logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Primea RING SUP030ND po wymianie napedu dystrybutora wody nie dziala

DawiDD 20 Sty 2012 17:49 3320 3
REKLAMA
  • #1 10424273
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    Witam
    Mam problem z ekspresem Saeco Primea RING SUP030ND. Nie jestem jego pierwszym właścicielem, a poprzedni właściciel oddal go do serwisu który stwierdził uszkodzona zwrotnice wody/multizaworu (12000068 AS.MOTORIDUT.SAIA X VALVOL.MULTIVIE P124 )
    Rzeczywiście okazało się ze tryb jest wytarty w tym napędzie. CO prawda nie kopiłem oryginalnego napędu tylko wstawiłem podobny ze starym oryginalnym silnikiem, który był w ekspresie. Mechanicznie wszystko chodzi jak trzeba, ale zawór gdy "dojedzie do skrajnego" położenia nie zatrzymuje się tylko silnik chce kręcić dalej. Tak się dzieje zarówno w jedna jak i druga stronę.

Switche na zaworze są ok, połączenie z płyta tez ok i dlatego jest to dziwne. Bo gdy zawór ustawie ręcznie w środkowej pozycji gdy 2 przyciski są wciśnięte to ekspres to wykrywa i przechodzi procedurę grzania i jest gotowy do pracy.

Wynikało by z tego ze procesor "widzi" przyciski na zaworze. Można wtedy np. włączyć gorąca wodę i ona lecie, ale gdy chce proces zatrzymać to już zawór zaczyna wariować - kreci w lewo, prawo aż w końcu pojawi się napis aby wyłączyć i ponownie włączyć ekspres w celu usuniecie problemu.
    Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 11162239
    arex88
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Nie wiem czy to jeszcze aktualne ale mogę coś dodać od siebie odnośnie identycznego problemu tego ekspresu i może komuś przyda się ta informacja na przyszłość. Usterka wyglądała identycznie, w przypadku mojej naprawy awarią okazało się zaśniedzenie połączenia switcha widoczne dopiero po zdjęciu konektora. Przed zlokalizowaniem usterki silniczek wariował i ekspres nie chciał przejść w tryb grzania wody wyświetlając komunikat by włączyć ponownie ekspres. Może i w tym przypadku np pojawia się woda (wilgoć) w otoczeniu switcha, który przestaje pełnić prawidłowo swoją rolę. Zalecam podmianę mikrołączników.
    Pozdrawiam,
    AreX
  • REKLAMA
  • #3 16900224
    kesy1
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Witam serdecznie
    Dostałem taki ekspres w prezencie Saeco Primea Duo II SUP030ADR. Ekspres się włącza na wyświetlaczu pojawia się informacja "płukanie" i na tym ekspres się zatrzymuję, dodam że słychać jakieś delikatne trzaski i po chwili pojawia się informacja wyłącz a następnie włącz ekspres żeby usunąć problem. Po ponownym uruchomieniu sytuacja się powtarza. Zaparzacz pracuje prawidłowo. Czy może to być uszkodzony Silnik zaworu ceramicznego do ekspresu?
  • #4 16907584
    pgon
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    raczej nie pokazał by sie bład 02 raczej zawór wodny sie nie ustawia chyba ze naped bloku zaparzajacego
REKLAMA