logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieska poświata w lampach mocy MESA/Subway Rocket - czy to normalne?

Billy Corgan 21 Gru 2004 22:33 8292 49
Najlepsze odpowiedzi

Czy niebieska poświata i czerwienienie się lamp mocy EL84 w końcówce Mesa/Subway Rocket oznaczają zbyt duży prąd spoczynkowy i za wysokie napięcie pracy?

Niebieska poświata wewnątrz lampy jest normalna, ale czerwienienie się anody oznacza zbyt duży prąd spoczynkowy i trzeba skorygować bias, mierząc prąd w katodach oraz dając bardziej ujemne napięcie na siatki [#1078883][#2274425] Dla EL84 napięcie 400 V jest uważane za dość ostre lub wręcz za wysokie, więc te lampy pracują tu na granicy i warto ograniczyć ich obciążenie albo użyć mocniejszych rosyjskich odpowiedników 6P14S/6P14P [#1080626][#1080430] W praktyce po ustawieniu biasu na około -17,3 V uzyskano prąd anodowy 22–25 mA, a niebieska poświata wyraźnie osłabła [#1085066][#1088123] Padła też sugestia, że dla dłuższej żywotności lepiej zejść do ok. 18–21 mA na lampę, bo 22 mA przy 400 V daje już ok. 73% mocy admisyjnej [#1087056]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1078589
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Sklepiłem sobie końcówkę mocy na podstawie schematu MESA/Subway Rocket. (załącznik)
    Problem w tym, że lampy mocy grzeją się niesamowicie i widać w środku nich niebieską poświatę!!! Po dłuższym użytkowaniu jedna z lamp robiła się cała czerwona (ze wstydu chyba :)
    Ale wymieniłem ją i jest oki. Czy MESA oszalała dając na anody 400V?
    Czy mam się przejmować tą poświatą (może to przez tak wysokie napięcie). Czy warunki pracy nie są zbyt "ostre"? HELP!!!

ps. Dźwięk końcówki jest niesamowity!!! Polecam do budowy.
    (!!)- ozdobnik?[h]
    Załączniki:
    • Niebieska poświata w lampach mocy MESA/Subway Rocket - czy to normalne? subway5.gif (15.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1078883
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Zero_3 napisał:
    Problem w tym, że lampy mocy grzeją się niesamowicie i widać w środku nich niebieską poświatę!!! Po dłuższym użytkowaniu jedna z lamp robiła się cała czerwona (ze wstydu chyba :)

Niebieska poświata jest normalna, ale prawdopodobnie prąd spoczynkowy za duży - pomierz prąd w obwodach katod lamp, jeśli jest za dużo to daj większy minus na siatki.

Zero_3 napisał:
    Czy MESA oszalała dając na anody 400V?

400V to dla EL34 czy 6L6 warunki dość łagodne.

Zero_3 napisał:
    Czy warunki pracy nie są zbyt "ostre"? HELP!!!

Napisz jakie masz prądy, bo bez tego nijak warunków pracy lamp ocenić nie sposób...
  • REKLAMA
  • #3 1080301
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Szanowny kolego!

Schemat opiera się na lampach EL84 a nie EL34!!
    Myślę, że te 400V to już graniczne warunki pracy tych lamp. Napięcie S2 u mnie to ok. 340V. Bias (na nóżkach 2) wychodzi ok. -13V. Prądy pomierzę później, ale czytałem, że EL84 nie powinno mieć Ic anodowego ponad 30mA na lampę.
  • #4 1080430
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Według noty na fonarze napięcie graniczne anody wynosi.............300V a standardowe 250V więc w takim układzie lampy dostają ostro po d***e.
  • Pomocny post
    #5 1080626
    jdubowski
    Zero_3 napisał:
    chemat opiera się na lampach EL84 a nie EL34!!
    Myślę, że te 400V to już graniczne warunki pracy tych lamp. Napięcie S2 u mnie to ok. 340V

400V na EL84 to faktycznie nieco za dużo. Sugeruję tam dać rosyjskie 6P14S - z tego co się słyszy to bardziej wytrzymałe na warunki ekstremalne.
    Zero_3 napisał:
    Prądy pomierzę później, ale czytałem, że EL84 nie powinno mieć Ic anodowego ponad 30mA na lampę.

Ale prąd spoczynkowy musisz ustawić grubo niżej, bo 30mA przy 400W to da ci w spoczynku wykorzystanie maksymalnej mocy admisyjnej lampy (12W), dodatkowo przy przekroczeniu napięcia na anodzie sugeruję ustawic łagodniejsze warunki pracy.
  • #6 1080673
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wydaje mi się że 6p14p wytrzyma i bedą to optymalne warunki pracy tych lamp. Najlepiej gdybyś zdobył 6p14p-EW(EB-cyrylicą).
  • #7 1082908
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Dzięki,
    spróbuję zdobyć rosyjskie odpowiedniki, jak mi się nie uda, zamówię EL84 JJ, nastawię na cold-biasing, jakieś 22mA, w końcu przy takich parametrach (napięciu/prądach) pracuje oryginalna końcówka MESY!!! i działa!! przez lata (choć czytałem opinie, że paru osobom na 'gigach wzmacniacze te po prostu wybuchały :()
    Ale podobno "kopa" potężnego mają :)
    Co do tego kopa: ponoć jest za niego odpowiedzialna technologia DynaWatt (ściema jakaś czy co), a szczególnie 8 połączonych szeregowo rezystorów 680R jako "rezerwuar energii" (załącznik).
    Niech mi ktoś powie, że te 8 oporów dadzą coś innego jakgdybym włożył zamiast nich jeden o wartości 5k6?????
    I o co w ogóle chodzi z biasem? Spójrzcie na schemat: jest tam kondensator 1KµF (czyli 1000µ?) na 25V??? Raz taki wstawiłem i wybuchł!!
    Trafo mam takie jak na schemacie.

Pozdr.

Dodano po 2 [minuty]:

Sorry, zapomniałem o załączniku
    Załączniki:
    • Niebieska poświata w lampach mocy MESA/Subway Rocket - czy to normalne? subway4.gif (16.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 1083103
    jdubowski
    Zero_3 napisał:
    Co do tego kopa: ponoć jest za niego odpowiedzialna technologia DynaWatt (ściema jakaś czy co), a szczególnie 8 połączonych szeregowo rezystorów 680R jako "rezerwuar energii" (załącznik).

Ściema marketingowa w 250%.

Zero_3 napisał:
    Niech mi ktoś powie, że te 8 oporów dadzą coś innego jakgdybym włożył zamiast nich jeden o wartości 5k6?????

Ten oporek 5k6 będzie musiał mieć odpowiednio większą moc, ale różnicy w brzmieniu nie zauważysz (chyba że jak audiofile słyszysz miedź baztlenową w kablu zasilającym...)

Zero_3 napisał:
    I o co w ogóle chodzi z biasem? Spójrzcie na schemat: jest tam kondensator 1KµF (czyli 1000µ?) na 25V??? Raz taki wstawiłem i wybuchł!!

Bias tam jest zakręcony jak słoik na zimę.
    Zasada jest taka jak w starej zabawie w przeciąganie liny: z jednej strony, w kierunku minusa ciągnie prostownik biasowy na pojedynczej diodzie (zasilany z 330V~), w drugą (do plusa) ciągnie prąd płynący przez triody odwracacza. Zaburzenie tej równowagi (np. wyjęcie lampy odwracacza) spowoduje wzrost napięcia na tym pechowym elektrolicie do -450V, i w efekcie jego eksplozję.
    Osobiście zasadziłbym równolegle do tego elektrolita zenerkę na 25V, zwiększy to zdecydowanie jego bezpieczeństwo...
  • Pomocny post
    #9 1083406
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Zero_3 napisał:
    Witam.
    Ale wymieniłem ją i jest oki. Czy MESA oszalała dając na anody 400V?
    Czy mam się przejmować tą poświatą (może to przez tak wysokie napięcie). Czy warunki pracy nie są zbyt "ostre"? HELP!!!

(!!)- ozdobnik?[h]

witam wszystkich

Schemat ten posiadam w swoich zbiorach ,pomyslałem w pierwszym momencie (końcówka na EL34 ostre warunki pracy ) jednak z karty katalogowej wynika EL84 max 550v !!!
    ale faktycznie prąd trzeba sprawdzić napewno jest zbyt duży, barwy błekitnej bym sie nie obawiał temat juz był ,ktoś na forum stwierdzil , też by chciał żeby mu tak świeciło. jednak czerwona bańka to juz za dużo
    Mam przedwzmacniacz mesy i dwie lamki 6L6GC ale utknołem na trafie sam przedwzmacniacz na 12AX7A brzmi obiecujaco na ECC83 fatalnie odwrotnie jak w marszałku , ale według mnie koncówka odegra b. dużą rolę.
    żeby nie przedłużać tego fascynującego wywodu
    polecam stronkę w języku ang.
    http://www.tone-lizard.com/LESSON_INDEX.htm ku mojej uciesze obala wiele mitów (transformatory , obudowy, kondzia,rezystory, uczy ustawiać bias ) lektura na cały zimowy dzionek , do tego momentu myślałem że MESA jest budowana w technologi kosmicznej.

np. po przeczytaniu tej lektury wynika co do szczególnie 8 połączonych szeregowo rezystorów 680R ,że takie rezystory producent miał akurat na składzie do tego były najtańsze !!!

co do dpowiedników tej lampy polecam stronke
    http://www.duncanamps.com/ w dziale software downlods
    programik TDSL Personal Edition - Free - 13000 lamp i skrótowe charakterystyki oraz skróty na strony katalogowe bardzo pomocne ( w jednym miejscu i na własnym kompie)
    pozostałe programiki nalezy też ściągać bardzo sie przydadzą.

chętnie bym posłuchał brzmienia w mp3 ale to już inna historia

gratuluję , pozdrawiam Wesołych Świąt
  • #10 1085066
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Witam ponownie.
    Otóż ustawiłem napięcie siatkowe na -17.3V, co dało mi prąd anodowy rzędu 22-25mA. Napięcie na anodach 400V, na siatkach 2 - 373V. Bias odwracacza fazy +3,8V.
    Czy teraz jest już ok? Czy napięcie S2 nie jest za duże? i w końcu czy prąd anodowy jest w granicach "normalności"?
    Czy to będzie "żyć" żebym mógł wreszcie wziąć się za przedwzmacniacz?

Pozdr.
  • Pomocny post
    #11 1087056
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Zero_3 napisał:
    Witam ponownie.
    Otóż ustawiłem napięcie siatkowe na -17.3V, co dało mi prąd anodowy rzędu 22-25mA. Napięcie na anodach 400V, na siatkach 2 - 373V. Bias odwracacza fazy +3,8V.

Witam

(% z maximum) x (max wat(katalogowy) / napiecie anody) x 1000 = prąd katody.
    (22mA) / (12W / 400V) x 1000=prąd katody
    400V x 0.022 (min twoja wartosc) = 8,8 /12 = 0.73 x100 = 73,3 % mocy
    Teraz masz tzw. bardziej cieple lampy ale kosztem ich zywotnosci. Jezeli ustawisz prad anody 18 - 21 mA przedluzysz ich zywotnosc - po podstawieniu ponownym do wzoru będziesz ponizej lub równy wartości 70% mocy admisyjnej lampy,
    co do napiecia drugiej siatki nie jestem pewien twojej watrosci (maximum to 550V w katalogu) , obnizenie pradu anody nie zmniejsza napiecia drugiej siatki ? moge sie mylic , prosze by ktos obeznany wypowiedzial sie na ten temat.
    przepraszam za czcionke mam problem y klawiszami.
    pozdrawiam
  • #12 1087276
    jdubowski
    Przemek.P napisał:

co do napiecia drugiej siatki nie jestem pewien twojej watrosci (maximum to 550V w katalogu)

550V to max. napięcie w stanie zimnym, zresztą zobacz tu:
    http://archiwa.elektroda.net/indexa.php?path=...iorczych/El84%2028-74/&page=0&img=2.jpg&idx=1

Przemek.P napisał:
    obnizenie pradu anody nie zmniejsza napiecia drugiej siatki ?

Zmniejsza, ale to w jakim stopniu zależy od rezystancji w obwodzie S2.
  • #13 1088123
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Nie mogę aż tak bardzo obniżyć prądu anodowego, bo już przy 18mA dźwięk staje się charczący i masakra dla ucha...
    Mam ustawione na 22mA, lampy grzeją się umiarkowanie, niebieska poświata wewnątrz wyraźnie osłabła a dźwięk niczym najdroższa konstrukcja MESY, mówię wam!!
    Przedwzmacniacz mam z Dual Rectifier, gra przepotężnie.
    Spróbuję coś nagrać i zamieszczę jakąś próbkę na forum.

Dzięki i pozdrowionka!
  • REKLAMA
  • #14 1094046
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Zero_3 napisał:
    Witam.

(!!)- ozdobnik?[h]

Cześć
    Czy mógłbyś przesłać zmiany na mojego maila lub na forum, wolałbym uniknąc wybuchów (jestem strachliwy)?
    Wezmę się za to, lampy juz mam ruskie
    Czy trafa nawijałeś sam , czy zleciłeś, czy kupiłeś gotowe ?
    pozdrawiam
  • #15 1094301
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Przemek P. ---> fantastycznie!!

Leży ten mój wzmacniaczyk już z tydzień, gotowy, tylko czeka na obudowę. I wcale nie zmieniam zdania!! Dźwięk jest boski!!
    Nie jakiś tam przesterek ala blueso-rockowy Marshalka, nie nasycony distort z PCL86, ale prawdziwy MESA'owski gęsty harmonicznie wyważony przester, hahahahahhahahaha
    I'm happy.
    Przedwzmacniacz to oczywiście Mesa Boogie. Coś jak z Dual Rectifier.
    Wiesz co jest najważniejsze? KOŃCÓWKA MOCY. Robiłem ten przedwzmak w połączeniu z różnymi (tylko EL84) i Subway Rocket jest 100 lat PRZED murzynami.
    Zmiany w schemacie są niewielkie. Zasilacz zależy od trafa jakie masz, wszystko sprowadza się do regulacji BIASU i prądu ok 20-22mA.

Trafa nawijałem sam :( Sieciowe ma 2x ~320V (stałe 450V), na żarnikach (podłączonych 5 lamp mam 6,15V czyli w miarę).

Przemek P. Jakie masz lampy 6BQ5, 6P15? Jakie masz trafa?

Nic nie wybuchnie, niebieska poświata wyraźnie osłąbła po regulacji prądu anodowego, lampy grzeją się normalnie.

OCZYWIŚCIE OBOWIĄZKOWA LEKTURA JAKBY JESZCZE KTO NIE CZYTAŁ::::
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/index.html

Schemat zasilacza i końcówki jest na tym forum. Oto schemat przedwzmaka:
    Załączniki:
    • Niebieska poświata w lampach mocy MESA/Subway Rocket - czy to normalne? mesa.gif (9.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1094506
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Jeszcze jedno:
    obiecana próbka dźwięku. Parę sekund bo nie chcę Wam punktów zabierać :)
    Aha: gitara strojona na oko a i tak gra potężnie nie?
    W sumie ze 3 akordy, just for fun :)
    Załączniki:
    • mine.rar (189.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1097334
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Zero_3 napisał:
    Przemek P. ---> fantastycznie!!

I'm happy. too

Trafa nawijałem sam :( Sieciowe ma 2x ~320V (stałe 450V), na żarnikach (podłączonych 5 lamp mam 6,15V czyli w miarę).

Przemek P. Jakie masz lampy 6BQ5, 6P15? Jakie masz trafa?
    :

Cześć
    Tobie to dobrze - pograsz sobie na czymś fajnym

Niewytrzymałem skleciłem wczoraj końcówkę na 1 lampie EL84 ruskie 6BQ5 nie trzeba parować - dość fajnie ale pewnie to jeszcze nie to, nie mam porównania ,
    Trafko juz mam troche wieksze ale to dopiero 300 dc - brakuje troszkę
    przedwzmak odpalam na 236-250 , ale marszałkowski na 2 lampkach, mesa mi pracuje dopiero dobrze przy pełnym wysterowaniu na maxa
    coś pokombinuję ,znajdę. i zrobię ten układ.

Ja próbki nie moge otworzyc, broken fills

pozdrawiam , miłej zabawy
  • REKLAMA
  • #18 1097394
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Hmm, dziwne.
    Sprawdzałem, testowałem załącznik (próbka) -> wszystko w porządku.
    Broken file? Co to znaczy? Archiwum ok. (bo na elektrodzie nie można umieszczać .mp3), a jak coś nie tak to zainstaluj winampa 5. Albo inaczej: masz to samo w .au -> Winamp odtworzy.

Moje trafo ma jakieś 80W (sieciowe). Wyjściowe nawijałem sam przez tydzień - pracochłonne ale było warto (50W).

Przemek.P - jakie masz przetworniki w gitarce?

Mesa Preamp + Mesa Amp = I'M A FREAK NOW!!!!!!!!!! ye

DO LUDZISK: TEN ZAŁĄCZNIK TO DLA PRZEMKA WIĘC NIE ŚCIĄGAĆ I NIE TRACIĆ MI TU PUNKTÓW OK? (to jest to samo co poprzedni załącznik tylko że w innym formacie).
    bye
    Załączniki:
    • 1.rar (293.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1099575
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Zero_3 napisał:
    Winamp odtworzy.

Przemek.P - jakie masz przetworniki w gitarce?

Mesa Preamp + Mesa Amp = I'M A FREAK NOW!!!!!!!!!! ye

DO LUDZISK: TEN ZAŁĄCZNIK TO DLA PRZEMKA WIĘC NIE ŚCIĄGAĆ I NIE TRACIĆ MI TU PUNKTÓW OK? bye

Cześć
    Meczyłem meczyłem inic nie wymeczyłem ,ponownie wgrałem rara nic nie dało z tym plikiem jest ok. Ja mam coś nie tak , platforma xp - nie wiem
    spróbuje jutro , widzę ten sam format spakowany rar.

zainstaluje winampa

prztworniki mam HS-3, HS-2, i X2N power,

narka
  • #20 1100225
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    X2N Bridge:
    Magnet Ceramic
    Output 510mV
    DC Resistance 14.50K

To może dać niezłe mięsko, co?
    Róbże ten wzmacniacz choćby "prototyp" jakiś i podziel się wrażeniami.
    Załączniki:
    • Niebieska poświata w lampach mocy MESA/Subway Rocket - czy to normalne? x2n.jpg (8.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 1102185
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Billy Corgan napisał:
    X2N Bridge:
    Magnet Ceramic
    Output 510mV
    DC Resistance 14.50K

To może dać niezłe mięsko, co?
    Róbże ten wzmacniacz choćby "prototyp" jakiś i podziel się wrażeniami.

Cześć

Dimarzio daje najbardziej fajne miesko ,kupiłem ze wzgledu na Vai`a a HS`y bo lubię Malmstina - no i ta cisza w głośniku.
    polecam

Wreszczcie uporałem się znalazłem rara w sieci i....

dźwięk mnie obalił rzadki przester , jeszcze sprawdx to ciekawe dla wiolinów jak chodzi , bo czasem warto eksperymentować na korzyść partii solowych
    ....!!!!! robię ten układ, .....!!!!!!!!!!! ........!!!!!!!! bedę nawijał trafo....!!!!!!! , zajmie mi to trochę czasu ale usłyszę orgazm ........warto
    nagram próbkę aktualnej końcówki na 1xel84 może nie tak soczyste mięso - brzmienie jak twoje ale partie solowe wychodzą poprawnie

jaki program zmienia nagranie w mp3 jestem dupa w te klocki :(
    pozdrawiam i walcz z obudową wzmaka
  • #22 1102383
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Tu masz linka do programów kompresujących mp3:
    http://www.audio-now.com/download/download.htm

wybierz coś np. audio mp3 maker albo inny shit.
    Tylko nie umieszczaj załącznika w formacie .mp3 bo wywali Ci błąd. Musisz nagranie spakować (RAREM :) ).

Hmmm.
    A co do solówek. Przester jest tak masywny i ciemny, że trzeba go w połowie ograniczyć i wtedy.... wioliny rzeźbią Ci w mózgu dosłownie. Cudny, wręcz bezczelny dźwięk cienkich strun przyprawia o dreszcze hehehehehehe (zwłaszcza na dużej głośności).
    A co do głośności - w pomieszczeniu 20m[2];; trzeba się przekrzykiwać by cokolwiek usłyszeć ---< >--- bestia.
    Tylko się rozleniwiłem i nie chce mi się narazie obudowy robić :(
    Potrzebuję motywacji.
    :)
  • #23 1133493
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Billy Corgan napisał:
    Tu masz linka do programów kompresujących mp3:
    http://www.audio-now.com/download/download.htm

:)

cześc

dawno mnie tu nie było? a ile postów? , a ja mam tyle roboty

Billy odpowiedz jakie przyjąć Ra dla tej końcówki?
    przedwzmak juz mam opracowany sieciówka bedzie

Trochę sie naczytałem , chyba nie dam rady sam nawinaąć trafa bedę chyba musiał zamówić :cry: masz rację to bedzie tydzień a dla mnie miesiąc.

zamieszcze spakowane mp3 kto nie chce niech nie pobiera (dałem ciała bo plik jest trochę za duży:-( , nie wiem co z tymi puktami ,no chyba że za te punkty dostaniemy merca
    to nie sciagajcie.

pozdro
    Załączniki:
    • l.rar (927.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 1137984
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ra dałem standardzik 8k. Ale u mnie wynosi chyba ok.7 więc jest ok.
    Ostatnio kupiłem w Fonarze 2 lampy 6p14p, ale jeszcze ich nie testowałem.
    Ciekawe jak brzmią rosyjskie demony (admisja 14W, muszę zmienić bias).
    Wow nieźle zasuwasz na gitarce :)
    Jaki to przedwzmak? Mesa? Marshall? Brzmi dość bluesowsko.
    GET A MESA DUAL RECTIFIER PREAMP. AAAAARGGGGGGGGGHHHH!.
    No właśnie. I nie próbuj nawet brać się za coś w stylu Peavey 5150 preamp, bo wyjdzie Ci siczka (prawdopodobnie). Chyba ze 7 stopni wzmacniających daje więcej szumu i przydźwięku niż sygnału (ale za to brzmi niesamowicie "czarno", wiesz co mam na myśli).
    Swoją drogą, to Fonar jest zaje***sty. Przesyłka z Wawy w ciągu 2 dni, miły kontakt, niskie ceny, polecam skubańców.
    Za lampki (NOSY) dałem po 18zł sztuka, mam nadzieję że było warto.
    Czekaj, czekaj,, ty przecież na 6p14p jeździsz, co? Podziel się no wrażeniami, jak się sprawują (choć z dema wynika że świetnie).
  • #25 1141376
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Zaciąłem się na obudowie. Nie mam jak zacząć cholerka, bo nigdzie nie mogę skołować czegoś na chassis.
    Skąd mam wytrzaskać kawał płyty aluminiowej?
    Na allegro nie sprzedają :), niestety
  • #26 1141964
    jdubowski
    Billy Corgan napisał:
    nigdzie nie mogę skołować czegoś na chassis.

Z kawałem nie ma problemu, bo można kupić w hurtowniach sprzedających metale kolorowe, np. http://www.profmetkol.pl/. Kawał ma zwykle 1x2m, więc jest "nieco" za duży.
    Co do mniejszych kawałków - można spróbować nawiedzić firmy zajmujące się reklamą (tamże kupisz płty z pleksi przydatne na panel przedni).
  • Pomocny post
    #27 1142968
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Billy Corgan napisał:
    Zaciąłem się na obudowie. Nie mam jak zacząć cholerka, bo nigdzie nie mogę skołować czegoś na chassis.
    Na allegro nie sprzedają :), niestety

No to Ci pomogę to dla mnie najmniejszy problem

Najlepiej narysuj w corelu jakie chasis potzrebujesz

co prawda mam 5 w domu ale nie wiem co robisz piec czy pake

mam chłopaków co robia te żeczy (cięcie i wygiecie )cena wyznaczona przez Polmos

koszt śrdnio 20zł z materiałem!! niechce ich naduzywać ale 1 chassis dla ciebie nie bedzie problemem

chasis może byc równiez z panelem przednim pod katem ,to nie ma znaczenia (jednak ostrzegam combo trudniejsze do zrobienia) właśnie jestem w trakcie katowego comba.

ja robie tak:

1 corel projekt pod jaki głośnik (gustuje w combach)
    2 zamawiam chasis
    3 ide do zrób to sam i tną sklejkę sdredni 35złbrutto(apropo też mogę ci zaproponować ciecie z projektu)
    4 jadę do practicera kupuje profile drewniane (pogrubiajace obudową) oraz klej do drewna pattex
    5 kupuje kołeczki 6 w meblopolu(wzmocnienia na łaczeniach sklejki)
    6 siadam si składam w jeden dzień frezuje wszystkie katy proste
    7 skay kupuje w Swaju Swarzadzu (ważne spód musi być czarny bo przy cieciu skaji kota mozna dostać z białymi frendzlami a przy docieciu skaji przy np białym spodzie łaczenie krawedzi jest widoczne a przy czarnym spodzie nie) - oklejam w jeden wieczorek klejem tapicer - packą broń b0.. pedzlem dociskam wałkiem do tapet -czysciutka estetyczna powłoka
    ewentualne wycieki usuwam ansercollem nie zzera skaju usuwa klej.
    potem panel przedni jeszcze tego nie rozpracowałem ale to kwestia czasu
    na razie opieram sie nan nalepce przykrytej plexi tanio estetycznie.
    to wsjo enter jakieś pytania? sorry za styl pisze ciągiem.

aha kratka na glosnik lub materiał ,
    to pliki projektu comba małego na 20 cm głosnik w nastepnym poście

no i obiecana próbka mp3 którą dodałem a nie widać

Dodano po 29 [minuty]:

[quote="jdubowski"]
    Billy Corgan napisał:
    nigdzie nie mogę skołować czegoś na chassis.

projekt z komentarzami wykonany dla mojego brata .

chyba nie dodałem że to sa blachy ocynkowane , nie stosuje aluminim po co? sztywnośc jest ok. cienkie ścianki obróbka ok. waga ok.
    Załączniki:
    • WZMMALECOMBO-GDS20-18.rar (54.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 1143160
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Billy Corgan napisał:
    Ra dałem standardzik 8k. Ale u mnie wynosi chyba ok.7 więc jest ok.
    Ostatnio kupiłem w Fonarze 2 lampy 6p14p, ale jeszcze ich nie testowałem.
    przedwzmak? Mesa? Marshall? No właśnie. I nie próbuj nawet brać się za coś w stylu Peavey 5150 preamp, Za lampki (NOSY) dałem po 18zł sztuka, mam nadzieję że było warto.
    Czekaj, czekaj,, ty przecież na 6p14p jeździsz, co? Podziel się no wrażeniami, jak się sprawują (choć z dema wynika że świetnie).

chyba nie wpisałem w progamik 6p14p to inna lampa nie mam z niej odpowiednika na el84 ja kupiłem lampke internationala (cccp) 6BQ5 odpowiednik EL84 brzmią za.... wiekszy przester niz z polamu cena też Twoje cene pomnóż razy 2. nie trzeba ich parować wszystkie maja te same parametry.

zadałeś pytanie fonarowi czy twoje 6p14p są w parze?

w przeddwzmaku lampki ecc83 nie 12ax7 (inaczej brzmią)

co do przedwzmaka próbka mp3 to marszałek zmodifikowany w Usa przez jakiegoś gościa ma dwa gainy ,rectyfaiera mam projekt (ja robie wszystko na druku) była mowa na forum że nie należy ale cóż przyskładaniu paja ka z doskoku mozna sie pomylic.
    w druku sie nie mylę 110% - nie trawie jeszcze czekam na odpowiedx z Tetlo o trafka , to nie z lenistwa bo faktycznie szkoda kasy
    ale 1. nie skonstruowałem nawijarki
    2. brak mi troche czasu a juz bym chciał miec efekkty
  • #29 1143432
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    1. oczywiście że mam sparowane 6p14p
    2. też używam ECC83 (a nawet 81 i 85 :) )
    3. nawijarka? niby po co? ja nawijałem zwój przy zwoju, dokładnie ręcznie i zajęło mi to tydzień ale efekt jest rewelacyjny.
    4. płytka drukowana? mam do nich niechęć w przypadku lampowców wolę połączenia peer-to-peer ( :) ), krótsze połączenia, mniej kabli.

_______
    sorry nie zauważyłem wcześniejszego postu. z jakiego miasta jesteś?
  • #30 1143759
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Billy Corgan napisał:
    1.
    _______
    sorry nie zauważyłem wcześniejszego postu. z jakiego miasta jesteś?

Jestem z Poznania

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niebieskiej poświaty w lampach mocy wzmacniacza zbudowanego na schemacie MESA/Subway Rocket, opartego na lampach EL84. Niebieska poświata jest uznawana za normalne zjawisko, jednak nadmierne nagrzewanie i czerwona barwa jednej lampy wskazują na zbyt wysoki prąd spoczynkowy (bias). Napięcie anodowe 400V jest na granicy dopuszczalnych parametrów EL84 (maks. 300-550V w stanie zimnym), co może powodować skrócenie żywotności lamp. Zaleca się obniżenie prądu anodowego do około 18-22mA, co zmniejsza poświatę i poprawia stabilność pracy. Alternatywnie proponowano zastosowanie rosyjskich lamp 6P14P (odpowiednik EL84) o wyższej wytrzymałości na warunki ekstremalne. Dyskutowano także o technice ustawiania biasu, w tym o ryzyku uszkodzenia kondensatora elektrolitycznego w układzie biasu odwracacza fazy i konieczności zabezpieczenia go zenerką. Wzmacniacz charakteryzuje się potężnym, gęstym przesterem, porównywalnym do oryginalnych konstrukcji Mesa Boogie, szczególnie w połączeniu z przedwzmacniaczem Mesa Dual Rectifier. Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami dotyczącymi nawijania transformatorów, doboru elementów chassis (płyty aluminiowe) oraz problemów z nagrywaniem próbek dźwiękowych. Poruszono także temat korektorów barwy na lampach oraz lampowych kompresorów dynamiki. Wątek zakończył się refleksją nad dalszymi projektami wzmacniaczy lampowych i wymianą informacji o dostępności i jakości lamp oraz komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA