logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WV LT 46 2.5 TDI 75KW nierówna praca szaranie silnikiem na wolnych obrotach.

Bolo159 26 Sty 2012 09:25 8955 7
REKLAMA
  • #1 10449656
    Bolo159
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Witam!
    W trasie do Niemiec zdarzyła mi się mała przygoda a mianowicie rozszczelniła mi się pompa. Na miejsce dojechałem ale o powrocie nie było mowy bo paliwo leje się okrutnie a jest drogie.
    Wyjąłem więc pompę i kolega zawiózł do pompiarzy ( lało się z pod dekielka i z pod nastawnika ale że nie mogłem dostać uszczelek to oddałem do pompiarzy) uszczelnili całą pompę koszt 180 euro.

Z tego powodu że nie mam tu żadnego testera ani kompa to przed demontażem tak pozaznaczałem wszystko żeby kont wtrysku tył taki sam po zamontowaniu pompy.

Po odpaleniu auto pracowało ładnie ok 1 minuty a potem zaczęło nierówno pracować i telepotać silnikiem.

Dzisiaj rano odpaliłem ( zapala od strzała zimny czy ciepły) popracowal minutę i znowu telepie silnikiem, jak dodam gazu to wszystko jest ok. Na wolnych natomiast chodzi jak padaczka.

Kąt wtrysku jest raczej ok bo się nie przestawił.
    Czy to może być wina dawki ?

Na pewno do wymiany uszczelki podnosili nastawnik i mogli delikatnie przesunąć i przestawić.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 10449689
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2255
    Jężeli pompa była na stole probierczym to dawka powinna być dobrze ustawiona, chociaż pewnym tego też nie można być. Miałem takie przypadki że pompa przywieziona po regeneracji wymagała korekty dawki na samochodzie.
    Moment wtrysku na pewno jest źle ustawiony. Robiąc sobie znaki nigdy nie ustawisz tak jak powinno być. Możesz tylko celować w okolice aby trochę lepiej chodził na wolnych, albo tak starać się wrócić do domu i wtedy ustawić dokładnie.
  • REKLAMA
  • #3 10449808
    Bolo159
    Poziom 10  
    Więc twierdzisz żeby wziąć się za kont wtrysku a nie za dawkę ?

Myślę że kont jest dobrze ustawiony bo poznaczyłem naprawdę sumiennie a nie odkręcałem koła z wałka ( w tym silniku tym kołem się reguluje, pompa jest na stałe bez możliwości ruchu).

Do dawki muszę poluzować nastawnik a to może wiązać się z ponownym wyciekiem w przyszłości.

Do konta natomiast mam trochę rozbierania bo poskładałem wszystko na cacy.

Nie chciał bym zajmować się np. kontem a potem okaże się że to przez dawkę tak telepie na wolnych.

Więc jak myślisz za co się złapać? A może idę całkiem w innym kierunku?
  • #4 10449892
    _jarciu_11
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    trans-serwis napisał:
    tak starać się wrócić do domu i wtedy ustawić dokładnie.

To bym proponował. Sam napisałeś że nie masz żadnego testera ani zegara. Na miejscu sobie sprawdzisz co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #5 10449895
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2255
    Moment wtrysku na pewno się zmienił, już ci pisałem dlaczego.
    Bolo159 napisał:
    Z tego powodu że nie mam tu żadnego testera ani kompa
    Dokładnie i tak nie ustawisz ani kąta ani dawki.
  • REKLAMA
  • #6 10450152
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    Ja tez bym zaczal od dokladnego ustawienia kąta wtrysku. Za pomoca zegara mozna to zrobic bardzo dokladnie. A jesli wtedy nie bedzie chodzil tak jak powinien to szukalbym ewentualnie dalej. Rowniez nie wierze, ze udalo ci sie to poskladac dokladnie tak jak bylo.
  • #7 10453776
    Bolo159
    Poziom 10  
    Sprawa została rozwiązana.
    Zauważyłem że jak odpalam auto to przy kapca na czarno. Zmniejszyłem dawkę nastawnikiem i pracuje idealnie. ( jednak Niemcy tacy do końca dokładni nie są) Jest trochę słabszy ale jak będę w Polsce to sprawdzę na kompie co i jak.

Dzięki za pomoc i podpowiedzi.

Zadam może jeszcze jedno pytanie.

Posiadam jeszcze audi a6 c4 2.5 TDI AEL 140 km z 1997 roku.
    Od jakiegoś czasu rano ciężko odpala. Trzeba dłużej pokręcić rozrusznikiem.

Kąt wtrysku jest ok.
    Dawka jest ok. 4mg
    Świece również ok.

Jak odpali to przez kilka sekund "kuleje" jakby nie pracowało na wszystkie cylindry. Po odpaleniu puści niebieską chmurkę. Zamontowałem zaworki zwrotne na dojściu i powrocie ale nic nie pomogło. Jak zapali to potem przez cały dzień pali od strzała. Błędów na kompie brak.
    Miał ktoś taki przypadek?
  • #8 11568397
    lex007
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    co do audi proponuję sprawdzić świece żarowe i sterownik od świec miałem tak w sprinerze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nierówną pracą silnika w VW LT 46 2.5 TDI po regeneracji pompy wtryskowej. Po wymianie uszczelek i ponownym montażu pompy, silnik działał poprawnie przez krótki czas, a następnie zaczął telepać na wolnych obrotach. Użytkownik podejrzewał, że może to być związane z dawką paliwa lub kątem wtrysku. Po kilku sugestiach od innych uczestników dyskusji, użytkownik dostosował dawkę, co poprawiło pracę silnika. W dalszej części rozmowy poruszono również problem z Audi A6 C4 2.5 TDI, które miało trudności z odpalaniem i emitowało niebieski dym, co sugerowało problemy z układem wtryskowym lub świecami żarowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA