Komputer to dell vostro 1320 z bateria k738h 11.1v. Po 2 latach uzytkowania zainstalowalem win7 i zaczalem korzystac z bardzo wygodnego usypiania, co wyraznie skrocilo zywotnosc baterii. Obecnie bateria wogle nie trzyma, dioda sygnalizuje uszkodzenie baterii swoim miganiem. Probowalem kupic nowa, ale ori jest w cenach przekraczajacych granice zdrowego rozsadku a najdrozszy zamiennik dostepny na alledrogo nie chcial wspolpracowac z moim kompem (laptop twierdzil ze bateria uszkodzona), w 2 kolejnych bateriach ktore wymienilem bylo to samo (mowa oczywiscie o zamiennikach).
Zastanawiam sie nad regeneracja baterii. Wymiana ogniw nie wydaje sie trudna ale chcialbym zapytac jak sprawdzic czy reset bedzie konieczny. Dysponuje wiedza o komputerach i podstawach elektroniki/lutowania. Mam lutownice na gorace powietrze. Programator moge kupic, choc nie wiem czy warto tyle zachodu aby zregenerowac jedna baterie.
Jak sprawdzic czy konieczny bedzie reset baterii? Gdzie kupic dobre ogniwa? Zakladam ze w baterii zuzyly sie ogniwa, czy po ich wymianie moze byc taka sytuacja, ze bateria nie bedzie wogle ladowana- tak jak zamiennik, ktory mialem?
Zastanawiam sie nad regeneracja baterii. Wymiana ogniw nie wydaje sie trudna ale chcialbym zapytac jak sprawdzic czy reset bedzie konieczny. Dysponuje wiedza o komputerach i podstawach elektroniki/lutowania. Mam lutownice na gorace powietrze. Programator moge kupic, choc nie wiem czy warto tyle zachodu aby zregenerowac jedna baterie.
Jak sprawdzic czy konieczny bedzie reset baterii? Gdzie kupic dobre ogniwa? Zakladam ze w baterii zuzyly sie ogniwa, czy po ich wymianie moze byc taka sytuacja, ze bateria nie bedzie wogle ladowana- tak jak zamiennik, ktory mialem?