logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsp. Kier. / przygasające światła Fabia 1.4MPI Comfort

wildschek 21 Gru 2004 09:41 14161 5
REKLAMA
  • #1 1076733
    wildschek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam !
    Mam pewien problem z autkiem . Fabia 1.4MPI Comfort 2001 Kombi Zauważyłem że podczas skrętu kierownicy ( auto na postoju z załączonym silnikiem) delikatnie przygasają światła , podczas jazdy jest ok. Dzieje się też tak gdy włączam dmuchawę , lub opuszczam szyby , a nawet gdy wbijam wsteczny. Przy wolnym skręcie kierownicy światła nie przygasają a przy energicznym rusdzaniu prawo-lewo jakby lekko ściemniają sie - jakiś spadek napięcia czy co ? Na tablicy nie palą się żadne kontrolki . Elektryk powiedział że niby wszysko jest ok. i tak powinno być . Akumulator mam 45 - kę . Ale jego sprawność na mierniku 71 % . Czy rzeczywiście tak powinno być , a jeżeli nie to co jest grane ?
    Dzięki za
  • REKLAMA
  • #2 1076935
    PKY
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Jeździłem taką skodą. Zachowanie miała podobne, ale od razu uspokoję, to auto ma elektryczne wspomaganie kierownicy. To jest bardzo prądożerne urządzenie a w związku z tym przy kręceniu kierownicą, szczególnie na postoju gdy opory związane z obrotem kół są największe jest największy pobór prądu przez silnik wspomagania. Objaw-spadek napięcia na zaciskach akumulatora i przygasanie świateł (jesli są włączone). Podobnie dzieje się przy załączaniu innych odbiorników elektrycznych. Objaw normalny aczkolwiek nasilenie proporcjonalne do stanu a właściwie zużycia akumulatora.
  • REKLAMA
  • #3 1404211
    bos30
    Poziom 11  
    Witam.Posiadam fabie classic 1.2 combi te objawy są normalne przy skręcie kierownicy do oporu wzrasta pobór prądu . Serwis nie widzi żadnych usterek.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1410497
    M&C
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jezeli swiatla przy skrecie przygasaja lekko to jest ok poniewaz fabia ma elektryczne wspomaganie kierownicy.Ale gdy ten spadek jest duzy tzn.ze jest uszkodzony czujnik skretu (koszt ok 4000zl)
  • REKLAMA
  • #5 1410662
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Koledzy mają rację. Chciałbym dodać że zimą np. gdy parkujesz na dworze, jest duży mróz i dużo kręcisz kierownicą to akumulator szybko się rozładowuje i rano możesz się zdziwić że aku nie kręci.
    Pozdro.
  • #6 1414831
    fastcars
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    m&c

skad ta cena?
    czujnik skretu mozna kupic bez magla
    trzeba tylko dlugie torxy i wykrecasz 2 srubki

a czujnik s aso kosztujawal pol roku temu 730pln

a z tymi swiatlami to wszyscy placza

taki urok
    mozna wiekszy akumulator ale....

....jak mi kiedys klient skodziarz powiedzial

"skoda to nie mercedes ale i tak sie ciesze ze lepsza od alfy "

a co do czujnika skretu (polozenia kolumny kier) to zawsze swieci lampka i zawsze szarpie wspomaganie

jesli auto po roku 2003 to problem sporadyczny

pzdr
REKLAMA