logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria z Dell Vostro 1320 type k738h pytanie o regneracje

theded 30 Sty 2012 10:54 3045 3
  • #1 10468617
    theded
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Komputer to dell vostro 1320 z bateria k738h 11.1v. Po 2 latach uzytkowania zainstalowalem win7 i zaczalem korzystac z bardzo wygodnego usypiania, co wyraznie skrocilo zywotnosc baterii. Obecnie bateria wogle nie trzyma, dioda sygnalizuje uszkodzenie baterii swoim miganiem. Probowalem kupic nowa, ale ori jest w cenach przekraczajacych granice zdrowego rozsadku a najdrozszy zamiennik dostepny na alledrogo nie chcial wspolpracowac z moim kompem (laptop twierdzil ze bateria uszkodzona), w 2 kolejnych bateriach ktore wymienilem bylo to samo (mowa oczywiscie o zamiennikach).

Zastanawiam sie nad regeneracja baterii. Wymiana ogniw nie wydaje sie trudna ale chcialbym zapytac jak sprawdzic czy reset bedzie konieczny. Dysponuje wiedza o komputerach i podstawach elektroniki/lutowania. Mam lutownice na gorace powietrze. Programator moge kupic, choc nie wiem czy warto tyle zachodu aby zregenerowac jedna baterie.

Jak sprawdzic czy konieczny bedzie reset baterii? Gdzie kupic dobre ogniwa? Zakladam ze w baterii zuzyly sie ogniwa, czy po ich wymianie moze byc taka sytuacja, ze bateria nie bedzie wogle ladowana- tak jak zamiennik, ktory mialem?
  • Pomocny post
    #2 10471296
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Jeśli bateria nic już nie trzyma, to najprawdopodobniej zablokował i bez resetu się nie obejdzie. W tej baterii najprawdopodobniej będzie BQ8030. Jeśli bateria jest produkcji Sony, to będzie kłopot z odblokowaniem, jeśli Sanyo, to mogę pomóc w tym zakresie.
  • #3 10478690
    theded
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Dzieki za odzew, z tym resetem to wlasnie tak myslalem. Na baterii nie ma loga zadnej z w/w firm, czy jak ja otworze to cos sie rozjasni? Moge ewentualnie podac oznaczenia lub foto, ale nie ma tam nic wskazujacego konkretnie na dana firme. Produkcja Japan.
  • #4 10479088
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Producenta można odczytać po szynie SM-Bus programem SBW lub Be2Works, ale musisz mieć interfejs I2C. Możesz zamieścić foto - czasem można odczytać producenta po kodzie na baterii.
REKLAMA