logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[GS-438 BERNARD] Gramofon BERNARD GS-438 - przyczyny kołysania talerza, jak to naprawić?

Trabi 26 Sty 2012 12:47 2953 3
REKLAMA
  • #1 10450343
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Witam.

Doprowadzam do stanu używalności gramofon BERNARD GS-438. Wkładka kupiona, headshell też, wszystko ustawione i wyregulowane, jednak nie daje mi spokoju kołysanie obrotów (?) talerza w przód i w tył. Nie jest to jakoś wyczuwalne na słuch, ale zastanawia mnie czy to wina nie trzymania obrotów czy na talerzu źle są wytłoczone znaczniki. Łożyskowanie nie ma luzów, zostało dokładnie wyczyszczone i nasmarowane oliwką do maszyn precyzyjnych. Na filmie widać że praktycznie nie ma oporów toczenia (nie dosłownie bo przecież wszystko stawia opór ;)).
    Co o tym myślicie? Warto sobie tym zawracać głowę?
  • REKLAMA
  • #2 10450562
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Nie warto. W moim Bernardzie zjawisko występowało w znacznie większym nasileniu. Mowy nie ma, aby ucho cokolwiek wyłapało nawet sugerując się widokiem kołysania obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 10451455
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Witam! Sprawdź dokładnie pasek napędowy, czy jest czysty i nie ma zgrubień, bieżnie kół pasowych na silniku i na talerzu, czy nie ma jakichś wybrzuszeń. Pozdrawiam.
  • #4 10451623
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Sprawdziłem bieżnie - są w porządku. Przeczyściłem je. Pasek nie ma zgrubień i nie jest zlasowany. Ma swoją sprężystość. Nie wiem czy dobrą ale nie jest źle; sznurek z niego się jeszcze nie zrobił.
    Moze faktycznie nie ma sensu się tym przejmować?
REKLAMA