logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,

k421k 25 Sty 2012 22:53 4562 4
REKLAMA
  • #1 10448838
    k421k
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!!

Po wpięciu do sieci, na urządzeniu świeci się czerwona dioda, sądzę iż znajduje się ono w trybie "Standby". Jak wspomniałem nie posiadam pilota do tego sprzętu, mam jednak dwa piloty uniwersalne(zdjęcia załączam niżej) TEVION FASCIN-8 2048 oraz SILVERCREST URC 801. W obu przypadkach odnalazłem na liście kodów markę SYNN, jednak w żadnej konfiguracji(TV, DVD, Audio, itp) nie udało się uruchomić sprzętu. Próbowałem również kody innych marek(bardziej znanych), jednakże lista jest długa, a żadne z przetestowanych nie działały.

Z tego zrodziło się kilka pytań:
    1. Podczas automatycznego programowania pilota, urządzenie ma być włączone(w tym przypadku to niemożliwe), czy dobrze rozumuję, nie ma w tej sytuacji szansy na odnalezienie właściwego kodu urządzenia?
    2. Czy istnieje jakaś możliwość na "obudzenie" subwoofera(mam tu na myśli jakieś mostki w układzie, podanie napięcia), by ewentualnie wtedy programować piloty.
    3. Ewentualnie czy da się włączyć urządzenie na stałe, powiedzmy z maksymalną głośnością na subwooferze, już pomijając obsługę reszty zestawu?

Załączam kilka(być może przydatnych obrazków):
    Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,
    Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,Subwoofer aktywny: Synn JSP-200, brak pilota, brak możliwośći uruchomienia,

Jeżeli będzie to konieczne, załączę więcej zdjęć.

Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10449502
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Odpowiadam:
    Pyt1. Sprzęt powinien być w stanie "Stand-by" - podczas wyszukiwania trzymając przycisk power załączenie urządzenia będzie znaczyło odnalezienie przez pilot odpowiedniego urządzenia.
    Pyt.2 "Pobudzenie" urządzenia powinno wystąpić po wysłaniu do procesora odpowiedniej "paczki" sygnałów z nadajnika IR (pilota), czasami udaje się też wyjście z trybu "stand-by" wyłączenie i włączenie zasilania - choć nie jest to regułą. Producent nie przewidział sytuacji manualnego włącznika zasilania.
    Pyt.3 Dziwne pytanie - dziwna odpowiedź - czy byłaby to przyjemność aby za każdym włączeniem "ryknął"całą siłą dźwięk i ile podobnych włączeń wytrzymałby głośnik i końcówka mocy.
  • REKLAMA
  • #3 10451178
    k421k
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.

1. Niestety trzymanie klawisza w trakcie wyszukiwania nic nie pomogło. Sprawdziłem na obu pilotach.
    2. Wpinanie i wypinanie zasilania również nic nie pomaga, zawsze włącza się ten sam tryb.
    3. Co do trzeciego to racja, dziwne pytanie zadałem. Bardziej miałem na myśli możliwość wpięcia się powiedzmy bezpośrednio w końcówki mocy i zastosowanie potencjometru. Czy Waszym zdaniem to możliwe do osiągnięcia w tej chińszczyźnie? Jakim nakładem pracy?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10451959
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    k421k napisał:
    Bardziej miałem na myśli możliwość wpięcia się powiedzmy bezpośrednio w końcówki mocy i zastosowanie potencjometru. Czy Waszym zdaniem to możliwe do osiągnięcia w tej chińszczyźnie? Jakim nakładem pracy?

Możliwe jeśli wiesz co to za końcówki mocy (jaki ma symbol), potem sprawdzasz np. w datasheetcatalog.com jaka jest aplikacja i wg niej dokonasz przeróbki.
    Zobacz jakie kostki mocy siedzą na drugiej płycie, mogą tam być jeszcze inne układy.
  • #5 10506365
    k421k
    Poziom 11  
    Witam ponownie, wybaczcie chwilową nieobecność.

Sprawa z subwooferem się rozwiązała.
    Widoczne na zdjęciach płytki z układami łączyły tylko 2 zestawy kabli z wtykami(ośmio- i dziewięcio-pinowymi). Zestaw z 9 pinami - jeżeli dobrze rozumiem i chyba tak jest faktycznie - przekazywał wysterowany(chyba dobre słowo :)) już odpowiednio sygnał, każdego z 6 głośników zestawu, do drugiej płytki. Tam już wiadomo. Pod to podpiąłem wyjście audio z laptopa i grało pięknie.

Co do drugiego wtyku to przekazywał on + i - na drugą płytkę a ta dawała prąd na odpowiednią końcówkę mocy. Do sedna. Metodą prób(zwarć) doszedłem, że podanie napięcia na odpowiednie piny załącza jedną z końcówek. To chyba tyle.

Pierwszą płytkę z chinch'ami, sterowaniem podczerwieni mogłem spokojnie wywalić. :-)
    Może komuś się to przyda gdy spotka się z podobnym wynalazkiem.

Obecnie jestem w fazie dobierania potencjometrów, odpowiednich gniazd i włączników do tego sprzętu.

Dziękuję E.L.O. i dzimi za pomoc. Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam!
REKLAMA