logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg i stabilność sterowania helikopterem RC 27.145 MHz?

sliver1 22 Sty 2012 16:48 3380 10
REKLAMA
  • #1 10433305
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    Mam problem z modelem helikoptera elektrycznego. Helik jet sterowany radiem 27.145 MHz ale czasem traci zasięg i najzwyczajniej wyłączają się silniki i spada. Czasami utrata zasięgu jest chwilowa i przed upadkiem załapie i leci dalej. Dzieje się to czasem w odległości 5 metrów a czasem przy 30 czy 40m. Antena przy modelu to cienki kabelek o długości 58cm. Fabrycznie był kilkukrotnie puszczony w plastikowej rurce przy podwoziu i na końcu owinięty w spiralę. Myślałem, że pomoże jego częściowe rozwiniecie i puszczenie wzdłuż belki ogonowej ale nic to nie dało.
    Podejrzewam, że sprawcą zakłóceń jest silnik szczotkowy. Zasilanie modelu jest z aku 7,4V ale elektronika odbiornika jest na 5V.
    Co myślicie o dołożeniu jakiegoś większego kondensatora na zasilanie elektroniki? Dało by to coś? I ewentualnie jaki dać kondensator?

• REKLAMA
  • #2 10433475
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 642
    Witam

sliver1 napisał:
    Helik jet sterowany radiem 27.145 MHz

Być może helikopter traci sterowność przez zakłócenia np. od radia CB, które akurat nadaje na bliskiej częstotliwości.
    http://www.cbradio.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=18
    Można też sprawdzić czy szczotki i komutator silnika są w dobrym stanie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10434532
    sliver1
    Poziom 22  
    mariann napisał:
    Witam

sliver1 napisał:
    Helik jet sterowany radiem 27.145 MHz

Być może helikopter traci sterowność przez zakłócenia np. od radia CB, które akurat nadaje na bliskiej częstotliwości.
    http://www.cbradio.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=18
    Można też sprawdzić czy szczotki i komutator silnika są w dobrym stanie.
    Pozdrawiam

Z tym CB masz rację kolego ale od miejsca gdzie latałem do najbliższej ruchliwej drogi jest ok. 4km więc może zakłócenia nie są już tak mocne.
    Mam w osobówce CB więc jutro zrobię test.
    Model jest nowy więc myślę, że szczotki są jeszcze dobre, no chyba że fabrycznie chińczycy się nie popisali ;)
  • REKLAMA
  • #4 10434630
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 642
    Witam
    Spróbuj na 15 i 16 kanale, bo są blisko tej częstotliwości na której pracuje sterowanie śmigłowca. Możesz też na innych. Zobaczysz co się będzie działo.
    Od drogi masz 4km, (to nie daleko) ale może ktoś nadaje ze stacjonarnej? Są tam jakie budynki? A jak ktoś nadaje na kanale 15a, by typowe radyjka go nie odbierały?
    Możesz jeszcze sprawdzić, czy wszystkie połączenia elektroniki w śmigłowcu są dobre. Drgania i wibracje modelu, mogły spowodować jakieś poluzowanie elementów, może nawet powstały zimne luty.
    Pozdrawiam
  • #5 10435540
    sliver1
    Poziom 22  
    Zimne luty sprawdzałem już wcześniej ale nic nie znalazłem. Niektóre przezornie poprawiłem. Budynki są ale teren jest o małej gęstości zaludnienia.
    Zobaczę jutro co się będzie działo podczas nadawania przez CB.
    Pozdrawiam.
  • #6 10435849
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    Zakłócenia w takich zabawkach to norma. To odbiornik o bardzo niskiej czułości i selektywności. Po prostu, "ten typ tak ma".
    Mimo ładnej kabinki i efektownej ramy, to tylko prosta zabawka.
  • REKLAMA
  • #7 10435937
    sliver1
    Poziom 22  
    Madrik napisał:
    Zakłócenia w takich zabawkach to norma. To odbiornik o bardzo niskiej czułości i selektywności. Po prostu, "ten typ tak ma".
    Mimo ładnej kabinki i efektownej ramy, to tylko prosta zabawka.

Zdaję sobie z tego sprawę i wiem ile kosztuje prawdziwy model RC tylko skoro raz na dużej odległości jest ok a czasem potrafi zgubić sygnał z bliska to pomyślałem, że układ jest prawidłowo zsynchronizowany i problem tkwi w zakłóceniach. Spróbuję jeszcze z kondensatorami bo widziałem takie patenty na forum RC. Podpowiedzcie tylko o jakiej wartości dobrać C przy akumulatorze 7,4V oraz zasilaniu elektroniki 5V. Kondensator(-y) podłączał bym za stabilizatorem na +5V.
  • #8 10449239
    razorjack
    Poziom 11  
    czy może 'celujesz' anteną nadajnika w model ?

Moderowany przez Madrik:

Pisownia

• #9 10449551
    sliver1
    Poziom 22  
    razorjack napisał:
    czy może 'celujesz' anteną nadajnika w model ?

staram się bo wydaje mi się, że wtedy jest lepszy zasięg. zauważyłem, że np. gdy opuszczam antenę w na dół i jest poziomo albo nawet w kierunku ziemi to model szybciej traci zasięg

Moderowany przez Madrik:

Pisownia

• #10 10450166
    razorjack
    Poziom 11  
    a to trochę dziwne. celując anteną w model, powodujesz że dociera do niego najsłabszy z możliwych sygnałów.

Moderowany przez Madrik:

Po raz kolejny - Pisownia

• #11 10641003
    sliver1
    Poziom 22  
    Problem rozwiązany - pomogło inne umieszczenie anteny przy modelu - jak najdalej od elementów metalowych. Zasięg jest obecnie zadowalający, bo wynosi ok. 30m, choć do obiecanych 50 lub 100 metrów (różne info na stronach sklepów), to sporo brakuje. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasięgiem i stabilnością sterowania helikopterem RC pracującym na częstotliwości 27.145 MHz. Często traci sygnał, co prowadzi do wyłączenia silników i opadania modelu. Antena helikoptera ma długość 58 cm i była początkowo umieszczona w plastikowej rurce. Użytkownik podejrzewa zakłócenia od silnika szczotkowego oraz inne źródła zakłóceń, takie jak radio CB. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu szczotek silnika, połączeń elektronicznych oraz przetestowanie różnych kanałów. Użytkownik rozważa dodanie kondensatora do zasilania elektroniki, aby poprawić stabilność. Ostatecznie, zmiana umiejscowienia anteny przy modelu, z dala od elementów metalowych, poprawiła zasięg do około 30 metrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA