logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapowietrzający się kocioł Viessmann Vitorond 111 - problem z filtrem olejowym

siwyy2012 02 Lut 2012 15:44 2253 8
REKLAMA
  • #1 10484481
    siwyy2012
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    tak jak w temacie mam problem z zapowietrzającym się kotłem Viessmann Vitorond 111. Chodzi o to ze filtr olejowy który jest zamontowany przed kotłem od strony zbiornika. Problem polega na tym że filtr który powinien być wypełniony olejem, zasysa gdzieś powietrze, ponieważ tego oleju jest coraz mniej w tym filtrze. Złączki łączące filtr z miedzią (ścieżką olejową) i miedź ze zbiornikiem zostały wymienione dwukrotnie więc raczej to nie to. Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły czym taki stan rzeczy może być spowodowany???

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 10485157
    k0s10r
    Poziom 19  
    Ocena: 135
    Może masz uszkodzony zespół poboru oleju opałowego?
  • REKLAMA
  • #3 10486554
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    czy palnik działa czy się blokuje? instalacja jednorurowa czy dwu ? cała instalacja paliwowa jest nowa?
  • #4 10487866
    siwyy2012
    Poziom 10  
    Palnik się blokuje. Usterka D1 wyskakuje na regulatorze. System jedno rurowy od strony zbiornika do filtra,a od filtra do palnika dwu rurowa. Kocioł jest nowy instalacja tez jest nowa.
  • #5 10487926
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Jak się znasz to możesz odlaczyc zasilanie i brać paliwo z kanistra. Jeśli nie bedzie się blokowalo to znaczy ze zasilanie trzeba zrobić na nowo.
  • REKLAMA
  • #6 10488105
    siwyy2012
    Poziom 10  
    Mogę tak zrobić tylko że palnik nie blokuje się szybko kocioł popracuje z tydzień dwa i się wyłącza. a w filtrze jest coraz więcej powietrza. Po odpowietrzeniu filtr znowu jest zapełniony olejem a następnie znowu zaczyna tego oleju ubywać w tym filtrze.
  • REKLAMA
  • #7 10489026
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10510949
    LeeRoz
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Moze jest niewielka nieszczelnosc na połaczeniu zbiornika z filtrem. Powiem ze wystarczy bardzo neiwielka nieszczelnośc nie zauważalna gołym okiem i bedzie sie działo żle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zapowietrzającym się kotłem Viessmann Vitorond 111, gdzie filtr olejowy przed kotłem zasysa powietrze, co prowadzi do ubytku oleju. Złączki zostały wymienione, a instalacja jest nowa. Palnik blokuje się, a na regulatorze pojawia się usterka D1. Użytkownik rozważa odłączenie zasilania i testowanie zasilania z kanistra. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie nieszczelności na połączeniach, zatykania rurek oraz czyszczenie zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA