wert120 napisał:
- Jak programowo pobierać i przekazywać dalej po TCP/IP obraz kamerki (najlepiej jakiś przykładzik w Delphi

)
- Jak sterować poruszaniem się robota? Z tego, co czytałem na forum to forumowicze używają portu LPT, a do niego podłączają układ ULN2803. Tylko jak nim starować i co gdzie podłączyć to już nie mam pojęcia.
Witam!
1) Co do obrazu z kamerki to ja nie mam pojęcia. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o maila;
2) Nie znam się na Delphi, ale dam przykłady kodu w Turbo Pascalu
Port LPT jest podzielony na 3 części sterujące - każda po 8 pinów.
a) część tylko wyjściowa (Output): aby powłączać poszczególne porty od D0 do D7 (piny 2-9) musisz wywołać polecenie:
port[$378]:=wartość;
gdzie wartość zmienia się w przedziale od 0(wszystkie w stanie off) do 255 (wszystkie w stanie on);
b) część wejściowo-wyjściowa (Input/Output)
c) część tylko wejściowa (input)
Ostatnich dwóch nie pamiętam dobrze, bo zadko je wykorzystuję. Jeżeli naprawdę będą ci bardzo potrzebne to pisz.
W stanie włączonym na poszczególnych portach jest napięcie 5V w stosunku do masy (obudowa lub piny od 18 do 25).
Jednak aby cokolwiek zasilić musisz stworzyć prosty wzmacniaczyk na 2 tranzystorach na każdy port lub lepiej - do każdego podłączyć optotriak. Wyjdzie duużo drożej ale masz pewność, że nie spalisz portu w przypadku drobnych błędów. Ale mi się to jeszcze nie zdarzyło a parę latek już się tym bawię
Pozdrawiam,
Adam Pyka