logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 1555,Wyłącza się podczas grania podłączony do zasilacza

monkeyking 22 Sty 2012 12:31 2774 9
REKLAMA
  • #1 10431838
    monkeyking
    Poziom 2  
    Kiedy jest wpięty do zasilacza,rozkracza się przy uruchomieniu jakiejkolwiek gry. Czasami po minucie czasami po 10ciu.(czasami tez podczas oglądania filmów w niektórych programach) Na samej baterii problem nie występuje. Komputer był juz w trzech serwisach i nikt nie wie co mu jest nie tak.Ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 10436787
    monkeyking
    Poziom 2  
    Tak poza tym,to sprawdzałem także inne zasilacze della i dzieje się to samo.Komputer był dwukrotnie czyszczony, żel przewodzący został wymieniony. Sprawdzałem temperaturę procesora i karty i Francja-elegancja.Jednak kiedy tylko podepnę zasilacz (jakikolwiek) to komputer się wyłącza po uruchomieniu jakiejkolwiek gry
  • REKLAMA
  • #3 10437635
    MatMatiMat
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Według opisu do głowy przychodzi mi tylko przegrzanie procesora. Komputer może się od tego wyłączyć (czy to na grach czy na filmach HD). Ale fakt, iż tylko na zasilaczu jest mylący...
  • #4 10449543
    monkeyking
    Poziom 2  
    Procesor się nie przegrzewa, sprawdzałem to na własna rękę, sprawdzali to w trzech serwisach.
  • #5 10535477
    radek606
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem, jednakże na pewno nie jest to wina przegrzewającej sie grafiki czy procesora, ponieważ przynajmniej w moim przypadku zdarza się to tylko w przypadku niektórych gier, dla przykładu: mogę godzinami grać w Saints Row 3 i nic, a wyłącza się po 10 min gry w Battlefield 1942, gdzie w przypadku pierwszej wentylator chodzi na max obrotach a przy drugiej nawet się nie załącza, zresztą co tu porównywać. Poza tym laptop cały czas jest na podkładce chłodzącej na tyle wydajnej, że przy maksymalnym obciążeniu, spód laptopa nie jest nawet letni.

Konfiguracja: Win 7 64x, 3 GB RAM, RADEON 4570, Pentium Dual-Core T4200

Ma, ktoś jakiś pomysł, co innego mogłoby być przyczyną??
  • #6 10957255
    fako89
    Poziom 2  
    Ten sam problem co wyżej, konfiguracja identyczna tyle ze vista 32bit. Pasty na procku i grafice wymienione, wentylator działa jak nowy, temperatury ok.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #7 10957443
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    monkeyking napisał:
    Procesor się nie przegrzewa, sprawdzałem to na własna rękę, sprawdzali to w trzech serwisach.

W autoryzowanym serwisie był sprawdzany?
  • #8 10957697
    fako89
    Poziom 2  
    Autor tematu pewnie po takim czasie nie odpisze. Nie chciałem zakładać nowego tematu do możliwe że identycznej usterki. Wrzucam testy z occt ( cpu i gpu )
    Załączniki:
    • 2012-06-01.rar (426.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 10957761
    radek606
    Poziom 2  
    Ok, wciąż nie wiem co jest tego przyczyną, ale po wielu kolejnych crash'ach doszedłem do tego że problem dotyczy tylko karty graficznej i to tylko w przypadku niektórych gier, ale zawsze niewymagających. Nie wiem co jest tego przyczyną, ale znalazłem obejście problemu. Wystarczy zmienić w ustawieniach planu zaslania (np. dla oszczędzania energii): "Zmień ustawienia planu" -> "Zmień zaawansowane ustawienia zasialania" -> "Ustawienia zasilania grafiki ATI" -> "Ustawienia ATI Powerplay" dla pozycji "Podłączony:" z "Maksymalna wydajność" zamienić na "Maksymalna żywotnośc akumulatora". W moim przypadku takie ustawienie rozwiązuje problem, jednakże to znacznie redukuje wydajnośc grafiki więc przy bardziej wymagających grach może być to problem.
  • #10 10958495
    fako89
    Poziom 2  
    Chyba rozwiązałem problem. Zmieniłem port usb dla myszki ( z portu obok gniazda zasilacza na inny) i juz się nie wyłącza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z laptopem Dell 1555, który wyłącza się podczas grania, gdy jest podłączony do zasilacza, ale działa poprawnie na samej baterii. Problemy występują w różnych grach, a niektórzy użytkownicy zauważają, że wentylatory nie działają na maksymalnych obrotach w przypadku niektórych tytułów. Wiele osób sprawdziło temperatury procesora i karty graficznej, które nie wykazują przegrzewania. Sugerowane rozwiązania obejmują zmianę ustawień zasilania grafiki ATI oraz zmianę portu USB dla myszy, co w niektórych przypadkach rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA