logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDTune - SpinUpTime Failed na dysku WD2500AAJB-00WGA 250GB po formacie. Co robić?

ŁukiSzczecin 20 Sty 2012 17:11 1076 4
  • #1 10424104
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Witajcie, przy okazji że ktoś tutaj wstawiał screen z HDTune, postanowiłem profilaktycznie sprawdzić swój dysk. O dziwo po uruchomieniu HD Tune, przechodzę do zakładki Health i napotykam Failed w linijce SpinUpTime na czerwonym tle:

HDTune - SpinUpTime Failed na dysku WD2500AAJB-00WGA 250GB po formacie. Co robić?

Czy to jakiś poważny problem? Dysk to WD2500AAJB-00WGA 250GB, dodam że jestem ok. tydzień po formacie, zrobiłem backup systemu na drugą partycję Acronis'em i generalnie myślałem że wszystko jest w porządku.
    Dodam, że jakiś czas temu miałem problem, w postaci zwieszania się komputera, przestawał reagować na mysz oraz klawiaturę, pomagał jedynie restart. Po restarcie natomiast, albo nie włączał się monitor (zostawał na czuwaniu) albo zwieszał się gdzieś na biosie - stąd raczej wykluczyłem dysk. Ogólnie po kilku restartach "załapywał" i prawie zawsze pracował już normalnie. Temperatury były w normie, ale ten problem pomijam, ponieważ po rozebraniu co do śrubki i wyczyszczeniu problem występuje już sporadycznie. Pozdrawiam
  • #3 10424256
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ok wiem już że to średni czas na rozkręcenie talerzy. Jednak dlaczego u mnie jest Failed? Można z tym coś zrobić, czy raczej zapomnieć o tym i nie przejmować się ?
  • Pomocny post
    #4 10424300
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Na nowym dysku miałem kiedyś podobny parametr i dysk przepracował ponad 6 lat (15 tys godzin) i nic sie nie działo. Teraz na jednym z dysków mam podobnie i nic się złego nie dzieje.
  • #5 10424306
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ok w takim razie nie zawracam sobie tym głowy. Dzięki za pomoc temat zamykam
REKLAMA