logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVB-T2 Sencor i pilot - konflikt z telewizorem, jak rozwiązać?

Venzi 08 Kwi 2022 14:00 453 2
REKLAMA
  • #1 19969784
    Venzi
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Kupiłem ostatnio, jako że wchodzi nowy standard nadawania telewizji naziemnej, tuner DVB-T2 dla babci do telewizora Sencor. Przy używaniu pilota od tunera przy próbie wciskania niektórych przycisków działają one również na telewizor, powodując np. zmianę źródła obrazu. Próbowałem kilku producentów (Manta, Wiwa, Esperanza) z takim samym skutkiem. Nie chcę też wydawać kilkuset złotych na tuner, który ma tylko odbierać naziemną. Co mogę zrobić z tą sytuacją?
  • REKLAMA
  • #2 19969897
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1607
    Venzi napisał:
    Co mogę zrobić z tą sytuacją?

Nic nie możesz z tym zrobić. Jedyne rozwiązanie to zakup innego telewizora lub pozyskanie takowego od znajomego, który kupił nowy odbiornik z powodu wprowadzenia DVB-T2. Próby odpowiedniego ustawienia tunera i odbiornika i tak nic nie dadzą.

Można chyba tylko zakryć odbiornik podczerwieni w telewizorze. W końcu i tak głównie używa się pilota od tunera. Włączenie i wyłączanie telewizora można wykonać ręcznie tj. klawiszem na obudowie.
  • #3 19969922
    Venzi
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzięki za odpowiedź. Oszczędzasz mi roboty ze zwrotami :D
REKLAMA