logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 7720g - matryca nie włącza się na zimnym starcie, co robić?

misia4572 20 Sty 2012 19:03 2516 9
REKLAMA
  • #1 10424645
    misia4572
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam! mam problem z laptopem, mianowicie gdy rano go włączam to zapala się tylko dioda power i nic więcej, matryca zostaje czarna nie włączona,muszę wtedy przycisnąć przycisk zasilania tak długo aż laptop się wyłączy, po czym włączam go normalnie i działa.Gdy laptop już pochodzi mogę go wyłączyć i ponownie włączyć i startuje za każdym razem, wychodzi na to ze jak jest zimny to nie zapala się matryca.Pomorze ktoś w czym może być problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10425159
    M@rek
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ten objaw pasuje do uszkodzonego polaczenia BGA miedzy grafika a plyta glowna, albo uszkodzona sama kosc grafiki. Jaka grafike masz w laptopie?
    Z tego co pamietam Aspire 7720G mozna spotkac w odmianie (jesli cos zamieszalem poprawcie:):
    - zewnetrzna grafika nVidii i procesor Intel
    - grafika i procesor firmy Intel (grafika w moscie polnocnym)
    - procesor AMD i uklad MCP firmy nVidia.
    Dwie pierwsze mozna jeszcze naprawiac, w trzecim przypadku oplacalnosc naprawy jest dyskusyjna.
  • #3 10425301
    misia4572
    Poziom 11  
    Grafika dedykowana Ge force 9300m g
    procesor intel core 2 duo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10425378
    M@rek
    Poziom 18  
    Masz dostep do stacji na gorace powietrze (hot air)?
  • #5 10425447
    misia4572
    Poziom 11  
    Oj niestety nie mam, a w serwisie pewnie za takie coś słono zapłacę.Zastanawia mnie tylko czy laptop poprzez te wyłączanie z rana przez trzymanie guzika może się uszkodzić?
    Dodam ze laptop na bieżąco jest czyszczony z kurzu,kilka dni temu została nałożona nowa pasta.

Dodano po 3 [minuty]:

aha jeszcze jedno, wydaje mi się ze jak by padała karta graficzna, to system powinien się uruchomić normalnie tylko nic nie wyświetlać, natomiast z rana widać tylko jak świeci dioda z zasilania, wiatrak się włącza ale nic poza tym, nie widzę żeby dysk chodził lub był dźwięk powitania z Windowsa. Oczywiście jest to tylko moje gdybanie
    :cry:
  • Pomocny post
    #6 10425580
    M@rek
    Poziom 18  
    Raczej nie. Przytrzymanie POWER przez kilka sekund powoduje wylaczenie wszystkich przetwornic. Efekt taki sam jak wyciagniecie przedowu zasilacza przy wyjetej baterii. Jedyne co moze sie sypnac (jesli masz wielkiego pecha) to dysk twardy. Moga wyskoczyc BADy, ale tak jak pisalem musialbys miec pecha zeby to sie stalo:)
    Jak pisalem wczesniej, objaw pasuje do uszkodzenia kulek BGA w karcie graficznej, albo uszkodzenia samego układu nVidii. W obydwu przypadkach reballing pomaga, choc w przypadku uszkodzenia kosci na krotko (kilka tygodni / miesiecy zaleznie od ukladu i temperatur pracy). Jezeli serwis jest kompetentny, bedzie w stanie stwierdzic czy to BGA czy padla kosc.
    Za sam reballing zaplacisz okolo 200 - 300zl. W przypadku gdy potrzebna bedzie wymiana kosci troche wiecej. Wazne zeby w obydwu przypadkach serwis udzielil odpowiednio dlugiej gwarancji - najlepiej 6 miesiecy. W przypadku wymiany kosci na nowa przypilnuj zeby zalozyli kosc z 2009 roku badz nowsza.

Jezeli nie masz teraz pieniedzy na naprawe to mozesz uzywac dalej laptopa tak jak obecnie (z ta procedura uruchomienia:). Jedynie zrobilbym kopie wszystkich waznych plikow z dysku twardego, tak na wszelki wypadek.

To co piszesz o awarii grafiki jest po czesci prawda, zachowanie laptopa zalezy jak padla grafika (ktore polaczenia sa uszkodzone). Osobiscie spotkalem sie z przypadkami gdzie bylo tak jak mowisz (windows sie uruchamial, byl dzwiek ale nie bylo obrazu) oraz z takimi gdzie laptop wykrywal uszkodzenie karty graficznej i nie uruchamial sie (swieca sie tylko diody i juz)
  • REKLAMA
  • #7 10425770
    misia4572
    Poziom 11  
    Tak sobie myślę czy taniej i lepiej nie było by wymienić całej karty graficznej, nie teraz w przyszłości jak ta padnie, bo i tak miałem w planach wymianę karty na lepszą.

Dodano po 3 [minuty]:

Aha i trochę to dziwne jest ze laptop po resecie wstaje normalnie i się włącza,grafika nawet nie zdarzy się rozgrzać, dzieje mi się to już dosyć długo, dawniej występowało rzadko, teraz ostatnie kilka dni codziennie.
    A może jest jakiś program którym dało by się przetestować ta grafikę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10425974
    M@rek
    Poziom 18  
    Nie wiem czy kupno nowej karty to dobre wyjscie. Kosci nVidii z tego okresu co ten laptop (wyprodukowane przed 2009r) maja wade fabryczna i kupujac ja na 90% predzej czy pozniej padnie. Dodatkowo na allegro wiekszosc kart to karty po reballingu / wygrzaniu rdzenia, ktore podzialaja kilka tygodni i padna.
    Dodatkowo kupujac inna karte musisz miec pewnosc ze bedzie ona obsluzona przez BIOS plyty glownej, ma ten sam typ zlacza oraz ze pasuje wymiarami.

Dodatkowo przed kupnem karty warto podejsc do serwisu celem potwierdzenia czy to na pewno karta. Niektore serwisy maja darmowa wycene, ewentualnie kasuja kilkanascie zlotych. Opisane przez Ciebie objawy pasuja do uszkodzenia karty graficznej, jednak na odleglosc 100% gwarancji nikt nie da.

Jeszcze jedno, na rdzeniu kosci karty graficznej jest data produkcji. Jestes w stanie zamiescic zdjecie rdzenia, ewentualnie przepisz wszystko co na nim pisze. Moze masz kosc wyprodukowana w 2009 lub nowsza, te nie maja wady fabrycznej i reballing powinien rozwiazac problem.
  • #9 10426144
    misia4572
    Poziom 11  
    Ok jutro postaram się w miarę możliwości zamieścić informacje z rdzenia.
  • #10 10426820
    misia4572
    Poziom 11  
    Niestety karta jest z 2008r :| :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire 7720G, który nie uruchamia matrycy przy zimnym starcie. Po włączeniu, dioda zasilania się zapala, ale ekran pozostaje czarny. Po wymuszeniu wyłączenia i ponownym uruchomieniu laptop działa normalnie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie połączenia BGA między kartą graficzną a płytą główną lub uszkodzenie samej karty graficznej (nVidia GeForce 9300M G). Użytkownik zastanawia się nad kosztami naprawy, w tym reballingu lub wymiany karty graficznej, oraz nad tym, czy wymuszone wyłączenie może uszkodzić laptop. Wskazano również na problemy z kartami graficznymi wyprodukowanymi przed 2009 rokiem, które mogą mieć wady fabryczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA