logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 25PT5025/58 ch.L9.1E AA - TV nie włącza się po burzy, co sprawdzić?

chres37 21 Gru 2004 11:46 3518 23
REKLAMA
  • #1 1076977
    chres37
    Poziom 16  
    Klient poinformował mnie "że mu coś strzeliło w czasie pracy i przestał się włączać "podejrzewam że tv jest "po burzy" lub na skutek przeskoku iskry wn z trafopowielacza albo jakiejś przyczyny zewnętrznej .
    po właczeniu wstaje na chwilę odchylanie i wysokie , ale nie świeci ekran i przechodzi po jakiś 2-3 sekundach do stbY-led nie miga świeci ciągle i jasno, po wciśnięciu P+ powtórka z tym że led przygasa świeci ciemniej na czs właczenia odchylania
    Wszystkie napięcia z przetwornicy wydają się być dobre, B+ przy obciążeniu jak i na żarówce ok. 140V , +3,3V na procek też , zresztą tranzystor 7603 podający te napięcie na proc. podstawiłem na BC639
    Podstawiłem już procka i pamięć (niezaprogramowaną) i nic , przeorałem całą przetwornicę , odchylanie poziome w tym korekcję E-W i dalej nic, szlag mnie już na niego trafia !!!

Czy to chassis powinno ruszyć na czystym epromie czy tylko na zapisanym ?
  • REKLAMA
  • #2 1077270
    Agielos
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Spróbuj podnienic trofopowielacz

Dodano po 1 [minuty]:

Na czystym epromie startuje.
  • #3 1077309
    chres37
    Poziom 16  
    Dzięki -> rabin za info , zgadzam się co do trafopowielacza a nie podmieniłem go tylko dlatego że na starcie dawał "jakieś " ale zawsze wn. no i na omomierzu jest "czyściutki"....
  • #4 1077399
    Agielos
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Z mojej praktyki to trafo najlepiej jest sprawdzać podnieniajac go , jest to bardziej kosztowe bo trzeba kupic nowe , ale za to niezawodne i może oszczedzić wiele godzin pracy.A w Philipsy maja raczej dosyć awaryje trofopowielacze . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1089457
    chres37
    Poziom 16  
    Niestety wymiana trafa na HR8419 nie rozwiązała problemu dalej objaw jest taki sam jak był :
    po włączeniu do sieci pali się led a po wciśnięciu P+ pojawia się na moment wysokie , ale nie świeci ekran i przechodzi po jakiś 2-3 sekundach do stbY-led nie miga świeci ciągle i jasno...
    Z pomiarów jakie zdążyłem w czasie pojawienia się wn. wykonać nie wygląda żeby coś obciążało trafo , wszystkie napięcia z przetwornicy jak i z trafa wyglądają na poprawne.
    Procesor i pamięć już podstawiałem , nie mam już żadnej koncepcji ,a w archiwum elektrody jest niestety bardzo skromnie na temat tego chassis
    Nie mam niestety testera magistrali IC2
    Bardzo będę wdzięczny za wszystkie szybkie porady,(niestety czas goni)...
    chres37

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Czy mógłby mi ktoś chociaz potwierdzić czy L9.1E AA chassis powinno na pewno ruszyć na czystym epromie ?
    Przeorałem już chyba wszystko co można i dalej d...
    Ponawiam prośbę o pomoc w naprawie tego cholernego filipa !!!
  • #6 1091250
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    Nie ruszy na czystym. Bajki Tobie piszą. Musisz eeprom zaprogramować. Na PW posle pewne wsady, menu tylko będzie po węgiersku i , wiadomo, lekko skopana geometria.
  • REKLAMA
  • #7 1091406
    paw2501
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    sprawdzałes cewki odchylajace?Ja miałem kiedys taki przypadek,ze bylo upalone gniazdo na cewkach.Sprawdz to.
  • #8 1091531
    chres37
    Poziom 16  
    peter falk--> czy mogę liczyć na ten wsad od Ciebie nawet po węgiersku , jeśli tak to proszę o niezwłoczne jeszcze dzisiaj wysłanie na mój PW lub e-mail.

paw2501-->sprawdziłem nie tylko cewki ale i HOTa jego drv BF819 , całą korekcję E-W , podmieniłem procesor ,trafo i wiele innych elementów o których już nie wspomnę , podmieniłem także pamięć na czystą 24c08 (oryg.24W08) nie wiem czy powinna pójśc za nią bo pierwszy raz robię to chassis...
    Niemniej jednak muszę wyrazić specjalne podziękowania dla kolegi RABIN,który mi bardzo pomógł i napisał :
    "Na czystym epromie startuje."

Dzięki tobie spędziłem wiele fascynujących godzin z tym chassis i zakupiłem całkiem fajny trafopowielacz HR8419 za jedyne 124PLN !!!
    A klient miał sobie TV na święta...
  • #9 1091714
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Tak z ciekawości, próbowałeś wchodzić w tryb SDM? Dioda sygnalizuje jakiś kod?
  • #10 1092082
    chres37
    Poziom 16  
    Nie próbowałem , Tv nie uruchamia się na tyle długo żeby było to wogóle możliwe
    Zaprogramowałem dwa epromy wsadem kolegi peter falk i niestety dalej mam to samo , z tym że jeden eprom 24W08 to oryginał z tego tv i na nim jest tak samo jak przed zaprogramowaniem a nadrugim 24C08 (taki tylko mogłem najszybciej kupić)
    po włączeniu jest jak wyżej + led wyświetla taki komunikat 2 krótkie błyski , długi i cztery krótkie - czyli tak samo jak było na niezaprogramowanym...
  • #11 1092231
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    W SE nr3/2000 i nr4/2000 jest w miarę obszernie opisane to chassis, może ktoś z kol. ma scan tych numerów - będzie Ci łatwiej.
  • #12 1092262
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Jeżeli dioda STANDBY świeci cały czas pełną jasnością to przy sprawnej komunikacji pilota z odbiornikiem powinna być możliwość uruchomienia trybu SDM tylko dla identyfikacji kodu błędu przy pomocy diody LED.
  • #13 1092360
    chres37
    Poziom 16  
    wysłałem nadajnikiem w kolejności 0 6 2 5 9 6 a potem przycisk Menu i
    led wyświetla teraz taki komunikat 2 krótkie błyski ,jeden długi i cztery (5?)krótkie- dokładnie tak jak było na czystej pamięci
  • #14 1092968
    peter falk
    Specjalista AGD
    Nad tymi odbiornikami z tym chassis swego czasu zżarłem, nie, nie zęby, ale parę niezłych kanapek. Co do eepromu, to jest bez różnicy czy W, czy C ( WC :D ) . Nie podałeś jednak czy masz wszystkie napiecia systemowe 140, 5 , 3,3 , 27? bodajże na wzmachol m.cz. . Posprawdzaj je bo to podstawa.
    4 błyski to uszkodzony MSP ( po burzy to pewnik). 2 błyski to kod byka na H czyli: PK do przerycia oraz wszystko wokół trafopowielacza. Nie jest tego wiele na płycie i ze schematem w łapce sobie doskonale poradzisz :) .
  • #15 1093149
    chres37
    Poziom 16  
    140, 5 , 3,3 są dobre na 100% ale z tym 27 to mnie zastrzeliłeś - nie mam teraz (w domu) schematu ale jutro sprawdzę - czy jest ono uzyskiwane z trafo czy z przetwornicy?
  • #16 1093742
    peter falk
    Specjalista AGD
    peter falk napisał:
    Nad tymi odbiornikami z tym chassis swego czasu zżarłem, nie, nie zęby, ale parę niezłych kanapek. Co do eepromu, to jest bez różnicy czy W, czy C ( WC :D ) . Nie podałeś jednak czy masz wszystkie napiecia systemowe 140, 5 , 3,3 , 27? bodajże na wzmacniacz m.cz. . Posprawdzaj je bo to podstawa.
    4 błyski to uszkodzony MSP ( po burzy to pewnik). 2 błyski to kod byka na H czyli: PK do przerycia oraz wszystko wokół trafopowielacza. Nie jest tego wiele na płycie i ze schematem w łapce sobie doskonale poradzisz :) .

Troche przesadziłem ;) . Ma być 17 wolt zamiast 27 na audio. To jedno, drugie: Vaux=11,5 czy jest poprawne? Zobacz na żarówie czy za elemem 317 jest 8V. Zważ na to, że z owej ósemki zasilany jest TDA8844 . No i pytanie czy proc otrzymuje faktycznie z tranz 7605 sygnał o zadziałaniu zabezpieczenia na korekcji i odchyl. poziomym?
  • REKLAMA
  • #17 1094728
    chres37
    Poziom 16  
    Według mojego schematu na wzmacniacz audio ma iść 16,7V - u mnie jest jakieś 15,7
    TDA8844 na 12n. jset 8V przy starcie wysokiego
    na 7605 w stby jest B-0V, C-5V po włączeniu z P+ i starcie wysokiego: B-0V8, C-0V
    Zastanawia mnie jedna rzecz skoro led sygnalizuje kod błędu wskazujący na korekcję E-W (CRT już przeorałem) to dlaczego odcina Hdrv mimo że jest na żarówce i z podniesionym hot-em , a przy tym z nap 200V na CRT jest tylko jakieś 63V ?
    Czy to będzie robił ten MSP czy szukać jeszcze w E-W ?
    chres37
  • #18 1095940
    peter falk
    Specjalista AGD
    Trudno wyczuc tego MSP co go mikrokontroler melduje jako trupa. Bez monitora iic albo sprawdzałki scalaków z inerfejsem i2c nie ma co liczyć na reprezentatywne wyniki badań. Pozostaje podstawienie sprawnego MSP albo/też/lub/przynajmniej* jungle tda8844. Ciężka sprawa bez przyrządów :( . Teraz układ protect, jak piszesz, działa jak talala :) / :( .
    A weź tak "dla jaj" odepnij (czyli >zapodaj< masę na odpiętą od płyty bazę 7605) tę "protekcję" od procka. Ciekawe jaki bedzie efekt?

*niepotrzebne skreślić
  • #19 1096057
    chres37
    Poziom 16  
    O.K. jutro sprubuje Twojego patentu , jak nic nie wydumam to lecę po MSP + jungle[;]
    chyba jeszcze się tak nienaorałem z żadnym philipsem...
    Pzdr chres37
  • #20 1097295
    chres37
    Poziom 16  
    Wykonałem dwie próby : 1) bez 7605 podałem na jego C masę - wysokie nawet nie drgnęło
    2) na izolowaną bazę 7605 podałem masę (czyli wymuszenie pracy w stby) efekt był taki jakby nic się nie zmieniło wysokie wstaje na chwilę i wyłącza się po ok 2-3 sek. choć na C 7605 utrzymuje się bez przerwy stan wysoki ok 5V
    Co byście radzili wymieniać kolejno MSP i JUNGLE ( czy w tym chassis leca one razem ?) czy "czepić " się raczej tego że z nap 200V na CRT jest tylko jakieś 63V i szukać przyczyny w odchylaniu H i E-W ?
    Tylko dlaczego po podniesieniu HOTa efekt jest dalej dokładnie taki sam tzn tda odcina sterowanie na Hdrv ?
  • #21 1098632
    chres37
    Poziom 16  
    Czy to chassis a właściwie jungle (tda8844) powinno sterować bazą Hdrv z podniesionym HOT-em lub jego driverem ?
    Bo ja mam tak że jeśli za HOTa stoi żarówka to Hout przychodzi na baze Hdrv a jeśli podniosę Hdrv (BF819) nic nie dochodzi do jego bazy, zgłupiałem już do reszty HELP!!!
  • #22 1101083
    tele.max
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Witam.Na PW podesłałem diagram wyszukiwania
    uszkodzeń dla tego chassis. Może się przyda.
  • #23 1101285
    peter falk
    Specjalista AGD
    Mikrokontroler dostaje info z 8844, że coś jest nie tak z H

To protect the horizontal output transistor the horizontal
    drive is immediately switched off when a power-on-reset is
    detected. The drive signal is switched-on again when the
    normal switch-on procedure is followed, i.e. all
    sub-address bytes must be sent and after calibration the
    horizontal drive signal will be released again via the slow
    start procedure. When the coincidence detector indicates
    an out-of-lock situation the calibration procedure is
    repeated. The circuit has a second control loop to generate
    the drive pulses for the horizontal driver stage. The
    horizontal output is gated with the flyback pulse so that the
    horizontal output transistor cannot be switched-on during
    the flyback time.

i /lub też wspomniany jungle dostaje info o przekroczeniu dop. Ik

The IC’s have 2 protection inputs. The protection on pin 42 is intended to be used as “flash” protection. When this
    protection is activated the horizontal drive is switched-off immediately and then switched-on again via the slow start
    procedure.
    The protection on pin 50 is intended for overvoltage (X-ray) protection. When this protection is activated the
    horizontal drive can directly be switched-off (via the slow stop procedure). It is also possible to continue the horizontal
    drive and to set the protection bit (XPR) in the output bytes of the I2C-bus. 

dlatego wyświetla błąd 2 błyśnięciami. Coś mi się wydaje, że gruntowne "przerycie" odchylania Cię nie ominie.
    No i sprawdź MSP jak jest na pokładzie
  • #24 1101381
    chres37
    Poziom 16  
    Dzieki chłopaki za nieocenioną pomoc w szcególności dla ->peter falk , tv juz na chodzie u klienta .
    Ale zaczne od początku , uszkodzony nie był ani MSP ani jungle, tylko jak na ironię cholerne cewki odch.H (przerwa) , przeorałem prawie wszystko co było możliwe a nie sprawdziłem tych cewek :oops:
    Zmyliło mnie to że mimo były wypięte, tv zachowywał się jakby działało jakieś zabezpieczenie albo wisiało coś na szynie I2c

Jeszcze raz piękne dzięki i życzenia wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku 2005
    chres37

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 25PT5025/58 z chassis L9.1E AA nie włącza się po burzy, mimo że napięcia z przetwornicy i trafopowielacza są poprawne. Po włączeniu pojawia się chwilowe odchylanie i wysokie napięcie, ale ekran nie świeci, a dioda standby świeci ciągłym światłem. Próby wymiany procesora, pamięci EEPROM (zarówno czystej, jak i zaprogramowanej), trafopowielacza HR8419 oraz korekcji odchylania poziomego i E-W nie przyniosły efektu. Okazało się, że chassis nie uruchomi się na czystym EEPROM-ie – wymaga zaprogramowanego wsadu. Diody LED sygnalizowały kody błędów wskazujące na uszkodzenie MSP i problemy z trafopowielaczem. Pomimo prawidłowych napięć systemowych (140V, 5V, 3,3V, około 16-17V na wzmacniacz audio) i sprawdzenia elementów odchylania, problemem okazały się uszkodzone cewki odchylania poziomego (przerwa). Po ich wymianie telewizor został naprawiony i uruchomiony. W dyskusji podkreślono znaczenie sprawdzenia cewek odchylania, poprawnego zaprogramowania EEPROM oraz diagnostyki kodów błędów diody LED. Wskazano również na trudności diagnostyczne bez specjalistycznych narzędzi do magistrali I2C i konieczność stosowania schematów serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA