Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termometr na Atmega 8 i wyś. led, BASCOM zamiast znaku - pojawia mi sie kropka

damianh6 30 Jan 2012 19:31 1891 13
  • #1
    damianh6
    Level 15  
    Witam, mam zrobiony termometr na Atmega8 i program napisany w Bascom. Co powinienem zmienić aby zamiast kropki przed ujemnymi temperaturami pojawiał się - . Poza tym wszystko jest ok, i świetnie działa.

    Code: basic4gl
    Log in, to see the code
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Zocha24
    Level 21  
    zamiast tego Wartosc_c1 = 127 daj Wartosc_c1 = 191
  • #3
    damianh6
    Level 15  
    Nie pomogło, ale chyba wpisac trzeba 64, Ale tez nie pomaga, TO nie to :/ Ktoś ma jakis pomysł jeszcze?
  • #4
    Zocha24
    Level 21  
    Ale widać jakąś różnice zapalił się inny segment lub coś innego, Pokaż schemat
  • #5
    damianh6
    Level 15  
    Nie:/ właśnie bawiłem się z tym już 30 min i moja znajmość bascoma jak widac nie pomogła

    Dodano po 5 [minuty]:

    nie mam schematu ogólnie to mam 4 wyświetlacze led, atmega i od atmegi przez tranzystory na wyswietlacze, ale to po portach możesz sobie zobaczyć jak podłączone
  • #6
    Zocha24
    Level 21  
    A może coś źle po lutowałeś, a jak wyświetla inne cyfry na pierwszym wyświetlaczu np 8 albo 5 czy 2
  • #7
    damianh6
    Level 15  
    nie wszystko jest ok. na 100% pofesor projektował , pozatym wcześniej sie bawiłem i działało tak jak ma być , to wina napewno programu
  • #8
    Zocha24
    Level 21  
    A jak wygląda schemat? i co pokazuje jak jest odłączony ds
  • #9
    damianh6
    Level 15  
    Pisałem wyzej że nie mam bo usunołem jakieś 2 mies temu przez głupotę.
  • #10
    Zocha24
    Level 21  
    co pokazuje jak jest odłączony ds
  • #11
    damianh6
    Level 15  
    kropki migają na 3 wyśw.
  • #12
    Zocha24
    Level 21  
    Czyli albo pomylone połączenia wyświetlaczy albo złe wartości
    Else
    Wartosc_c1 = 127
    Wartosc_c2 = 127
    Wartosc_c3 = 127
    End If
  • #13
    damianh6
    Level 15  
    kurcze, nie działa mi to peszek, Ale odpowiem Panu w Środę co było nie tak
  • #14
    OmegaStyle
    Level 10  
    Słuchaj Haron, owy termometr nie czyta Ci czujnika, jesli kropki migają się równo, a jesli migają szybko a czasem gasną, to masz oscylator kwarcowy w Atmedze ustawiony za mały, wystarczy go zmienić na 8MHz i powinno być git, przynies go do szkoły w poniedziałek to na wtorek CI to zrobię