logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyzwalanie RCD przy podłączeniu przepływowego ogrzewacza wody 30mA

nelik1987 26 Sty 2012 09:59 10482 16
REKLAMA
  • #1 10449765
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam, mam problem z podgrzewaczami wody w jednym z budynków. Instalacja została tak zaprojektowana, że wszystkie urządzenia poza oprawami oświetleniowymi zasilane są przez wyłącznik różnicowoprądowy również przepływowe ogrzewacze wody. Problem w tym, że po podłączeniu ogrzewacza różnicówka za każdym razem wyzwala się. Czy podgrzewacze mają, aż tak duży prąd różnicowy? Czy raczej świadczy to o jej uszkodzeniu? Na razie jest tylko jeden podgrzewacz ale za jakiś czas będzie ich ż 5 (na oddzielnych obwodach ale pod jedną różnicówką) Dodam, że to różnicówka o prądzie różnicowym 30mA. Najprościej będzie zwyczajnie pominąć różnicówkę dla przepływowych ogrzewaczy wody, ale czy tak można?
  • REKLAMA
  • #2 10449786
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    nelik1987 napisał:
    Najprościej będzie zwyczajnie pominąć różnicówkę dla przepływowych ogrzewaczy wody, ale czy tak można?

Jasne, jak masz gorączkę, to stłucz termometr. A różnicówkę to wymyślił idiota, żeby utrudniać życie fajnym ludziom.

No jak można prezentować taki sposób myślenia?

Po pierwsze - podgrzewacz do serwisu. Nie może być eksploatowany!!!
    Po drugie - jakiej mocy podgrzewacze? Zastanowiłeś się czy różnicówka wytrzyma prąd ich jednoczesnego użycia?
  • #3 10449805
    nelik1987
    Poziom 31  
    retrofood napisał:
    nelik1987 napisał:
    Najprościej będzie zwyczajnie pominąć różnicówkę dla przepływowych ogrzewaczy wody, ale czy tak można?

Jasne, jak masz gorączkę, to stłucz termometr. A różnicówkę to wymyślił idiota, żeby utrudniać życie fajnym ludziom.

Po drugie - jakiej mocy podgrzewacze? Zastanowiłeś się czy różnicówka wytrzyma prąd ich jednoczesnego użycia?

Po to pisze w tym temacie, żeby rozwiązać ten problem, osoba która ma ten problem chciała właśnie "wywalić" różnicówkę ale stwierdziłem, że to nie najlepszy pomysł. Pomyślałem sobie, że ze względu na kontrukcję ogrzewacza może występować tam niewielki upływ prądu ale na tyle duży by działała róznicówka. Z tego co widzę z przesłanych fotek są 2 róznicówki 3 ogrzewacze będą na jedną i 2 na drugą. Ogrzewacz 3 kW 1 fazowy.
    Postaram się dzisiaj tam podjechać i zmierzyć prąd płynący do przewodu PE i jak tylko załatwię przyrząd to zbadam też różnicówkę.
    Obie różnicówki 40A / 30mA
  • #4 10450000
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Sprawdź czy aby ten podgrzewacz jest sprawny, wyłącznik RCD na tak dużą ilość obwodów? kiepski pomysł.

Niech on sobie rozum wywali skoro chce wywalać wyłącznik RCD.
  • #5 10450058
    retrofood
    nelik1987 napisał:

Obie różnicówki 40A / 30mA

Czyli U x I = P, I = P/U = 9 000 / 230 = 39,2 A.

Styki różnicówki na granicy wytrzymałości aparatu. Bez żadnego zapasu.
    To tak trudno policzyć?
  • REKLAMA
  • #6 10450778
    nelik1987
    Poziom 31  
    To były różnicówki 3 fazowe więc wystarczające. Znalazłem problem :) instalator pomylił zaciski N w różnicówce tzn tam gdzie powinno być wejście z głównej szyny N podłączył wyjście N za różnicówką a tam gdzie powinno być wyjście z róznicówki podłączył główną szynę N rozdzielnicy. Prądy w różnicówce się sumowały i dlatego róznicówka wyzwalała tak jak powinna. Problem rozwiązany.
  • REKLAMA
  • #7 10450800
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    retrofood napisał:
    Czyli U x I = P, I = P/U = 9 000 / 230 = 39,2 A.

Styki różnicówki na granicy wytrzymałości aparatu. Bez żadnego zapasu.
    To tak trudno policzyć?
    Na jakiej podstawie zakładasz, że to RCD jest jednofazowe? Z pierwszego postu można sądzić, że instalacja jest wykonana po polsku, czyli z jedną 3-fazową różnicówką na całą instalację:
    nelik1987 napisał:
    Instalacja została tak zaprojektowana, że wszystkie urządzenia poza oprawami oświetleniowymi zasilane są przez wyłącznik różnicowoprądowy również przepływowe ogrzewacze wody.
    Czyli po 13 amper na fazę, a to radykalnie zmienia wymagania co do wyłącznika.
    Gregory_bg napisał:
    Niech on sobie rozum wywali skoro chce wywalać wyłącznik RCD.
    Właśnie - wypadałoby się najpierw z rozumem spotkać, zanim takie teorie zacznie się rozpowszechniać. Ominąć nie oznacza wywalić.
    nelik1987 napisał:
    ze względu na kontrukcję ogrzewacza może występować tam niewielki upływ prądu
    Może wystąpić i jest to rzecz normalna w przypadku grzałek. Inna sprawa, że należałoby sprawdzić wartość Riso i prąd upływu, aby ocenić stan podgrzewacza.
    retrofood napisał:
    A różnicówkę to wymyślił idiota, żeby utrudniać życie fajnym ludziom.
    I ten sam idiota wymyślił, żeby różnicówki pchać wszędzie, gdzie się da, jakby nie było innych sposobów zapewnienia ochrony przeciwporażeniowej. Jak będzie różnicówka, a najlepiej dwie, to można już spać spokojne, bo ochrona zapewniona...
    nelik1987 napisał:
    Jak najbardziej można, warto tylko zadbać o podłączenie podgrzewaczy na stałe do obwodów elektrycznych, nie do gniazdek. I jeszcze ważniejsza rzecz: przewód ochronny pewnie i stabilnie podłączony do podgrzewaczy i do systemu uziemień.

Widzę, że kolega zadowolony:
    nelik1987 napisał:
    To były różnicówki 3 fazowe więc wystarczające. Znalazłem problem.......
    I dalej trzyfazowa różnicówka zabezpiecza odbiory jednofazowe.
    nelik1987 napisał:
    Problem rozwiązany.
    Faktycznie, rozwiązany.

Pozdrawiam, Wiesław
  • #8 10450830
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    e-sparks to, że wywalić a ominąć to dwa inne pojęcia to ja o tym wiem. Nie zmienia to faktu, że gość chciał i tak pozbyć się wyłącznika RCD poprzez jego ominięcie co i tak można powiedzieć jakby go się pozbył. Nie czepiaj się.
  • #9 10450860
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Gregory_bg napisał:
    Nie czepiaj się.
    Nie czepiam się słówek, tylko zasady - róznicówka nie jest niezbędna do zabezpieczania obwodów zasilających przepływowe podgrzewacze wody, ani też na przykład prysznice zawierające takie podgrzewacze. RCD nie jest panaceum na każde zło.

Pozdrawiam, Wiesław
  • #10 10450889
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Owszem bo RCD jest uzupełnieniem ochrony podstawowej a przy dodatkowej zaliczany jest do pojęcia określanego jako samoczynne wyłączenie zasilania.
  • #11 10450993
    nelik1987
    Poziom 31  
    Nie planowałem wyrzucać różnicówki, napisałem to bo w większości przypadków tak się robi widziałem już nawet instalację gdzie róznicówka została w rozdzielni ale wejścia i wyjścia połączone były przewodem :) Wiedziałem, że najszybciej wywalić róznicówkę z obwodu podgrzewaczy ale nie uznaję takie rozwiązania dlatego założyłem ten temat. Doskonale wiem jak działa różnicówka i przed czym zabezpiecza. Tak czy inaczej był to bład podcza instalowani rozdzielnicy, prawdopodobnie instalator chciał dobrze przygotował sobie wszytskie aparaty i wstępnie je połączył, ale na koniec się okazało, że wyłączniki nadprądowe mają możliwość podłączenia listwy grzebieniowej tylko od góry i zapomniałem przepiąć przewodu głównego N na dół róznicówki. Zwyczajna pomyłka.
  • REKLAMA
  • #12 10450994
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    e-sparks napisał:
    Nie czepiam się słówek, tylko zasady - róznicówka nie jest niezbędna do zabezpieczania obwodów zasilających przepływowe podgrzewacze wody,

A jeśli w tym przypadku podgrzewacze zasilane są z gniazda wtyczkowego (tego nie wiemy) to wyłącznik różnicowoprądowy jest zbędny?
  • #13 10451016
    nelik1987
    Poziom 31  
    Tak czy inaczej uważam, że wyłącznik RCD jest potrzebny, a raczej zalecany (bo kiedyś nie było RCD i też instalacje działały), bez znaczenia czy jest to gniazdko wtyczkowe czy podgrzewacz zainstalowany na stałe w puszcze.
  • #14 10451637
    retrofood
    e-sparks napisał:
    retrofood napisał:
    A różnicówkę to wymyślił idiota, żeby utrudniać życie fajnym ludziom.
    I ten sam idiota wymyślił, żeby różnicówki pchać wszędzie, gdzie się da, jakby nie było innych sposobów zapewnienia ochrony przeciwporażeniowej. Jak będzie różnicówka, a najlepiej dwie, to można już spać spokojne, bo ochrona zapewniona...

Wiesiu, nie zapędziłeś się zanadto? Nie wpychaj mi w edytor tekstu czegoś, czego ja nie napisałem.
    Tak poza tym, to nie ma ani słowa o tym, że instalacja jest 3-fazowa, a z doświadczenia wiem, że większość podgrzewaczy 3 i 3,5 kW jest łączona przez wtyczkę i gniazdo ogólnego przeznaczenia.
  • #15 10452013
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    retrofood napisał:
    Wiesiu, nie zapędziłeś się zanadto? Nie wpychaj mi w edytor tekstu czegoś, czego ja nie napisałem.
    Post #2 z 26 Sty 2012 10:05
    retrofood napisał:

nelik1987 napisał:

Sorry, ale ja tylko skopiowałem tekst z drugiego postu, komentując wydumany wymóg zastosowania różnicówki w tym przypadku. A co do 3 faz, wyjaśniłem chyba jak można było przewidzieć takie wykonanie. Poza tym chyba się potwierdziło?

Po prostu zbyt szybko podpisałeś się pod postem kolegi nelik1987

Pozdrawiam, Wiesław
  • #16 10452053
    retrofood
    e-sparks napisał:

Sorry, ale ja tylko skopiowałem tekst z drugiego postu, komentując wydumany wymóg zastosowania różnicówki w tym przypadku.

A niby skąd wiesz, że wydumany? Ja oparłem się na tym, że tam różnicówka jest. I miałem prawo sądzić, że ktoś kiedyś uznał, że jest tam niezbędna.
    Czyli jej omijanie teraz jest idiotyczne.
    Czyżbyś się z tym nie zgadzał?

PS. Wyjaśniłem Ci, że podgrzewacze mniejszej mocy najczęściej są podłączane poprzez gniazdo ogólnego przeznaczenia. Więc pisanie o "wydumaniu" mija się z prawdą.
  • #17 10452445
    nelik1987
    Poziom 31  
    Panowie, może to i moja wina bo nie zbyt dokładnie opisałem sytuację ale na bieżąco uzupełniałem brakujące informacje. Temat jest już rozwiązany więc nie ma co się kłócić. Temat uważam za wyczerpany i zamykam, jednocześnie dziękuję za wszystkie sugestie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyzwalania wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) o prądzie różnicowym 30mA przy podłączeniu przepływowego ogrzewacza wody. Użytkownik zgłosił, że RCD wyzwala się po podłączeniu ogrzewacza, co sugerowało możliwy błąd w instalacji lub uszkodzenie urządzenia. Po wymianie informacji, okazało się, że problem wynikał z błędnego podłączenia zacisków N w różnicówce przez instalatora, co prowadziło do sumowania prądów i wyzwalania RCD. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie RCD w instalacjach elektrycznych, a także konieczność sprawdzenia stanu podgrzewacza oraz jego mocy w kontekście obciążenia instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA