logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook Express nie czyta folderów po kompaktowaniu i czyszczeniu wiatraczka

robmar75 22 Sty 2012 17:14 2712 11
REKLAMA
  • #1 10433405
    robmar75
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie, express przestał mi czytać część folderów m.in. "Skrzynka odbiorcza". nic nie wskazywało na problem. nic się też nie wydarzyło. wcześniej robiłem kompaktowanie a w międzyczasie czyszczenie wiatraczka. Po odpaleniu taki klops. próbowałem już różnych rzeczy opisanych w innych postach, OE-mail recovery - nie wczytuje wiadomości z tych nie widzianych plików, próbowałem podmienić "skrzynka odbiorcza" na inną nazwę wcześniej w expressie założonego folderu, importu z innej lokalizacji. I brak pomysłów. Ma ktoś pomysł na coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 10433878
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Kopia zapasowa oczywiście nie zrobiona, a to takie proste ...

Sprawdź błędy na dysku/partycji gdzie znajdują się pliki Outlooka.
    Spróbuj użyć Total Commandera z wtyczką dbx i sprawdzić czy pod nim da się otworzyć pliki poczty.
  • #3 10433950
    rzeszutek1
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    A jaki ma rozmiar plik tego folderu "Skrzynka Odbiorcza". Jeśli jest powyżej 1 GB, to Outlook Express potrafi się wysypywać. To samo przy kompaktowaniu tak dużych "folderów" - dochodzi do "znikania" części wiadomości. Dlatego też jak rozmiar któregoś z "folderów" zbliża się do mniej więcej 1 GB należy dodać nowy folder, a stary zarchiwizować. Sprawdzone na wielu komputerach w pracy. Outlook Expres tak po prostu ma. Dlatego też nie działa Skrzynka Odbiorcza bo zazwyczaj ma największy rozmiar. Proszę więc sprawdzić rozmiar pliku.
  • #4 10434928
    robmar75
    Poziom 9  
    Skrzynka odbiorcza ma 140MB, Elementy usunięte mają np. 250 MB. Więc chyba to nie ta reguła.Nie napisałem tego wcześniej ale poujawnieniu braku niektórych rzeczy okazało się, że niektóre pliki są a le ich nie czyta w expressie. a skrzynka odbiorcza i nadawcza dostaly nazwy np. "skrzynka odbiorcza (1) i to ona ma taki rozmiar a oprócz tego powstał plik "skrzynka odbiorcza", który nic nie zawiera chyba, że na bieżąco ściągnie pocztę. Kopia, przyznaję się. Wiadomości są na serwerach, ale oczywiście komuś kto się przyzwyczaił do outllooka teraz to makabra szukać tam czegoś. Zainstalowałem też wtyczkę w TC ale nie wiem jak ją obslużyć - żeby stwierdzić co sensownego zawiera dbx. W każdym bądź razie tak czy owak dziękuję za chęci do tego momentu
  • REKLAMA
  • #5 10438109
    paweliw
    Spec od komputerów
    robmar75 napisał:
    Zainstalowałem też wtyczkę w TC ale nie wiem jak ją obslużyć - żeby stwierdzić co sensownego zawiera dbx.

Wystarczy dwuklik na pliku dbx pod TC i zobaczysz jego zawartość. Jeżeli nie, to plik jest uszkodzony i marne są szanse na jego odzyskanie...
  • #6 10439843
    robmar75
    Poziom 9  
    Nie doinstalowałem wtyczki :(. Teraz wygląda tak jak piszesz niestety.W te pliki które są czytane w outlooku mogę wejść a w inne, m.in. w "skrzynkę odbiorczą" niestety nie. Czyli lipa??
  • REKLAMA
  • #8 10440339
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Jeżeli nie masz dostępu do zawartości pliku z explorera i z TC to najprawdopodobniej masz błędy na dysku. W trybie awaryjnym uruchom chkdsk.
  • #9 10440341
    robmar75
    Poziom 9  
    Skrzynka odbiorcza ma 140 MB
  • REKLAMA
  • #10 10440428
    paweliw
    Spec od komputerów
    paweliw napisał:
    Sprawdź błędy na dysku/partycji gdzie znajdują się pliki Outlooka.
    iagre napisał:
    W trybie awaryjnym uruchom chkdsk
  • #11 10441836
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Opierając się na moich doświadczeniach i różnych programach do odzysku "uszkodzonych" dbx'ów - jeżeli, tak jak piszesz, "OE-mail recovery" nic nie znalazł to nie "widzę" innego programu który by sobie poradził.
    I widzę marne szanse na naprawę pliku bazy chkdsk'iem.
  • #12 10444958
    robmar75
    Poziom 9  
    No więc, po chkdsk-u też niestety nic się nie wydarza :(. Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Ale rozumiem, że trza wziąć na klatę bolesną nauczkę chyba:(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programem Outlook Express, który przestał czytać niektóre foldery, w tym "Skrzynkę odbiorczą", po przeprowadzeniu kompaktowania i czyszczeniu wiatraczka. Pomimo prób naprawy, takich jak zmiana nazw folderów, import z innych lokalizacji oraz użycie narzędzi do odzyskiwania, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie rozmiaru pliku folderu, ponieważ pliki większe niż 1 GB mogą powodować problemy. Rekomendowane jest również uruchomienie chkdsk w trybie awaryjnym w celu sprawdzenia błędów na dysku. Użytkownik potwierdza, że plik "Skrzynka odbiorcza" ma 140 MB, a inne metody naprawy, w tym użycie Total Commandera, nie przyniosły rezultatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA