logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota

MrPatr3k 19 Cze 2022 15:58 786 7
REKLAMA
  • #1 20067195
    MrPatr3k
    Poziom 2  
    Panowie potrzebuje pomocy, mam subwoofer aktywny lecz bez pilota nie mogę go włączyć bo nie ma fizycznego przycisku, czy jest jakaś możliwość dorobić jakoś przycisk fizyczny?
    Pilot zjadł pies nic z niego nie zostało, a nowy pilot koszt 50€.
    Sub: Teufel M 6200 SW THX
    Kupiłem pilot uniwersalny lecz nigdzie nie mogę znaleźć do niego kodu...
    Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota Subwoofer aktywny - brak możliwości uruchomienia suba bez pilota
  • REKLAMA
  • #2 20067256
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1573
    MrPatr3k napisał:

Pozostaje zatem metoda prób i błędów, czyli należałoby postępować zgodnie z opisem, jaki jest podany w instrukcji obsługi pilotów uniwersalnych. Nie ma jednak gwarancji, że trafisz ten kod. Założyłbym, że jest tam kod NEC'a, czyli mogą w jakimś stopniu pasować kody np. od VCR, czy DVD.

Można właściwie chyba jedynie bez pilota przeanalizować płytki i wykorzystać sam stopień mocy z przedwzmacniaczem.
  • REKLAMA
  • #3 20067274
    MrPatr3k
    Poziom 2  
    maciej_333 napisał:
    MrPatr3k napisał:

Pozostaje zatem metoda prób i błędów, czyli należałoby postępować zgodnie z opisem, jaki jest podany w instrukcji obsługi pilotów uniwersalnych. Nie ma jednak gwarancji, że trafisz ten kod. Założyłbym, że jest tam kod NEC'a, czyli mogą w jakimś stopniu pasować kody np. od VCR, czy DVD.

Można właściwie chyba jedynie bez pilota przeanalizować płytki i wykorzystać sam stopień mocy z przedwzmacniaczem.
    \
    Co masz na myśli wykorzystać moc przed wzmacniaczem ? szukałem kodów i autowyszukiwaniem z pilota i nic po prostu porażka.
  • REKLAMA
  • #4 20067282
    maciej_333
    Poziom 38  
    MrPatr3k napisał:
    szukałem kodów i autowyszukiwaniem z pilota i nic po prostu porażka.

Nie musi być tak, że klawisz przewidziany do włączania/wyłączania będzie miał właściwy kod. Równie dobrze kod ten może się kryć pod innym klawiszem. Próbowałbym różne kody dla VCR i DVD. Gdzieś w końcu powinno się trafić właściwy kod.

MrPatr3k napisał:
    Co masz na myśli wykorzystać moc przed wzmacniaczem ? s

Napisałem coś zupełnie innego:
    maciej_333 napisał:

Widać, że mikrokontroler jakoś sterował stopniem mocy i przedwzmacniaczem. Można ewentualnie go pominąć i zrobić niejako całkowicie ręczne sterowanie. Zresztą oryginalny pilot nie miał zbyt wielu funkcji. Więc nie powinno to być bardzo uciążliwe, jednak wymaga to sporo zabawy. Zatem sam niestety tego nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #5 20067353
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    MrPatr3k napisał:
    autowyszukiwaniem z pilota
    Aby użyć tej opcji, sprzęt musi być włączony.
  • Pomocny post
    #6 20067358
    maciej_333
    Poziom 38  
    gumisie napisał:
    MrPatr3k napisał:
    autowyszukiwaniem z pilota
    Aby użyć tej opcji, sprzęt musi być włączony.

To też prawda, bo tak działa to wyszukiwanie. Pilot wysyła kod wyłączenia urządzenia. Jednak autor tematu może próbować kolejne kody i sprawdzać różne klawisze. Gdzieś powinien być właściwy kod.
  • Pomocny post
    #7 20067402
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2472
    MrPatr3k napisał:
    nowy pilot koszt 50€.
    To może jakiś tańszy zamiennik, np: Link
  • #8 20071633
    MrPatr3k
    Poziom 2  
    kupiłem pilot uniwersalny za mniejszą kwote

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z aktywnym subwooferem Teufel M 6200 SW THX, który nie może być włączony bez pilota, ponieważ nie ma fizycznego przycisku. Pilot został zniszczony przez psa, a nowy kosztuje 50€. Użytkownik próbował użyć uniwersalnego pilota, ale nie znalazł odpowiedniego kodu. W odpowiedziach sugerowano próbę różnych kodów dla urządzeń VCR i DVD oraz możliwość modyfikacji sprzętu, aby umożliwić ręczne sterowanie. Wskazano również, że mikrokontroler w subwooferze może być pominięty, co wymagałoby jednak zaawansowanej wiedzy i umiejętności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA