logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot Manta zakłóca działanie tunera Opticum - jak rozwiązać konflikt?

zbojnik 22 Sty 2012 11:47 7760 13
REKLAMA
  • #1 10431604
    zbojnik
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    proszę o pomoc zakupiłem nowy telewizor firmy manta i mam problem z sygnałem pilota ponieważ zgrywa się on z tunerem firmy opticum, a dokładniej przyciski z pilota tv mają swoje odpowiedniki w tunerze, jeżeli zwiększam siłę głosu tv to zmieniają mi się programy z tunera itd. najgorsze jest to że pilot ma dużą moc i nie pomogło przełożenie tunera z dala od tv.
    co można z tym zrobić
    pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Pkt 3.1.13. (10.9) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    To samo dotyczy postów poniżej!
    Popraw lub kosz!
    PW
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 10431619
    waceko12
    Poziom 12  
    zasłaniaj tuner blachą
  • #3 10431646
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10432236
    waceko12
    Poziom 12  
    blacha jest tańsza

Dodano po 1 [minuty]:

wystarczy jakieś 10cm x 10cm
  • REKLAMA
  • #5 10432653
    zbojnik
    Poziom 11  
    blacha to nie zbyt dobre rozwiązanie ponieważ nie będę miał możliwości zmieniania na tuneże programów musiał bym odsuwać blachę za każdym razem a jak by wymienić kwarce w pilocie i opticumie???
  • #6 10590447
    spoko2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam podobny problem i pytanie w związku z tym. Czy można jakoś ten problem rozwiązać oprócz rozstawienia urządzeń. Czy zmieni coś np pilot uniwersalny z przypisaniem do każdego urządzenia osobno.
  • #7 10590602
    zbojnik
    Poziom 11  
    Ja próbowałem tak zrobić i nie udało się
    wydaje mi się że problem jest po stronie odbiorników z powodu zbyt podobnych częstotliwości odbioru
  • #8 10591145
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    zbojnik napisał:
    jak by wymienić kwarce w pilocie i opticumie???
    Jak wymienisz kwarce to urządzenie przestanie reagować na pilota a tuner po wymianie kwarcu może całkowicie przestać działać. Są 2 możliwości 1 to wymiana 1 urządzenia a 2 to rozstawić tak urządzenia aby nie przyjmowały tych samych sygnałów pilota.
    spoko2 napisał:
    Czy zmieni coś np pilot uniwersalny z przypisaniem do każdego urządzenia osobno.
    Nic nie zmieni.
  • REKLAMA
  • #9 10591399
    spoko2
    Poziom 10  
    Najgorsze w tym jes to, że takie niepotrzebne włączanie lub wyłączanie może szybko uszkodzić urządzenie. Spróbuje rozstawić, to jedyne wyjście w tej sytuacji (oprócz wymiany). Swoją drogą jest to bez wątpienia wina któregoś z producentów. Rozumiem przy tym samym urządzeniu, ale ja mam dwa różne.
  • #10 10595139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 10595403
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Pilot steruje diodą nadawczą IR o kreślonej długości fali. Odbiornik posiada odbiorczą diodę IR na podobną długość fali, choć zapewne odbiera w szerszym zakresie i dopiero filtr w formie czerwonego okienka zawęża mu nieco zakres odbieranego promieniowania. Wówczas światło zewnętrzne nie zakłóca.
    Gdybyś nie znalazł żadnego rozwiązania możesz w pilocie dodać mikroprzełącznik dwupozycyjny:
    1 pozycja - wyjście pilota na oryginalną diodę nadawczą IR
    2 pozycja - wyjście piloda na drugą diodę nadawczą ( IR o innej długości fali lub np niebieski LED)
    W jednym z obsługiwanych urządzeń oryginalną diodę odbiorczą IR zastąpić inną sparowaną z długością fali z nowym nadajnikiem i dobranym filtrem (np. niebieskim)
    Wówczas jeżeli w pilocie przełącznik masz w pozycji 1 to odbiera tylko telewizor tak jak do tej pory, a gdy przełącznikiem ustawisz pozycję 2 (np.niebieski LED) to telewizor nie odbierze, a aktywne będzie DVD.
    Jest to tylko sam pomysł, gdyż trzeba przed dokonaniem zmian w urządzeniach porobić próby.
  • #12 10595536
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Ta cała praca z wymianą diod nie ma żadnego sensu jak wymienisz diodę nadawczą na niebieski led to żaden odbiornik podczerwieni go nie zobaczy bo takich odbiorników nie produkują współczesny odbiornik IR to scalony odbiornik razem ze wzmacniaczami i układem detekcyjnym itd. to ciekawe gdzie kolega znajdzie taki odbierający niebieską led.
  • #13 10595611
    spoko2
    Poziom 10  
    Może i nie jest to wina producentów sprzętu, że nie mogą się dogadać w sprawach technicznych jednak jako klient nie powinno mnie interesować , że coś źle działa. Sprzęt mi się podoba więc go nie wymienię. Z tym można żyć ale... .Myślałem raczej o ograniczeniu diody nadawczej jakąś tulejką z cienkiej blaszki. Koniec zasklepić zostawiając cienką szczelinkę. Zasłonie trochę zakres widzenia pilota. Celując w odpowiednie punkty mogę włączać osobno urządzenia. Nawet już próbowałem i przy odpowiednim ukierunkowaniu pilota działa. Piloty mają diody na wierzchu. Nie ma szybek filtracyjnych. Myślę że jedyny sposób to ograniczenie pola widzenia pilotów. Czy coś ta jak diodę zasłonie filtrami np niebieską szybką ?
  • #14 10596676
    zbojnik
    Poziom 11  
    dzięki za rady
    z tym ograniczeniem pola widzenia urządzeń jest trochę lepiej
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniem działania tunera Opticum przez pilot nowego telewizora Manta. Pilot telewizora, emitując sygnał, wpływa na tuner, co prowadzi do niezamierzonych zmian kanałów podczas regulacji głośności. Proponowane rozwiązania obejmują zasłonięcie tunera blachą, co jednak ogranicza możliwość zmiany kanałów, oraz wymianę jednego z urządzeń. Inne sugestie dotyczą użycia pilota uniwersalnego lub modyfikacji diody nadawczej w pilocie. Użytkownicy zauważają, że problem może wynikać z podobieństwa częstotliwości odbioru obu urządzeń, co utrudnia ich współpracę. Ostatecznie, ograniczenie pola widzenia pilota wydaje się być najskuteczniejszym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA