logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik URZ0407 włącza się po kąpieli - para wodna czy złe miejsce montażu?

Dawid_20 17 Sty 2012 20:56 54790 33
REKLAMA
  • #1 10411583
    Dawid_20
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam, zamontowałem w łazience czujnik gazu i czadu URZ0407. Na zdjęciu jest pokazane miejsce montażu.
    Piec jest turbo dwufunkcyjny,łazienka mała 2mx2m.
    Gdy wezmę prysznic(wiatrak włączony), to po ok 10 minutach po prysznicu włącza się alarm (piec wyłączony). Dodam że jak chodzi ogrzewanie to czujka nie włącza się. Czy możecie mi coś poradzić na ten temat. Może czujka jest w złym miejscu i para z prysznica na nią tak działa? Czym, lub do kogo można się zwrócić o pewniejszy pomiar, czy coś złego się dzieje.
  • REKLAMA
  • #2 10411795
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Umieść ją zupełnie nisko, w końcu tam czad się zbiera.
    Zobaczysz co to dało.
    Jeszcze pytanie, czy wszystko jest tam czyste pod pokrywą pieca i przewód kominowy- ten wentylator nie powoduje czasem "cofki" z komina?
    Ja mam taki trochę mocniejszy i potrafi zatrzasnąć drzwi w łazience.
  • REKLAMA
  • #3 10412002
    Dawid_20
    Poziom 17  
    Piec jest nowy, instalacja cała była robiona w sierpniu, komin był czyszczony. To jest mieszkanie parterowe, od rury pieca jest komina ok 1,5m w górę zakończonego daszkiem. Wiatrak i piec są w osobnych przewodach kominowych, w żaden sposób nie są ze sobą połączone. Jutro ściągnę czujkę na niższy poziom.
  • #4 10412176
    jannaszek
    Poziom 39  
    Są są połączone- poprzez pomieszczenie łazienki- w trakcie kąpieli uchyl delikatnie okno gdzieś w pobliżu, podciśnienie potrafi dużo zrobić, jeszcze przy tak krótkim kominie.
    Zresztą sprawdż bez włączonego wentylatora.
  • #5 10412177
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    Tak jak kolega radzi wyłącz wiatrak bo może powodować cofkę, a swoją drogą w jaki sposób jest doprowadzane powietrze do łażienki. Przecież ile wyciągnie wentylator z łazienki tyle musi pociągnąć z zewnątrz powietrzażeby bilans wyszedł na zero.
  • REKLAMA
  • #6 10413112
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    W pomieszczeniu z kotłem gazowym nie wolno stosować wentylacji mechanicznej.
  • Pomocny post
    #7 10413328
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2606
    NIE MA TO NIC WSPÓLNEGO.
    Nie znam przyczyny włączania czujnika, ale skoro jest on w wersji czujnika gazu, to może czuje ten gaz. Posmaruj pianą wszystkie połączenia na instalacji gazowej. Jeśli nie ma wycieku, to nie widzę innej przyczyny - może wilgoć robi zwarcie w palniku czujnika.
    Masz zamontowany kocioł z zamkniętą komorą spalania, zatem może być zastosowana wentylacja mechaniczna, jak i nie ma możliwości wydostawania się spalin, bo powietrze do spalania jest pobierane z zewnątrz. No chyba, że instalator odsłonił klapę powietrza, że jest pobierane z łazienki. Na fotce jest rura koncentryczna, więc na to nie stawiam, ale sprawdź. Zrób fotkę góry kotła.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #8 10415260
    jannaszek
    Poziom 39  
    Jeżeli jest z zamnkniętą komorą spalania, to naturalnie, że nie ma zastosowania twierdzenie o "cofce" i wetylatorze.
  • #9 10415832
    Dawid_20
    Poziom 17  
    Okna nie mam w łazience, w drzwiach są otwory wentylacyjne. Teraz jak przyjrzałem się połączeniu rury z piecem to trochę się zaniepokoiłem. Mam wrażenie że rura ssawna powietrza nie jest prawidłowo podłączona z piecem, tak jakby brakowało elementu łączeniowego, jakiejś obejmy. Więc mogłoby zasysać z łazienki, albo tylko mi się zdaje. Rura wewnętrzna ze spalinami jest obsadzona prawidłowo.
    Czujnik URZ0407 włącza się po kąpieli - para wodna czy złe miejsce montażu? Czujnik URZ0407 włącza się po kąpieli - para wodna czy złe miejsce montażu?
  • #10 10415917
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    Dobrze ci się zdaje. Instalatorowi widocznie coś "nie pasowało" i wyrzucił kołnierz, który przykręcony był do blachy górnej kotła (widać otwory po śrubach) a na niego miała być nałożona rura powietrzna. Tym samym kocioł przestał być urządzeniem z zamkniętą komorą spalania.
  • #11 10415923
    mirrzo

No i to jest to. Brak prawidłowego połączenia rury powietrznej, jak zauważyłeś. Wal do instalatorów, żeby oddali to i zamontowali do kotła.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • Pomocny post
    #12 10416052
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1053
    Witam.
    Dokładnie jak kolega mirrzo napisał, brak adaptera przyłączeniowego.
    Dodatkowo rury kominowe są poskładane w niewłaściwym kierunku (kielichy są nie z tej strony, w systemach kominowych marki JUNKERS montuje się kielichami w drugą stronę niż jest u ciebie).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 10417142
    Andrzej Justek
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Adapter nie wchodzi w skład wyposażenia kotła.
    Adaptery mają różne średnice i trzeba je dodatkowa zamawiać.
    Masz to dokładnie opisane w instrukcji instalacji kotła.
  • #14 10417325
    mirrzo

Adapter owszem, ale króciec przyłączeniowy jest elementem kotła. A to właśnie zginęło.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #15 10417383
    Andrzej Justek
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    W Termecie niestety nie jest elementem kotła i trzeba zamówić oddzielnie.
  • #16 10419037
    mirrzo

Andrzej Justek napisał:
    W Termecie niestety nie jest elementem kotła i trzeba zamówić oddzielnie.

Tak, bo bezpośrednio na kocioł montuje się adapter. Jednak ten kocioł, o którym tu mowa, to Junkers.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #17 10419087
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Mógłbyś podzielić się informacją jaka to firma tak "profesjonalnie" podłącza kotły aby inni mogli ją omijać szerokim łukiem.
  • #18 10419776
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 10421178
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Wszystko by sie zgadzalo, dopuki wentylator pracuje to wywiewa te wyssane z pracujacego kotla spaliny, ale kiedy przestaje pracowac wentylator kotla, to podwyzsza to ilosc spalin wyssanych i stezenie rosnie do punktu zadzialania czujnika.
    Gdy kociol pracuje a nikt nie uzywa lazienki to wentylator kotla nadaza wyciagac spaliny bo nie ma oporow wytwarzanych przez wentylator lazienkowy.
  • #20 10421765
    jannaszek
    Poziom 39  
    W tej sytuacji, znów twierdzenie o cofce i wpływie wentylatora wyciągowego nabrało pierwotnego znaczenia.
  • #21 10421832
    mirrzo

jannaszek napisał:
    W tej sytuacji, znów twierdzenie o cofce i wpływie wentylatora wyciągowego nabrało pierwotnego znaczenia.

To nie cofka jest, tylko ignoranctwo Kazia wychodzi.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #22 10424431
    Dawid_20
    Poziom 17  
    Po pierwsze dzięki wam za tą dyskusje i porady. Dzisiaj wziąłem wolne i w myśl "chcesz mieć dobrze, zrób to sam" zabrałem się za poprawienie tego. Po ściągnięciu poziomej rury ssawnej ujrzałem taki obrazek
    W tym momencie przypomniałem sobie że we wrześniu ludzie podnajęci ze spółdzielni robili dach. Komin był zasypany gruzem, przelot powietrza był minimalny. Tak więc piec który miał być maksymalnie bezpieczny, był ogromnym zagrożeniem, którego nie byłem świadomy.
    Zdemontowałem komin, wszystko udrożniłem, udało mi się zdobyć wspomniany brakujący łącznik. Poskładałem prawidłowo kielichami. Wszystko pewnie siedzi na swoim miejscu.
    Miedzy rurą a obejmą dałem uszczelkę, oraz taką czarną "piankową" między plastik a piec.
    Po tym zabiegu włączyłem ogrzewanie, czujnik milczał. Nie miałem czasu żeby przetestować przy kąpieli, spieszyłem się z wyjazdem. Ale zauważyłem że piec teraz chodzi duuuużo ciszej, jak to moja mama określiła "wcześniej chodził jak śrutownik" :)
    Jeszcze poproszę was o ocenę tego na ile jest to możliwe na podstawie zdjęcia.
    Za kilka dni dam znać czy czujnik się odezwał, przy okazji zawiesiłem go na wysokości ok 1,5m od posadzki.
  • #23 10424915
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Teraz to kocioł to napewno będzie bezpieczny, nic nie wybuchnie, ani nie będzie wycieku spalin.
  • #24 10425110
    mirrzo

Dawid_20 napisał:
    ... Po ściągnięciu poziomej rury ssawnej ujrzałem taki obrazek

Idioci, nie instalatorzy.

vitus3k napisał:
    Teraz to kocioł to napewno będzie bezpieczny, nic nie wybuchnie, ani nie będzie wycieku spalin.

A co mogło wybuchnąć ?
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #25 10425230
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    vitus3k napisał:

Teraz wypadałoby kocioł wyczyścić od środka bo praca z zagruzowanym kominem pewnie poskutkowała zapyleniem palnika.
  • #26 10425272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 10425355
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ciekawe czy zdajecie sobie sprawę, że taki montaż podlega raczej pod kodeks karny.
    Druga sprawa, że nie jestem zwolennikiem uruchamiania gazu i komina bez sprawdzenia wcześniej przeznaczonymi do tego urządzeniami.
    Nie piszę, czy uruchamiać ma to instalator , serwisant czy właściciel gdyż każdy z nich może okazać się zarówno osobą kompetentną jak i ignorantem.
    Jak by na to nie spojrzeć chodzi o zdrowie i bezpieczeństwo ludzi.
  • #28 10425553
    mirrzo

Grzegorz Siemienowicz napisał:
    Nie piszę, czy uruchamiać ma to instalator , serwisant czy właściciel gdyż każdy z nich może okazać się zarówno osobą kompetentną jak i ignorantem.

Ta.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #29 10425607
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    mirrzo napisał:

Ta.

Przecież możesz wprost napisać, że według Ciebie i w tym wypadku instalator zrobił to lepiej niż właściciel .
  • #30 10425758
    mirrzo

Przecież możesz wprost napisać, że według Ciebie i w tym wypadku instalator zrobił to lepiej niż właściciel .

Napisałem coś wręcz odwrotnego. Poczytaj kilka pięter wyżej.
    Oraz w temacie: Radosna twórczość instalatorów, który założyłem.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował czujnik gazu i czadu URZ0407 w łazience, który aktywuje alarm po kąpieli, co może być spowodowane parą wodną lub niewłaściwym montażem. W trakcie dyskusji zasugerowano, aby czujnik był zamontowany niżej, a także zwrócono uwagę na możliwe problemy z wentylacją i połączeniami kominowymi. Użytkownik odkrył, że rura ssawna powietrza była źle podłączona, co mogło prowadzić do zasysania spalin z łazienki. Po poprawieniu instalacji i dodaniu brakującego łącznika, czujnik przestał się włączać. Podkreślono również znaczenie wentylacji w pomieszczeniu oraz konieczność regularnego czyszczenia kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA