logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kursy Sep. Jak zostać Elektrykiem ?

tomek9005 15 Sty 2012 22:44 93038 43
Najlepsze odpowiedzi

Jakie uprawnienia SEP są potrzebne, żeby legalnie wykonywać domowe instalacje elektryczne na własny rachunek i ile kosztuje taki kurs?

Do wykonywania domowych instalacji potrzebujesz przede wszystkim świadectwa kwalifikacyjnego grupy G1/E do 1 kV; jeśli chcesz także podpisywać dokumenty albo nadzorować innych, potrzebne jest dodatkowo D [#12008911] Do samego projektowania instalacji samo świadectwo kwalifikacyjne nie wystarcza — potrzebne są uprawnienia projektowe/budowlane [#10404305][#11307928][#11312360] W wątku polecano zacząć od E do 1 kV, najlepiej z pracami kontrolno-pomiarowymi, bo kurs ma głównie przygotować do egzaminu, a nie nauczyć zawodu od zera [#10403557][#12008911] Koszt padał zwykle w okolicach 400–500 zł za kurs i 150–170 zł za egzamin, zależnie od miejsca [#10403479][#12045782][#15794205] Kursy organizują lokalne oddziały SEP; trzeba tam się zgłosić, dostać materiały i zapisać na najbliższy termin [#10403530] W wątku podawano też, że świadectwo jest ważne 5 lat, choć później doprecyzowano, że obowiązek odnawiania nie dotyczy wszystkich przypadków [#10403817][#10410577]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 10403382
    tomek9005
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Witam drogich kolegów.
    Chciałbym mieć papiery elektryka zawód elektryka i móc pracować na własną rękę jako elektryk z odpowiednik dokumentem (dorabiać sobie po godzinach).
    Doświadczenie posiadam bo pracowałem u boku elektryka kilka lat i wiedzę ogólną również (kilka godzin tygodniowo w technikum).
    Mam prośbę mógłbym mi ktoś napisać jaki kurs SEP mam zrobić
    żeby pracować legalnie. Np: buduje ktoś dom ja tam wpada robię instalację
    daję właścicielowi on dzwoni do Energetyki przyjeżdżają ciągną kable.
    I wszyscy są szczęśliwi;)
    Ile taki kurs kosztuje ? I gdzie najbliższe takie szkolenia się odbywają ?(mieszkam na północno-zachodnim Mazowszu.
    A i najważniejsza kwestia ile takie coś kosztuje ?
  • #2 10403427
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Wpisujesz kolego w "Googlach" SEP i już wszystko wiesz.
  • #3 10403479
    more.fire
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Kurs kosztuje ok.400zł egzamin ok.150zł. W googlach wszystko jest j.w.
  • #4 10403499
    tomek9005
    Poziom 13  
    Kolego niestety z tej strony niczego się niedowidziałem. Tylko adres znalazłem.
    Najbliższy odział SEP mam w Płocku.
    Tam się chyba muszę dopytać, jak mi nikt nie pomoże:>

Dodano po 1 [minuty]:

Za nic nie mogę znaleźć, są jakieś stronki ale to nie jest tak przejście.
    Chodzi mi o wyjaśnienie jaki kurs i co można robić a czego nie.
  • #5 10403523
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Bo i SEP nie jest z tym już na stałe związany...
    Świadectwo kwalifikacyjne to nie "uprawnienia SEP".
    Co do reszty- poczytaj
    http://www.abc.com.pl/serwis/du/1998/0377.htm
    https://www.lebiedz.com.pl/uprawnienia_sep_egzamin_grupa_1
  • #6 10403530
    kizek
    Poziom 35  
    Kolego, niestety ale musisz osobiście się pofatygować do placówki SEP, tam dostaniesz odpowiednie materiały i pozostaje tylko zapisać się na najbliższy organizowany kurs a następnie przystąpić do egzaminu, no chyba że kolega czuje się na siłach i podejdzie do egzaminu eksternistycznie. Powodzenia.
  • #7 10403557
    more.fire
    Poziom 13  
    tomek9005 napisał:

Mam prośbę mógłbym mi ktoś napisać jaki kurs SEP mam zrobić
    żeby pracować legalnie. Np: buduje ktoś dom ja tam wpada robię instalację
    daję właścicielowi on dzwoni do Energetyki przyjeżdżają ciągną kable.
    I wszyscy są szczęśliwi;)

Nie jest to takie proste jak się wydaje. Na początek polecam zrobić uprawnienia typu E do 1kV i kontrolno pomiarowe. Podpunktów jest dużo już nie pamiętam ile.
    Jak zdawałem to byli zemną w grupie absolwenci politechniki... oni robili na wszystko jak leci powyżej 1kV. Ale głowy mieli tęgie.
  • #8 10403561
    vorlog
    Poziom 40  
    Egzamin za pierwszym podejściem i w dodatku pierwsze w życiu świadectwo kwalifikacyjne bez kursu, to może uzyskać chyba tylko sam egzaminator :D
    Ja mam aktualne świadectwo E (obecnie do 15kV) od trzydziestu lat, D od dziesięciu, ale bez wykupionego "kursu" raczej bym się nie wybierał...
    Kurs i egzamin w jeden dzień- to sporo mówi, prawda? A wraz ze mną ostatnio zdawało kilku nieelektryków, o zerowym pojęciu zawodowym :P
    V.
    EDIT: Świadectwo kwalifikacyjne wymagane jest dla osób obsługujących urządzenia o mocy zainstalowanej pow. 20kW, więc taki np. frezer, pracujący na większej frezarce, też musi je posiadać. Teoretycznie więc awansuje do grona zawodowców-elektryków...
  • #9 10403636
    tomek9005
    Poziom 13  
    Panowie bez przesady kurs też zrobię taki geniusz to ja nie jestem.
    Tylko chodzi mi o to żeby projektować instalacje zakładać ludziom w domu, naprawiać usterki i troszkę na tym zarobić i żeby to wszystko było legalnie:)
  • #10 10403646
    vorlog
    Poziom 40  
    tomek9005 napisał:

Tylko chodzi mi o to żeby projektować instalacje zakładać ludziom w domu, naprawiać usterki i troszkę na tym zarobić i żeby to wszystko było legalnie:)

Tu chyba samo świadectwo kwalifikacyjne nie styknie...
    V.
  • #11 10403787
    tomek9005
    Poziom 13  
    Właśnie to chce wiedzieć, gdzie to zrobić i ile to kosztuje a także na ile lat ważne.:)
  • #12 10403817
    kizek
    Poziom 35  
    Na okres 5 lat.
  • #13 10403824
    vorlog
    Poziom 40  
    tomek9005 napisał:

Tylko chodzi mi o to żeby projektować instalacje

Powtarzam- świadectwo kwalifikacyjne to trochę za mało...
    I popraw tytuł- chyba, że rzeczywiście chcesz zostać tylko "eleketykiem"
    V.
  • #15 10404305
    more.fire
    Poziom 13  
    Żeby projektować instalacje trzeba mieć uprawnienia projektowe. W trakcie studiów się robi takie projektowe i jeszcze po studiach trzeba jakiś staż. Osobiście nie znam technika lub absolwenta ZSZ który miałby takie uprawnienia, tylko Inżynierki bardziej kumate.
  • #16 10410042
    nicox
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam...
    nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu:
    nie mając wykształcenia ani dużego doświadczenia chciałbym iść na taki kurs jednodniowy i egzamin SEP
    Uprawnienia na tą chwilę nie są mi potrzebne ale tak na przyszłość :) poza tym prawdopodobnie będę sam robił instalację w nowym domu więc dodatkowa wiedza się przyda bo pewnie i tak będzie musiał ktoś z odpowiednim 'papierem' zrobić pomiary i wystawić protokół(?)
    Więc jaka jest szansa że w ciągu tych kilku godz nauczą mnie na tyle abym zdał egzamin(chciałbym D i E razem)?
    Może ktoś kto tak jak ja nie ma szkoły ani doświadczenia był na takim szkoleniu?
  • #17 10410085
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Odpowiem po kolei:

nicox napisał:
    nie mając wykształcenia ani dużego doświadczenia chciałbym iść na taki kurs jednodniowy i egzamin SEP

Eksploatacje raczej Ci podbiją na nic innego nie licz.
    nicox napisał:
    Uprawnienia na tą chwilę nie są mi potrzebne ale tak na przyszłość

Ważne pięć lat.
    nicox napisał:
    oza tym prawdopodobnie będę sam robił instalację w nowym domu więc dodatkowa wiedza się przyda bo pewnie i tak będzie musiał ktoś z odpowiednim 'papierem' zrobić pomiary i wystawić protokół(?)

SEP 1kV P, dodatkowo projekt instalacji musi zatwierdzić ktoś z uprawnieniami budowlanymi.
    nicox napisał:
    Więc jaka jest szansa że w ciągu tych kilku godz nauczą mnie na tyle abym zdał egzamin(chciałbym D i E razem)?

O ile nie jesteś Einsteinem, albo Teslą - zerowa.
  • #18 10410097
    more.fire
    Poziom 13  
    @nicox
    Kurs trwa miesiąc a egzamin owszem jest "łatwy" ale zależy na kogo trafisz... w jeden dzień to zapomnij. Jak zrobisz kurs to raczej zdasz bo już zapłaciłeś za kurs.... rozumiesz?. A jak sam egzamin zdajesz bez kursu to Cie uwalą na pierwszym, drugim i za trzecim Cie puszczą.
    Różnicy w cenie niema ale tego co byś wiedział po kursie będziesz musiał nauczyć się sam. Rozumiesz?. Spekulacja rządzi...
  • #19 10410577
    vorlog
    Poziom 40  
    bmserwis napisał:

Ważne pięć lat.

Panowie, warto aktualizować wiadomości :)
    Do poczytania:
    http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=16&t=14889
    Tamże:
    Cytat:
    Pomimo apelu Stowarzyszenia Elektryków Polskich do posłów, w sprawie utrzymania w Prawie Energetycznym obowiązkowych egzaminów dla energetyków, Sejm odrzucił 19 sierpnia 2011 r. poprawkę Senatu. Oznacza to, że obowiązek powtarzania egzaminów kwalifikacyjnych co pięć lat został ograniczony.

Obowiązuje on jedynie:
    -osoby, które posiadają odpowiednie kwalifikacje, ale w ciągu ostatnich pięciu lat nie pracowały przy urządzeniach, instalacjach, lub sieciach
    -osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji, lub sieci, a świadczących usługi na rzecz konsumentów oraz mikro, małych i średnich przedsiębiorców.
    - na wniosek pracodawcy – w przypadku modernizacji, lub istotnej zmiany parametrów urządzeń, instalacji, lub sieci, przy których pracownicy są zatrudnieni.

Nowelizacja została podpisana przez Prezydenta.

V.
  • #20 10410613
    bmserwis
    Poziom 36  
    Kolego trzeba czytać ze zrozumieniem, w praktyce nowelizacja ta spowodowała, iż tylko pracownicy zakładów energetycznych nie będą musieli odnawiać uprawnień co 5 lat, dla reszty nic się nie zmieniło.
  • #21 10410659
    vorlog
    Poziom 40  
    bmserwis napisał:
    Kolego trzeba czytać ze zrozumieniem

Więc sugeruję odnieść to do siebie.
    Nie pracuję w ZE, ale że moja firma należy do dużych przedsiębiorstw, w dodatku nie dorabiam po godzinach, nie jestem zobowiązany, podobnie jak wszyscy elektrycy w firmie do powtórek co pięć lat. Sprawdzone u źródła.
    V.
  • #22 10410869
    tomek9005
    Poziom 13  
    Panowie czyli co pięć lat jak ktoś nie pracuje w ZE trzeba odnawiać ?
    A jak wygląda sytuacja (procedura) podłączenia domu do sieci krajowej ?
    Chodzi mi o to np czy elektryk z uprawnieniami zakłada instalację i musi być jakaś 3 osoba która mierzy oddaje jakiś protokół do ZE że dom nadaje się do podłączenia do sieci ? Czy jak to jest ?
    Moderowany przez lechm56:

Przypominam temat:Kursy Sep. Jak zostać eleketykiem ?(winno być,"elektrykiem")

• #23 10411548
    bmserwis
    Poziom 36  
    Jeśli masz uprawnienia SEP 1kV P to sam podpisujesz protokół i podbijasz pieczątkę. Przyjeżdza ZE plombuje licznik i tyle.
  • #24 10412075
    tomek9005
    Poziom 13  
    O właśnie o taki mi uprawnienia chodzi. A jakę są opłaty miesięczne za posiadanie pieczątki ?
    Taki kurs kosztuje podobno 450zł. Zadzwonię jutro do SEP Płock czegoś więcej się dowiem to napiszę.
  • #25 10709319
    -pawlo111
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    panowie czy kurs - Przygotowujący do uzyskania świadectwa kwalifikacyjnego gr. I (elektrycznej) ksploatacja wybranych urządzeń, instalacji lub sieci elektroenergetycznych o napięciu do 1 kV.

Szkolenie kończy się egzaminem przed Komisją Kwalifikacyjną. to to samo co kurs SEP na E-esksploatacje?

bo czytam czytam i coraz bardziej mam pomieszane już.

Bo mam ofertę pracy ale potrzebne są uprawnienia SEP - nawet te najniższe..
  • #26 10710720
    bmserwis
    Poziom 36  
    -pawlo111 napisał:
    Bo mam ofertę pracy ale potrzebne są uprawnienia SEP - nawet te najniższe..

Co to znaczy najniższe?

-pawlo111 napisał:
    panowie czy kurs - Przygotowujący do uzyskania świadectwa kwalifikacyjnego gr. I (elektrycznej) ksploatacja wybranych urządzeń, instalacji lub sieci elektroenergetycznych o napięciu do 1 kV.

Jeśli tak się to nazywa to tak.
  • #28 11263074
    alberrt
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    sp6vga napisał:
    Proponuję również zwrócić uwagę na ten komentarz, by nie powielać tematu
    http://gep.com.pl/PDF/upr_do_kontr.pdf

Powyższy komentarz jest nieprawdziwy i wprowadza w błąd. MG w 2006 r. ponownie zinterpretowało zakres czynności i obowiązków na stanowisku E i D :)
    Stwierdzono tam, że E i D to są dwa różne stanowiska i ten co ma E nie może robić tego co robi D i na odwrót, to znaczy ten co ma D nie może robić tego co E. Jeśli chodzi o pomiary to jeśli ktoś ma tylko D, to nie może ich wykonywać, bo jest to kontakt fizyczny z urządzeniem czy instalacją (a to może mieć tylko E). D może tylko podpisać protokół z takich pomiarów. Jeśli ktoś ma E i D, to może wykonać pomiary i je podpisać na protokole. Należy tylko pamiętać, że prace kontrolno-pomiarowe to czynność, która powinna być wykonywana przez co najmniej dwie osoby. Więc jakby nie patrzeć, to musi być dwóch pracowników: na przykład jeden E i jeden D albo jeden, który ma E i D i jeden E.
  • #29 11296173
    Sobecki Racing
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    co trzeba mieć do odbioru? przymierzam się do szkolenia, egzaminu, znalazlem po moim dziadku książeczki i ma D+E.
    Ma tam napisane
    D-obsługa, konserwacja, remonty,montaż, kontrolno-pomiarowym
    E-obsługa, konserwacja, remonty, montaż

mógł robić odbiory czy nie??
  • #30 11307928
    alberrt
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Do odbioru instalacji elektrycznej potrzebne są uprawnienia budowlane a nie energetyczne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat uzyskania uprawnień elektrycznych SEP, niezbędnych do legalnej pracy jako elektryk. Użytkownicy dzielili się informacjami na temat kosztów kursów, które wynoszą od 370 zł do 500 zł, oraz egzaminów, które kosztują około 150-185 zł. Wskazano, że kursy SEP do 1kV są dostępne w różnych lokalizacjach, w tym w Płocku i Trójmieście. Uczestnicy podkreślali, że aby projektować instalacje, konieczne są dodatkowe uprawnienia budowlane. Wskazano również, że świadectwo kwalifikacyjne jest ważne przez 5 lat i że do odbioru instalacji elektrycznej wymagane są uprawnienia budowlane. Użytkownicy podkreślali znaczenie praktyki oraz różnice między uprawnieniami E i D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA