logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić bootowalny pendrive z Paragon Backup na TOSHIBA NB550D?

wieswas 27 Sty 2012 20:43 5099 4
REKLAMA
  • #1 10457113
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Netbook TOSHIBA NB550D nie ma nagrywarki CD/DVD.
    Chcę więc zrobić bootowalny pendrive z obrazem partycji systemowej (windows 7 starter + wybrane aplikacje TOSHIBY + kilka własnych programów).
    Zainstalowałem program "Paragon Backup and Recovery 2012 Free".
    Wydrukowałem do niego polską instrukcję.
    Kupiłem pendrive KINGSTON DT101G2/16GB.
    I nadal mam pytania jak zrobić bootowalnego pendriva.
    Całkowita pojemność partycji C: 116GB zajęte 20GB
    Całkowita pojemność pendriva odczytana we właściwościach to: 14.9GB !!!
    Zajęte miejsce przez 3 pliki KINGSTONA to: 89.2MB
    Wolne miejsce to: 14.8GB. System plików FAT32.
    Program paragon na sam backup wymaga 16GB nośnika.
    Bilans pojemności wychodzi mi ujemny. Na komputerze stacjonarnym program GHOST umożliwiał wybór gęstości pakowania i wówczas wystarczał nośnik 50% partycji. Czy program PARAGON nie ma możliwości skuteczniejszego pakowania ?
    Ile dodatkowej pamięci na pendrivie zabierze PARAGON na własne potrzeby, aby utworzyć pendrive bootowalny ?
    Czy formatowanie tym programem zwiększy pojemność pendriva do 16GB, czy z obecnych 14.8GB jeszcze mi część wykorzysta na włąsne pliki ?
    I jeszcze pytanie: czy mogę najpierw programem PARAGON przygotować pusty pendriv bootowalny, zakończyć program, odczytać ile zostawił mi wolnego miejsca i dopasować zajętość partycji C: do tych wymagań a później ponownie wejść w program PARAGON i dograć obraz C: ? Czy musi się to odbywać w jednym cyklu ?
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 10457142
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Pendrive ma tylko z nazwy 16GB, po formatowaniu ma tyle ile widzisz.
    Zmniejsz po prostu zajętość dysku C, wyłącz przywracanie, hibernację i plik wymiany, usuń śmieci itp.
  • REKLAMA
  • #3 10458017
    wieswas
    Poziom 34  
    Obecnie wyłączyłem plik wymiany na dysku C:
    Włączyłem plik wymiany o pojemności kontrolowanej przez system na dysku D:
    Program "PARAGON ..." wymaga obecnie tylko 14,6GB wolnego miejsca na pendrivie, zamiast poprzednich 16GB.
    Dodatkowo odinstaluję program antywirusowy, którego termin 30-dniowy licencji wygasa jutro. Ale to zmniejszy mi zajętość partycji C: jedynie o kilkadziesiąt MB.
    Nie ma sensu nagrywać do backupu nieaktywny antywirus.
    Nie wiem nadal ile pamięci wykorzysta na własne potrzeby program PARAGON.
    Może ktoś z użytkowników netbooka pamięta lub ma zapisane ile pamięci
    wykorzystywane jest do formatowania i przerobienia na bootowalny pendrive.
    Z bilansu wynika mi, że poza danymi backupu pozostanie mi 200MB.
  • REKLAMA
  • #4 10458179
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    artaa napisał:
    wyłącz przywracanie, hibernację i plik wymiany, usuń śmieci itp.

Przecież nie o sam plik wymiany się rozchodzi. Zrobiłeś pozostałe czynności?
  • #5 10458582
    wieswas
    Poziom 34  
    Także przeczyściłem rejestr oraz dysk C: CCleanerem, narzędziami systemowymi i przejrzałem ręcznie. Wcześniej już odinstalowałem programy TOSHIBY, które uznałem za niepotrzebne:Amazon.co.uk, BingBar, eBay,Toshiba ReelTine,Toshiba Tempro,Toshiba OnLine Product Information,PhotoService-powered by myphotobook.Dzisiaj odinstaluję antywirusowy McAfee, którego ważność dzisiaj wygasa. Może zdążę jeszcze wcześniej po raz ostatni przeskanować cały komputer. Po zrobieniu backupu na pendrivie rozejrzę się oczywiście za programem antywirusowym, ale to jest "towar nietrwały", więc nie ma sensu trzymać go latami na zapasowym pendrivie.
    Ale proszę o upewnienie mnie, czy mogę (muszę ?) backup programem PARAGON wykonać w dwóch niezależnych krokach:
    1.Sformatować jako bootojący (czy w tym momencie muszę decydować jakie narzędzia dyskowe mają być dograne, bądź z nich zrezygnować)
    2.Po przeczytaniu ile wolnego miejsca mam po sformatowaniu na pendrivie, porównać wymagania backupu i jeżeli wymagania są spełnione dopiero nagrać.

PS.29-12-2012
    Właśnie wykonałem pendrive bootujący oraz zapisałem na nim obraz partycji systemowej. Szkoda, że nie otrzymałem odpowiedzi na większość moich pytań.
    Mógłbym więc wtedy to zadanie wykonać szybciej i optymalniej.
    Zamieszczę więc kilka uwag mogących się przydać osobom, które po raz pierwszy wykonują pendriwa bootowalnego z obrazem partycji.
    1.Wykonuje się go w dwóch niezależnych krokach. Najpierw program formatuje pendriva standardowo w systemie plików NTFS oraz standardowo zapisuje 4 katalogi z narzędziami systemowymi: BM2005,DOS,etc,PSR. Można oczywiście wybrać inny system plików jak i dograć dodatkowe narzędzia.
    Standardowe narzędzia zajmują 91,7MB.
    Pojemność pendriva nie ulega zmianie. KINGSTON 16GB udostępniał 14,9GB i po sformatowaniu w NTFS nadal ma tyle samo.
    2.Niepotrzebnie starałem się zmniejszyć zajętość partycji przed zapisem.
    Program informował mnie, że do nagrania 20GB potrzeba 16GB miejsca.
    Gdybym wcześniej wiedział, że przed nagraniem można wybrać gęstość pakowania, to mogłem śmiało nagrać te 20GB na pendrivie 16GB, a może i nawet na 8GB. Ja doprowadziłem zajętość partycji C: do wartości 17,1 GB.
    Przed zapisem miałem wybór gęstości pakowania: FAST 13,3GB, NORMAL 8,5GB i BEST 6,5GB.Ponieważ już miałem przygotowanego pendriva 16GB wybrałem opcję FAST.
    3.Pendrive KINGSTON DT101G2/16GB ma katalogową prędkość zapisu 5 MB/s
    więc 17,1GB spakował i zapisał w czasie około 1 godziny.
    4.Należy uważnie wybierać partycję do zapisu, gdyż w programie PARAGON mają one inne oznaczenia. Np. moja partycja systemowa C:[WINDOWS] miała oznaczenie D:[WINDOWS]. Rozpoznałem ją po nazwie i ilości GB.
REKLAMA