logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku SAMSUNG SP0411N?

_KuChaR_ 18 Sty 2012 22:37 2059 6
REKLAMA
  • #1 10416880
    _KuChaR_
    Poziom 11  
    Witam.
    Padł mi dysk SAMSUNG SP0411N. Próbując włączyc komputer, wyłącza się on dosłownie po 2sekundach od wciśnięcia przycisku power. Przy następnych próbach zasilacz w ogóle nie reaguje, do czasu, kiedy wyłączę zasilanie czy odłączę ten dysk. Myślę, że wina leży po stronie elektroniki. Chyba doszło do zwarcia przez połamane piny gniazda. Jeszcze zanim poczytałem na forum, kupiłem idntyczny taki dysk z bad sektorami, w celu podmiany elektroniki. Po jej wymianie komputer niby ruszył, ale zatrzymał się na jakiś czas przy wyszukiwaniu dysków. Później wyskoczył jakiś błąd DISK BOOT FAILURE. Kombinowałem ze zworkami na master, slave i dalej to samo. W biosie niby wykrywa ten dysk. Dla pewności sprawdziłem jeszcze ten dysk, który kupiłem, czy działa - działa. Nie wiem co mam zrobic. Nie zależy mi na samym dysku, ale chciałbym odzyskac z niego dane. Proszę o pomoc

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku SAMSUNG SP0411N? Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku SAMSUNG SP0411N? Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku SAMSUNG SP0411N? Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku SAMSUNG SP0411N?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10417855
    Michał1234567890
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    przenies ROM z org. na pcb dawcy
  • #4 10421400
    _KuChaR_
    Poziom 11  
    Okazało się, że spalona była dioda. Wylutowałem ją, ale dysk nadal nie działał. Tzn teraz komputer włączył się normalnie, ale ani bios ani windows nie widział dysku. Taki sam efekt był po wymianie diody na sprawną. Co jeszcze mogę zrobic? Pozostaje jedynie wymiana calego PCB, z przełożeniem ROMa?
  • REKLAMA
  • #5 10436501
    _KuChaR_
    Poziom 11  
    Może mi ktoś wskazac, gdzie jest ROM w tym dysku?
  • #6 10440466
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3592
    Na drugim zdjęciu jest flash AT49F1024A, a jaki jest na pierwszym, bo ciężko jest mi to teraz u znajomego na kiepskim monitorze odczytać?
    Czy silnik pracował (rozkręcały się talerze) po podmianie elektroniki, potwierdź jeszcze?
  • REKLAMA
  • #7 10440502
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    _KuChaR_ napisał:
    wyskoczył jakiś błąd DISK BOOT FAILURE.

Brak dysku rozruchowego. To jest dysk systemowy?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym SAMSUNG SP0411N, który przestał działać, powodując wyłączenie komputera. Podejrzewa uszkodzenie elektroniki z powodu połamanych pinów gniazda. Po zakupie identycznego dysku z uszkodzeniami, wymienił elektronikę, co pozwoliło na uruchomienie komputera, ale dysk nie był wykrywany przez BIOS ani system operacyjny. Użytkownik próbował wymienić diodę, ale to nie przyniosło rezultatu. Pojawiły się sugestie dotyczące przeniesienia ROM z oryginalnej płytki na płytkę dawcy oraz pytania o lokalizację ROM w dysku. Wskazano również na problem z brakiem dysku rozruchowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA