logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać 24VDC w ciągniku Kubota b1502-m bez przetwornicy?

Franio_56 19 Sty 2012 21:46 5079 10
REKLAMA
  • #1 10421116
    Franio_56
    Poziom 10  
    Ocena: 74
    Witam.
    Potrzebuję uzyskać 24VDC w moim mini traktorku Kubota b1502-m.
    Przetwornica to trochę duży wydatek, bo musiała by być ok 1A. :|
    Chciałem zapytać czy można by połączyć szeregowo akumulator i nieużywaną ale sprawną prądnicę (mam założony alternator z Tico).
    Jeśli tak to fajnie, a jeśli nie to widzicie jakiś inny sposób?
  • REKLAMA
  • #2 10421840
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Może tu coś kolega dla siebie znajdzie. Link
  • #3 10423066
    Franio_56
    Poziom 10  
    W ostateczności to przetwornica, ale wołałbym inaczej (taniej) to zrobić :| Wie ktoś czy można by połączyć tą prądnicę z akumulatorem szeregowo?
  • REKLAMA
  • #4 10423230
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Trochę śmiesznie kombinujesz. Teoretycznie jeśli uczynisz to poprawnie to można. Tyle, że trzeba będzie przebadać układ. Nie wiemy czemu ma służyć takie rozwiązanie. Prądnica przeważnie ma swoją wagę.
    Aha. Problemem będzie tzw masa. Więc albo przemagnesowanie prądnicy i korzystanie z plusa instalacji i wyjścia prądnicy bez kontaktu z pojazdem, albo odizolowanie tejże prądnicy od konstrukcji, lecz tutaj problem regulatora.
    Może zatem już lepiej będzie w miejsce prądnicy 12 V zainstalować dodatkowy alternator 24 (28) V?
  • REKLAMA
  • #5 10423488
    Franio_56
    Poziom 10  
    Można by, ale nie w tym ciągniku :D te traktorki są malutkie więc wszystko w nich jest małe i upchane jak się da :P Z prądnicą też tak jest, więc żeby zajmowała mniej miejsca (a i tak jest malutka, bo wielkości połowy szklanki) to jest "zespolona" z pompą wody i wiatrakiem od chłodnicy :D To wszystko jest razem połączone i chociaż prądnica jest nie używana to nie można jej wyrzucić :D Alternator założyłem dlatego, że w traktorku założyłem z tyłu lampy (nie było) a z przodu może będą halogeny i prądnica nie doładowywała akumulatora. Potrzebuję 24V i myślałem żeby podłączyć tą prądnicę z akumulatorem szeregowo, bo 24V będą potrzebne przez kilka sekund- mam w domu rozdzielacze elektryczne na 24V i potrzebuję je jakoś zasilić. Nie chcę nowych 12V bo to też jest "jakiś" wydatek, a potrzebuję 2szt. Będą one używane w zimie (do podnoszenia pługa) i więcej chyba nie. Więc co sądzicie o moim pomyśle? Cała instalacja elektryczna została by taka sama (wszystko 12V), a dodatkowo prądnica byłaby połączona szeregowo z akumulatorem i zasilała rozdzielacz elektryczny :D
  • REKLAMA
  • #6 10423646
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4417
    Dwa mniejsze akumulatory jedynie Ciebie ratują. Plus dołożenie sterowania i ładowania. wtedy masz 24V i ładowanie akumulatorów z alternatora.
  • #7 10424657
    Franio_56
    Poziom 10  
    Mam w domu mały akumulator 12V 5Ah. Można podłączyć go do prądnicy, duży akumulator z traktorka zostawić tak jak jest i oba podłączyć w szereg? Coś takiego jak na schemacie:
    Nie stanie się nic z alternatorem, prądnicą, akumulatorami?
  • #8 10424708
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1484
    Wystarczy nawet najmniejszy akumulatorek 1,2 Ah, doładowywany z instalacji przez diodę i przełączany w szereg z głównym akumulatorem przełącznikiem do podnoszenia pługa. Zawory nie mogą przecież dużo brać.
  • #9 10435945
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Niestety jak już pisałem oba urządzenia korzystają z tej samej masy. Jako, że w takim przypadku chyba nie ma sensu/możliwości przerabiania prądnicy. Czyli albo dorabianie układu przełącznika 12-24 V albo (chyba mniej kosztowne) przerobienie sterowania hydrauliką na 12 V.
  • #10 10436145
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1484
    Jezeli kolega, jak pisał, posiada dodatkowy akumulator 5 Ah, to przeróbka nie jest skomplikowana ani kosztowna:

PS: to "przełącznik 12/24" może wprowadzać w błąd bo w rzeczywistości na końcówce "24 V" oczywiście nie ma żadnego napięcia póki nie załączymy tam przekaźnikiem 24 V, co widać ze schematu ;)

Zamiast przekaźnika dwusekcyjnego można wstawić dwa standardowe przekaźniki samochodowe przełączne.
  • #11 10510251
    Franio_56
    Poziom 10  
    Koledzy nie zrozumieli mnie dobrze. Prądnica (oryginalna) nie jest połączona z masą, wychodzą z niej 3 przewody ( + i - które idą do regulatora oraz kontrolka). Regulator jest dopiero połączony z masą, ale łatwo go odizolować i tylko + z regulatora dać na masę. Wtedy pomiędzy + z alternatora a - (masą) będzie 12V, a pomiędzy + z alternatora a - regulatora będzie 24V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie napięcia 24VDC w ciągniku Kubota B1502-M bez użycia przetwornicy, ze względu na wysokie koszty. Proponuje połączenie akumulatora z nieużywaną prądnicą, jednak pojawiają się wątpliwości dotyczące masy i działania układu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym użycie dodatkowego akumulatora 12V, który można podłączyć szeregowo, oraz przeróbkę układu hydraulicznego na 12V. Istnieje również możliwość odizolowania regulatora prądnicy, co pozwoliłoby na uzyskanie 24V. Wskazano na potrzebę przemyślenia układu przełącznika oraz zastosowania przekaźników do zarządzania napięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA