logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RDC wyzwala przy podłączeniu urządzenia które nie ma uziemienia.

porlock 20 Mar 2020 14:44 777 6
REKLAMA
  • #1 18544986
    porlock
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Na jednym gnieździe z jednego obwodu wyłącznik różnicowo-prądowy wyzwala gdy podłączy się urządzenie nawet takie które nie ma uziemienia. Jest to gniazdo na tarasie, jest do niego osobny przewód podłączony bezpośredni do rozdzielnicy, nigdzie nie łączony. Nie wydaje mi się żeby było zwarcie między N a PE bo tak to powinno wyzwolić od razu. Dodatkowo jest jakieś napięcie szczątkowe między N a PE jak sprawdziłem miernikiem, wg mnie jest mało prawdopodobne aby N i PE były zamienione.
    Co sprawdzić, od czego zacząć ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18545007
    ceger
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Może przez pomyłkę ktoś podłączył N lub L z przed różnicówki. Spotkałem przypadek gdy ktoś podłączył N z obwodu innego RCD.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do zwarcia N a PE to nie musi odrazu wyłączać. Zależy jaki jest układ połączenia.
  • REKLAMA
  • #3 18545187
    porlock
    Poziom 13  
    ceger napisał:

Co do zwarcia N a PE to nie musi odrazu wywalać. Zależy jaki masz układ połączenia.

Jak zewrę "ręcznie" N i PE w tym oto gniazdku to wyzwala od razu.
  • #4 18545275
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 714
    porlock napisał:
    ... rocznicowo prądowy wywala...
    Nie wywala, tylko wyzwala.
    porlock napisał:
    ..Jest to gniazdo na tarasie...
    Odkręć gniazdo i sprawdź czy nie ma w nim wilgoci. Jej obecność może powodować upływność.
  • REKLAMA
  • #5 18545478
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3540
    porlock napisał:
    Na jednym gnieździe z jednego obwodu wyłącznik rocznicowo prądowy wywala gdy podłączy się urządzenie nawet takie które nie ma uziemienia.
    Wezwij elektryka który robił instalację.
    Musi to zdiagnozować fachowiec.

Przypuszczam, że to jest jedyny RCD w instalacji.
  • REKLAMA
  • #6 18549230
    porlock
    Poziom 13  
    Gniazdo jest ok, nawet podłączyłem inne, jutro zabieram się za rozdzielnice, dam znać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wyłącznikiem różnicowo-prądowym (RCD), który wyzwala się przy podłączeniu urządzenia bez uziemienia do gniazda na tarasie. Gniazdo jest podłączone bezpośrednio do rozdzielnicy, a użytkownik podejrzewa, że nie ma zwarcia między przewodami N a PE. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym możliwość błędnego podłączenia przewodów oraz obecność wilgoci w gniazdku, co może powodować upływność. Użytkownik potwierdza, że przewód N był podłączony z innej różnicówki niż L, co mogło być przyczyną wyzwalania RCD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA