logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VGA i DVI odejdą do lamusa?

pseven 21 Sty 2012 18:07 7904 16
  • VGA i DVI odejdą do lamusa?Z analizy przeprowadzonej przez firmę In-Stat, spółkę córkę NPD, wynika, że interfejsy VGA i DVI wkrótce mogą odejść do lamusa.

Z nieoficjalnych informacji wynika, że korporacje Intel i AMD mają zamiar wycofać się z implementacji VGA w układach płyt głównych najpóźniej w 2015 roku. Oznacza to, że w celu wyposażenia płyty głównej w wyjście VGA producenci zmuszeni będą do stosowania dodatkowych, zewnętrznych układów. W przypadku AMD podobny los czeka także DVI.

Według autorów analizy przyczyną takiego stanu rzeczy jest głównie to, że specyfikacja standardów VGA i DVI od momentu ich wprowadzenia na rynek, odpowiednio w 1986 i 1999 roku, nie została poddana ani jednej znaczącej modernizacji.

Rolę interfejsów VGA i DVI sukcesywnie przejmują standardy HDMI i DisplayPort. W szczególności dotyczy to urządzeń mobilnych, m.in. z uwagi na gabaryty złącz.

Przy pomocy jakich złącz i kabli łączą komputery z monitorami czytelnicy elektroda.pl?

Źródło:
    http://www.maximumpc.com/article/news/so_long_and_thanks_all_fish_vgadvi

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2019. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 10429663
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Żeby tak jeszcze monitory z HDMI potaniały... DVI-I moim zdaniem ma się dobrze. Myślę, że przez kilka następnych lat nadal takie złącza będą spotykane w kartach graficznych. VGA? Można przez przejściówkę, więc niezbędne już ono nie jest.

Cytat:
    Przy pomocy jakich złącz i kabli łączą komputery z monitorami czytelnicy elektroda.pl?
    Moja karta graficzna posiada wszystkie złącza wyżej wymienione - DVI, VGA, HDMI i Display Port. Z racji monitora na VGA korzystam póki co tylko z VGA.
  • #3 10430047
    winuser2
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Moja posiada 2 x DVI i wykorzystuję jeden jako DVI-D a drugi DVI-A (przejściówka na D-SUB). Moim zdaniem DVI to wcale nie jest przeżytek (w przypadku komputerów PC). Z kolei D-SUB to faktycznie już powinien odejść do lamusa i chyba odszedł, stosowany nadal w celach wstecznej kompatybilności.
  • #4 10430282
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Nie wiem czy tak odszedł, najtańsze monitory dalej mają DSUB (a przynajmniej mój półroczny Samsung takowy posiada).
  • #5 10430322
    winuser2
    Poziom 17  
    W przypadku monitorów LCD przesyłanie sygnału z karty graficznej w formie analogowej (D-SUB) powoduje sporą utratę jakości obrazu (ostrość, kolory). Sprawdziłem na swoim, bo mam dwa rodzaje wejść. Troche to nielogiczne, żeby producent stosując wyłącznie D-SUB w LCD celowo ograniczał jakość obrazu (i tak już słabych - tanich) monitorów.
  • #6 10430582
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Też tego nie rozumiem. Tym bardziej, że potrzeba wstawić dodatkowy przetwornik A/C. Chociaż nie, rozumiem. Droższe monitory mogą mieć te same parametry, a jedyną różnicą byłby dodany interfejs np dvi. Modyfikacja wymagająca w zasadzie znikomych kosztów, a jakość wyższa. Więc płać pan.
  • #7 10430701
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Ja również od lat korzystam wyłącznie z DVI.
    VGA do wysokich rozdzielczości typu fullHD się nie nadaje.

Nie sądzę, żeby DVI miało tak łatwo odejść, producenci swoje będą lobbować ale rynek tak łatwo się nie podda. Monitorów z DP jest nadal mało, ostatnio szukałem dla klienta - ciężko powiedzieć, żeby było w czym wybierać.
    Monitory mające HDMI to głównie hybrydowe twory monitor/TV z wbudowanymi głośnikami i tunerem, dla większości osób jest to zbędne.
  • #8 10431093
    piotr5000
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    " Według autorów analizy przyczyną takiego stanu rzeczy jest głównie to, że specyfikacja standardów VGA i DVI od momentu ich wprowadzenia na rynek, odpowiednio w 1986 i 1999 roku, nie została poddana ani jednej znaczącej modernizacji. "
    Ciekawa argumentacja .
    uA741 i układy z serii 555 też nie uległy "znaczącej modernizacji " , a nie odeszły w niebyt
    Rynek sam zweryfikuje jakie nowe zastąpi stare ( i kiedy )
  • #9 10431106
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    No to niech dalej sobie analizują. Producenci sprzętu chętnie widzieliby np. kolejną dyrektywę UE, zabraniającą wręcz stosowanie VGA i DVI tylko po to, żeby klienci wyrzucili stary sprzęt (całkiem jeszcze dobry i funkcjonalny) a kupili nowy.
    Osobiście myślę, że szacunek przesadzony, nikt nie wyrzuci monitora/karty grafiki, które spełniają swoje funkcje tylko po to żeby "być na czasie" (no z pewnymi wyjątkami oczywiście).
    Sam używam monitora jedynie z wejściem VGA (kupiony z wystawy jakieś 3-4 lata temu) i karty grafiki z przejściówką DVI-DSUB. I jestem zadowolony, ponieważ całkowicie mi wystarcza do pracy i gier.
    Często też naprawiam/modernizuję starszy sprzęt gdzie jest jedynie wyjście VGA, co czyni monitor bezcennym :D
  • #10 10431476
    Rafraf
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    DVI ma taki sam standard transmisji sygnalu co HDMI, wiec nie jest interfacem przestarzalym - rozni sie tylko wtyczka i brakiem "bousow" typu ethernet czy audio w jednym kablu. Po prostu wpina sie przlotke czy tam kabelek DVI-HDMI i jedzie dalej.

DSUB do rozdzielczosci 1600x1200 nie robi roznicy wzgledem DVI, trzeba tylko pamietac o synchronizacji timingu (zazwyczaj przycisk AUTO)
  • #11 10431883
    winuser2
    Poziom 17  
    Robi różnicę, ponieważ sygnał w karcie graficznej najpierw przechodzi przez przetwornik C/A by analogowo zostać przesłany kablem, następnie w monitorze (LCD) znów przechodzi przez przetwornik, tym razem A/C. To że będzie strata informacji jest oczywiste. I nie ma tutaj znaczenia rozdzielczość.
  • #12 10431946
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Używam VGA z laptopa do TV, fullHD i obraz w niczym mi nie przeszkadza poza brakiem dźwięku w jednym przewodzie. Gdybym w stacjonarnym komputerze miał tylko VGA też nie przeszkadzałoby mi to w niczym, ale dostałem HDMI to tym puściłem. Różnica w obrazie, dla mnie żadna.
  • #13 10432003
    Rafraf
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Bullseye napisał:
    Używam VGA z laptopa do TV, fullHD i obraz w niczym mi nie przeszkadza poza brakiem dźwięku w jednym przewodzie. Gdybym w stacjonarnym komputerze miał tylko VGA też nie przeszkadzałoby mi to w niczym, ale dostałem HDMI to tym puściłem. Różnica w obrazie, dla mnie żadna.

wytlumacz to koledze winuser2 ;)
    ja swego czasu mialem profesjonalny monitor crt 20'', a 1600x1200 @ 85Hz obraz zyleta, dawal rade up to 1920x1440@60Hz.

Gdyby bylo tak jak mowi winuser2, to obraz by mienil sie roznymi kolorami.

Rozdzielczosc i czestosc odswiezania ma wplyw na obraz w przypadku DSUB, gdyz od tego zalezy czestotliwosc sygnalow a wiec i mozliwosc zaklocen. I przyznaje tutaj - sygnal DSUB jest ze swojej natury (analogowe 1v pp per kazdy kanal R G B) bardziej podatny na zaklocenia
  • #14 10432338
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Ja podłączyłem PC do TV kablem zarówno HDVI jak i D-SUB o długości 13m i różnicy nie widzę. Więc to tylko kwestia wieku interfejsu. Ale sądzę że D-SUB powinno się dłużej uchować ze względu na starsze monitory, które są jedna używane. Mowie tu o profesjonalnych CRT.
  • #15 10433597
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Ja i tak nie rozumiem po jakiego dziada większość nowoczesnych tańszych monitorów posiada wyłącznie wejście DSUB. Przecież dla formatu full HD to praktycznie na granicy możliwości standardu DSUB a na dodatek trzeba stosować dodatkowo przetworniki A/C(strata na przetwarzaniu). Dziwny jest ten świat...
  • #16 10436100
    michal.fita
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Analog VGA (na złączu D-SUB) powstało w czasach, gdy dominowały monitory CRT i sygnał na tym kablu pozwala bezpośrednio generować obraz przez sterowania wiązki elektronów w tubie próżniowej. Wszelkie zastosowania do monitorów LCD, bądź plazmowych to łatanie rozwiązania. Bo z sygnału sterującego trzeba odzyskać informacje o cyfrowym obrazie. A ilość informacji ulega stracie i pogorszeniu, gdyż sygnał VGA jest podatny na zewnętrzne zakłócenia.

DVI/HDMI wprowadziły cyfrowy standard szybkiej transmisji danych obrazu z uwzględnieniem korekty błędów transmisji, dlatego obraz jest odzwierciedlany 1:1. Ci, którzy mówią, że między VGA a DVI/HDMI nie ma różnicy na monitorze, powinni odwiedzić okulistę :-)
  • #17 11720057
    Andiw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Właściwie nigdy nie korzystałem z DVI ale ostatnio mój monitor przestał "widzieć" sygnał po VGA, więc postanowiłem poszukać kabelek DVI. Okazało się, że w żadnym sieciowym sklepie nie ma takiego kabelka, niektórzy sprzedający byli zdziwieni i nie wiedzieli co to jest, sprzedający z jakiegoś komputerowego sklepu powiedział, że odchodzi się od DVI, wszędzie króluje VGA (u mnie w pracy też). Jestem w szoku.
    Zamówiłem kabel w necie, monitor śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Analiza przeprowadzona przez firmę In-Stat sugeruje, że interfejsy VGA i DVI mogą wkrótce zniknąć z rynku, ponieważ Intel i AMD planują ich wycofanie z płyt głównych do 2015 roku. Użytkownicy zauważają, że DVI wciąż jest powszechnie stosowane, a VGA, mimo że staje się mniej potrzebne, nadal znajduje zastosowanie w tańszych monitorach. Wiele osób podkreśla, że jakość obrazu przesyłanego przez VGA jest gorsza w porównaniu do DVI i HDMI, co jest szczególnie widoczne w przypadku monitorów LCD. Użytkownicy wyrażają również obawy dotyczące braku dostępności kabli DVI w sklepach, co może sugerować spadek popularności tego interfejsu. W dyskusji pojawiają się również opinie, że mimo analizy, wiele osób nie zamierza wymieniać sprawnego sprzętu na nowsze modele tylko z powodu zmieniających się standardów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA