne nie dla Ciebie !

Bzdura - ja na uczelnię techniczną dostałem się bez matury z matematyki, a nawet obroniłem tytuł inżyniera. Pierwszy i drugi semestr weryfikuje, czy uda Ci się opanować materiał (ewentualnie uzupełnić braki). Problem leży gdzie indziej - za podstawę dostaniesz mało punktów i niektóre kierunki czy nawet uczelnie będą dla Ciebie zamknięte.
  • #7 12232310
    Lzep
    Poziom 39  
    luke666 napisał:
    Lzep napisał:

Bzdura - ja na uczelnię techniczną dostałem się bez matury z matematyki, a nawet obroniłem tytuł inżyniera. Pierwszy i drugi semestr weryfikuje, czy uda Ci się opanować materiał (ewentualnie uzupełnić braki). Problem leży gdzie indziej - za podstawę dostaniesz mało punktów i niektóre kierunki czy nawet uczelnie będą dla Ciebie zamknięte.
    No nie wiem, czy to taka bzdura - Ty dałeś radę, ale jeśli kolega jest wybitnie cienki w mat-fiz, to może nie wydolić ! Wiem jak było na studiach - licealiści mieli spore problemy z przedmiotami konkretnymi, np. rysunek techniczny, czy projektowanie i lutowanie płytek z w/w projektów ! Ale to było 30 lat temu - może teraz jest inaczej i studenci mają asystentki do lutowania płytek z projektów ? :D. Albo, może teraz się już nie lutuje tylko przedstawia projekty "wirtualne" ?
  • #8 12232471
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    Lzep napisał:
    Albo, może teraz się już nie lutuje tylko przedstawia projekty "wirtualne" ?

Teraz są modele numeryczne :( Ja się jeszcze nie obroniłem :( ale znajomy się obronił (mechatronika) i zabrał się za naprawę monitora z lutownicą za 2.50 PLN. Zadawał mi pytania takie, które tylko w naszej elektrodowej piaskownicy słyszałem :(
  • #9 12232569
    Lzep
    Poziom 39  
    maniek1818 napisał:
    ... ale znajomy się obronił (mechatronika) i zabrał się za naprawę monitora z lutownicą za 2.50 PLN. Zadawał mi pytania takie, które tylko w naszej elektrodowej piaskownicy słyszałem :(
    No i właśnie takich "inżynierów" teraz mamy, po aktualnych studiach, co nie potrafią tranzystora wymienić !!! Paranoja :cry:.
  • #10 12232836
    rrytel
    Poziom 14  
    Na wydziale na którym studiowałem wszystkie kierunki na pierwszym roku miały bardzo podobne przedmioty (matematyka, fizyka, mechanika, rysunek techniczny, w różnych nazwach) coby można było się przenieść na inny kierunek gdy aktualny komuś nie pasuje.
    Generalnie maturę rozszerzoną z matematyki zdałem na 80% a na pierwszym roku miałem problemy z materiałem na matmie.
  • #11 12233593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 12237243
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam!
    Na większości (jeśli nie na każdej) uczelni technicznych matematyka i fizyka to podstawa. Zakładając, że dostaniesz się na wybrany przez Ciebie kierunek, a nie będziesz pracował nad matematyką i fizyką, to mniemam, że sobie nie poradzisz już na pierwszym roku. Do tego (przynajmniej na PŁ na Elektronice i Telekomunikacji) na wydziałach elektrycznych są jeszcze takie przedmioty, jak elektrotechnika w różnych wydaniach, która zbiera obfite żniwo wśród nieprzygotowanych i nie myślących o nauce studentów.
    Praktycznego projektowania na początku (pierwsze trzy semestry) studiów nie ma zbyt dużo, cokolwiek ono by oznaczało. Najczęściej są to symulacje komputerowe i projekty teoretyczno-opisowe, które na dalszych semestrach mogą przeobrazić się w realizację i analizę rzeczywistych urządzeń, obiektów czy stanowisk. Rzadko wymaga się na wstępie od studenta zaawansowanej wiedzy praktycznej, a jeśli takowa będzie potrzebna, to na pewno możesz liczyć na pomoc prowadzących (jeśli istotnie widać zaangażowanie z twojej strony, a pytać można o wszystko, oczywiście w węższym gronie zainteresowanych).
    Na wstępie musisz jednak skupić się na matematyce, fizyce i elektrotechnice. Natomiast założony pułap zdanej fizyki do przyjęcia na PŁ na Elektronikę i Telekomunikację nie wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik kończący liceum na profilu mat-inf-fiz zastanawia się nad wyborem studiów technicznych, w szczególności mechatroniki, telekomunikacji i elektroniki na Politechnice Łódzkiej oraz Poznańskiej. Wyraża obawy dotyczące projektowania, nie mając wcześniejszego doświadczenia w tej dziedzinie. Odpowiedzi wskazują, że studia techniczne wymagają solidnej wiedzy z matematyki i fizyki, a projektowanie na początku studiów często ogranicza się do symulacji i projektów teoretycznych. Wiele osób podkreśla, że chęci i zainteresowania są kluczowe, a brak umiejętności praktycznych można nadrobić w trakcie nauki. Wskazano również, że na niektórych wydziałach mogą występować różnice w programie nauczania, co warto wziąć pod uwagę przy wyborze kierunku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA