logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELWRO F-800 stacja FDD uszkodzone małe trafa w zasilaczu ?

kazik_ 01 Lut 2012 22:01 2178 7
REKLAMA
  • #1 10482004
    kazik_
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam
    Myślę, że temat Elwro to sprzęt z minionej epoki czyli dział ok, jeśli nie proszę moda o przeniesienie do odpowiedniego działu

Po rozebraniu zasilacza stacji dyskietek komputerka Elwro 800-3 Junior stacja to model ELWRO F-800 okazało się, że w zasilaczu są 2 małe trafa z rdzeniami ferrytowymi i oba mają odłamane po kawałku rdzenia na rogach jest w sumie możliwość sklejenia. Ale pytanie czym i jak, i czy w ogóle to zda egzamin ?
    Części pasują dobrze do siebie może starczy tylko podkleić. Jeśli nie może ktoś podpowie czy da radę takie trafa dokupić ??

Proszę pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 10483772
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Cytat:
    2 małe trafa z rdzeniami ferrytowymi i oba mają odłamane po kawałku rdzenia na rogach jest w sumie możliwość sklejenia

Bez zdjęć ukazujących skalę zniszczeń nie można nic powiedzieć.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #3 10491792
    kazik_
    Poziom 13  
    Takie mam foteczki, uszkodzone trafa oraz model zasilacza tej stacji.

Objaw jest taki że na molexie przy +12V często jest +4,3V czasem zaskoczy +11,9V
    z kolei na +5V jest w sumie ok ciągle ok +4,96V

Ładnie widać uwalony rdzeń, nie wiem czy można jeszcze takie kupić ? albo z czego wyrwać ?

• #4 10492307
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Pęknięcia na rdzeniu wyglądają bardzo nieładnie, przerywają obwód magnetyczny. Można próbować skleić to klejem cyjanoakrylowym, oczywiście wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje możliwość dokładnego dopasowania do siebie fragmentów - tak, by szczelina była jak najmniejsza.

Takich transformatorków z nowoczesnego sprzętu nie wyciągniesz.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #5 10492544
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    kazik_ napisał:
    Takie mam foteczki, uszkodzone [trafa]transformatory oraz model zasilacza tej stacji.

Objaw jest taki że na molexie przy +12V często jest +4,3V czasem zaskoczy +11,9V
    z kolei na +5V jest w sumie ok ciągle ok +4,96V

Znam te zasilacze jak swoją - lewą i dziurawą - kieszeń u starych spodni ... :idea: :shock: ... na jednego z nich właśnie spojrzałem, aby upewnić się ... :lol:
    A wyjście +5V obciążasz czymś, czy też "wisi" nieobciążone, pytam retorycznie?
    I odpowiem sobie, na 100% nie masz obciążonego ... :!: :!: :!:

kazik_ napisał:
    Ładnie widać uwalony rdzeń, nie wiem czy można jeszcze takie kupić ? albo z czego wyrwać ? ['wyrwać', to sobie możesz, ale głupotę spod Twego czerepa rubasznego ... - dop. Quarz]

Ładne głupoty tu powypisywałeś ... :!: :rofl: ... to jest impregnacja lakierem elektroizolacyjnym termoutrwardzalnym ... :!: ... zamknij obudowę tego zacnego zasilacza impulsowego i nic przy nim nie majdruj, on jest - prawdopodobnie - w pełni sprawnym ... :idea: ... a te pęknięcia magnetowodu (wszak mają celowe szczeliny) nie są groźne, można je skleić, ale rdzeni nie ruszaj.
    A poza tym, to są to transformatory pomocnicze, a nie transformator główny.

P.S. Aby nie być gołosłownym; kazik_, poznajesz:
    I popatrz co ja tam mam podłączone pod zaciski +5V (żarówka to rowerowa 6V/2,7W):
    a poza tym, to aktualnie nic więcej nie miałem do tego zasilacza podłączone.
  • REKLAMA
  • #6 10493904
    kazik_
    Poziom 13  
    Do jednego moleksa podpiąłem stacje, a na drugim mierzyłem napięcie. Na linii 12V czasem spada do 4,3, a czasami nie. Te pęknięte części były porozrzucane po zasilaczu, ja je podkleiłem od spodu kropelką, ale tylko od spodu. Obwód magnetyczny jest naruszony na 100%.

PS Stacje nie zachowują się tak jak trzeba, więc coś jest nie tak z tymi transformatorami. Według mnie, szczeliny są za duże. Który z nich to 12V?
  • REKLAMA
  • #7 10494105
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    kazik_ napisał:
    Do jednego moleksa podpiąłem stacje, a na drugim mierzyłem napięcie. Na linii 12V czasem spada do 4,3, a czasami nie. Te pęknięte części były porozrzucane po zasilaczu, ja je podkleiłem od spodu kropelką, ale tylko od spodu. Obwód magnetyczny jest naruszony na 100%.

PS Stacje nie zachowują się tak jak trzeba, więc coś jest nie tak z tymi transformatorami.
    A potrafisz naprawić tamte transformatorki (wymienić rdzenie)?
    W moim zasilaczu są one zaimpregnowane razem z uzwojeniem i obawiam się, iż są już praktycznie nierozbieralne.

kazik_ napisał:
    Według mnie, szczeliny są za duże.
    Jak posklejasz wszystkie kawałki i bez wyraźnych szczelin, to powinien działać.

kazik_ napisał:
    Który z nich to 12V?
    Żaden z nich, jeden to transformatorek służący do wysterowania tranzystora głównego tej przetwornicy, a poprzez drugi pobierany jest sygnał - o przebiegu prądu - z obwodu głównego uzwojenia pierwotnego transformatora do układu kontrolera przetwornicy.
    Przetwornica ta pracuje w układzie jednotranzystorowej przetwornicy przepustowej - Single Transistor Forward Converter
    Schemat tego zasilacza "noszę ze sobą pod czapką", więc nie pamiętam oznaczeń tych transformatorków, a w moim już zamknąłem obudowę i go schowałem, a i w tej chwili nie mam czasu by go ponownie otwierać.
    Mam też gdzieś schemat tego zasilacza, ale gdzie szukać, jak od lat do niego nie zaglądałem?
  • #8 10498347
    kazik_
    Poziom 13  
    Ten rdzeń jest sklejony ale myślę ze jakbym miał takie rdzenie to mógłbym rozwalić te stare do końca i włożyć i podkleić nowe nie popękane.

Cytat:
    to jest impregnacja lakierem elektroizolacyjnym termoutwardzalnym

na rogach jest popękany tak że odleciały kawałki rdzenia

Ma ktoś schemat tego zasilacza ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące uszkodzenia małych transformatorów w zasilaczu stacji dyskietek ELWRO F-800, model ELWRO 800-3 Junior. Po rozebraniu zasilacza zauważył, że oba transformatory mają odłamane fragmenty rdzenia ferrytowego. Użytkownicy zasugerowali, że można spróbować skleić uszkodzone rdzenie klejem cyjanoakrylowym, pod warunkiem dokładnego dopasowania. Wskazano również, że pęknięcia mogą przerywać obwód magnetyczny, co wpływa na stabilność napięcia wyjściowego. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością zakupu nowych rdzeni lub ich wymiany. W dyskusji podkreślono, że transformatory te są pomocnicze, a ich uszkodzenie może wpływać na działanie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA