logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prostego robota z części komputerowych z odzysku – od czego zacząć?

Coglet 23 Gru 2004 13:12 20106 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak zacząć budować bardzo prostego robota z odzyskanych części komputerowych, jeśli nie mam jeszcze doświadczenia?

Zacznij nie od „robota z PC”, tylko od bardzo prostego robota-zabawki: jeżdżącego po pokoju i reagującego na przeszkody albo nie spadającego ze stołu. Najpierw opanuj mechanikę, podstawy elektroniki i programowania, a dopiero potem przechodź do czujników, transmisji danych i bardziej złożonych funkcji [#1092640][#3584398][#3579221] Do takich pierwszych projektów forumowicze polecają mikrokontrolery, np. PIC, albo kontrolery typu Logo-Siemens i ADAM, bo nadają się lepiej niż same części PC [#1081925] Jeśli chcesz najprostsze sterowanie silnikami z komputera, można użyć portu LPT i układu ULN2803; w Pascalu/Delphi da się pisać na port przez adres 0x378 i procedury wejścia/wyjścia bajtu [#1101282][#1102231] Nie zaczynaj od analizy mowy, autonomii czy kamery na żywo, bo to jest dużo trudniejsze i wymaga znacznie większego doświadczenia [#3578826]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 1081734
    Coglet
    Poziom 1  
    mam prosbe chce zrobic samodzielnego robota z komputerowych
    czesci a nie wiem jak sie do tego zabrac jestem w tym
    kompletnie zielony. ma ktos jakis shemat tak by zacząc
    od jakiegos prostego tobota???????? pomocy oczekuje
  • #2 1081925
    Mr. CEWKA
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Co ten robot miał by robić ?
    Jeśli tylko się poruszać, to niekoniecznie musi mieć części PC. Pamiętaj, że do tego potrzeba oprogramowania, a jak mówiłeś że nie jesteś specjalistą, więc może okazać się niezbędna wiedz a z zakresu programowania w Asemblerze lub C. Poza tym zainteresuj się mikrokontrolerami, które mogą się nadawać do realizacji robota znacznie lepiej !

Nic więcej nie mogę Ci na razie polecić, wydaje mi się ze nikt nic lepszego nie zaproponuje.

Poczytaj o mikrokontrolerach (PIC******) o kontrolerach (Logo-Siemens oraz ADAM).
    To powinno być najłatwiejsze na ... początek.

3-maj się!
  • #3 1091969
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!

Co do robota to ja też kiedyś byłem zainteresowany. Teraz chciałbym powrócić do pomysłu. Zastanawiałem się na początek nad robotem - czujką. Miałby miniaturową kamerę na pokładzie i byłby sterowany radiem, jednak posiadałby własny mikrokontroler (ktoryś z PICów).
    Robot miałby jeżdzić po mojej "pośiadłości" i wykrywać promieniowanie podczerwone (np. człowieka). Kiedy by coś wykrył dałby znać drogą radiową do mnie. Zastnawiam się narazie nad sterowaniem. Może kotś ma jakąś lekturkę do poczytania odnośnie PICów. Bez problemów programuję w Turbo Pascalu, jednak przyznam szczerze, że do asemblera to się nie zabierałem.

Pozdrawaim,
    Adam Pyka
  • #4 1091992
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    A nie prościej poderwać jakąś niepordzewiałą i niezaśniedziałą robocicę i zaprosić ją na wspólne oglądanie kółek zębatych, a potem intymny wieczór przy diodach LED zakrapiany jakimś przednim olejem maszynowym ? :)
  • #5 1092150
    gol
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    troche wiecej szczegułów podaj,
    1. jakie części masz
    2. na jakim systemie ma być ten robot (polecam linux)
    3. w jaki sposób chcesz kierować robotem(radio, podczerwień, kabel itp.)
    4. i najważniejsze ,do czego ma słórzyć ten robot
  • #6 1092640
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Moim zdanie jeżeli jesteś "zielony" w tej dziedzinie to powinieneś zacząć konstruować jakieś roboty-zabawki np. takie które jeżdżą i odbijają się od przeszkód, nie spadają ze stołu lub inne według swojego pomysłu. Nabrałbyś wprawy w konstruowaniu prostych mechanizmów, podłapał byś pare rozwiązań i później można przeskoczyć na wyższy poziom czyli programowanie, skomplikowane mechanizmy... polecam praktyke i na początek proste projekty a nie rzucanie się na gotowe lub trudne rozwiązania! (jakby co to mam w PDFie książke po angielsku o budowie robota dla początkujących-mogę udostępnić).

pozdrawiam i życze powodzenia
  • #7 1092887
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Paweł Sujko napisał:
    A nie prościej poderwać jakąś niepordzewiałą i niezaśniedziałą robocicę i zaprosić ją na wspólne oglądanie kółek zębatych, a potem intymny wieczór przy diodach LED zakrapiany jakimś przednim olejem maszynowym ? :)

Wiesz - to zwykłe nabijanie punktów........

Randal napisał:
    (jakby co to mam w PDFie książke po angielsku o budowie robota dla początkujących-mogę udostępnić).

Jakbyś mógł to udostępnij tą książkę. Myślę, że by wiele osób skorzystało.

gol napisał:
    troche wiecej szczegułów podaj,
    1. jakie części masz
    2. na jakim systemie ma być ten robot (polecam linux)
    3. w jaki sposób chcesz kierować robotem(radio, podczerwień, kabel itp.)
    4. i najważniejsze ,do czego ma słórzyć ten robot

Myślę, że na początek to chyba Windows by był dobry ;-)
    Co do radia to ja bym się nie zabierał - troszkę kłopotu jest z tym. Usterki są trudne do zidentyfikowania itd. Zostają kable. A ja mam takie pytanie: czym to sterować? Bo raczej do portu LPT w kompie to się za dużo nie podłączy... Może magistrala I2C ??
  • #8 1092999
    gol
    Poziom 14  
    Jeśli to ma być pc na kółkach to najłatwiej komunikować sie z robotem poprzez TCP/IP, będzie można wydawać polecenia za pomocą telnetu

Cytat:
    Myślę, że na początek to chyba Windows by był dobry

Linux ma to do siebie, że można wszystko zrobić w nim zdalnie, i na każdym starym sprzęcie płynie będzie chodził
  • #9 1093073
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Witam!

Jasne że Linux jest lepszy co do zdalnego sterowana, jednak jest problem w tym, że nie każdy potrafi pisać dla niego programy.....
    Dlatego ja wykorzystuję niestety windowsa do tych celów ze względu na to, że umiem jedynie Turbo Pascala (zabytek, no ale cóż - w szkole mi każą...).

Co do TCP/IP to pomysł jest fajny tylko jak to zrealizować? Mógłbyś przybliżyć temat?

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #10 1093358
    gol
    Poziom 14  
    Też mam zamiar zrobić takiego robota i u mnie będzie wyglądało to tak:

W robocie zainstaluje karte sieciową (w dalekiej przyszłości będzie to radiówka),
    stworze sieć między pc stacjonarnym a robotem (robot będzie miał wtedy swoje ip),
    pozostanie napisanie zwykłego serwera dla robota który będzie nim sterował

jeszcze jedna zaleta TCP/IP to taka że przekaz wizji z kamerki do kompa stacjonarnego nie będzie żadnym problemem

PoZdR.
  • #11 1094260
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Adam Pyka napisał:

Wiesz - to zwykłe nabijanie punktów........

Co ja poradzę, że jak widzę tekst typu:

Cytat:

....chcę zrobic samodzielnego robota z komputerowych czesci a nie wiem jak się do tego zabrac jestem w tym kompletnie zielony.

z czym mają problem duże i NIEZIELONE laboratoria używajace niekoniecznie komputerowego złomu, TO MNIE DOBRY HUMOR DOPADA I ŻARTY SIĘ MNIE TRZYMAJĄ !

" ... czy ktoś ma może prosty schemat superkomputera na tranzystorach TG70 ?"

:) Pozdrawiam wszystkich ponuraków ! :)
  • #12 1096298
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

:arrow: gol napisał:
    Też mam zamiar zrobić takiego robota i u mnie będzie wyglądało to tak:

W robocie zainstaluje karte sieciową (w dalekiej przyszłości będzie to radiówka),
    stworze sieć między pc stacjonarnym a robotem (robot będzie miał wtedy swoje ip),
    pozostanie napisanie zwykłego serwera dla robota który będzie nim sterował

jeszcze jedna zaleta TCP/IP to taka że przekaz wizji z kamerki do kompa stacjonarnego nie będzie żadnym problemem

PoZdR.

Mam bardzo podobny pomysł do Twojego, tylko mam parę problemów. Może mi ktoś pomoże je rozwiązać?
    - Jak programowo pobierać i przekazywać dalej po TCP/IP obraz kamerki (najlepiej jakiś przykładzik w Delphi :D)
    - Jak sterować poruszaniem się robota? Z tego, co czytałem na forum to forumowicze używają portu LPT, a do niego podłączają układ ULN2803. Tylko jak nim starować i co gdzie podłączyć to już nie mam pojęcia. Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!
  • #13 1096475
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Ja tez myśle o budowie robota....10 lat juz bedzie a początek to trzeba zaczać od mechaniki co miałby robić taki robot z czesci komputerowych mozna wykorzystać silniki zwykłe jak i krokowe pózniej jak sie ma zródła napędów trzeba wymyśłeć sterwanie silnikami...pózniej całym robotem...
    pózniej można zaczać mysłeć o programowaniu,..transmisji danych..sztucznej inteligencji,...o kosmosie,...ale jak sie do tego dojdzie to japończycy przeniosą produkcje do chin i tanie roboty bedzie można kupic w Geancie ;)..
    pozdrawiam.
  • #14 1101282
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    wert120 napisał:

- Jak programowo pobierać i przekazywać dalej po TCP/IP obraz kamerki (najlepiej jakiś przykładzik w Delphi :D)
    - Jak sterować poruszaniem się robota? Z tego, co czytałem na forum to forumowicze używają portu LPT, a do niego podłączają układ ULN2803. Tylko jak nim starować i co gdzie podłączyć to już nie mam pojęcia.

Witam!

1) Co do obrazu z kamerki to ja nie mam pojęcia. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o maila;
    2) Nie znam się na Delphi, ale dam przykłady kodu w Turbo Pascalu

Port LPT jest podzielony na 3 części sterujące - każda po 8 pinów.
    a) część tylko wyjściowa (Output): aby powłączać poszczególne porty od D0 do D7 (piny 2-9) musisz wywołać polecenie:
    port[$378]:=wartość;
    gdzie wartość zmienia się w przedziale od 0(wszystkie w stanie off) do 255 (wszystkie w stanie on);
    b) część wejściowo-wyjściowa (Input/Output)
    c) część tylko wejściowa (input)
    Ostatnich dwóch nie pamiętam dobrze, bo zadko je wykorzystuję. Jeżeli naprawdę będą ci bardzo potrzebne to pisz.

W stanie włączonym na poszczególnych portach jest napięcie 5V w stosunku do masy (obudowa lub piny od 18 do 25).
    Jednak aby cokolwiek zasilić musisz stworzyć prosty wzmacniaczyk na 2 tranzystorach na każdy port lub lepiej - do każdego podłączyć optotriak. Wyjdzie duużo drożej ale masz pewność, że nie spalisz portu w przypadku drobnych błędów. Ale mi się to jeszcze nie zdarzyło a parę latek już się tym bawię ;-)

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #16 1102231
    Misholotti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    :arrow: Adam Pyka
    Więc procedury do Delphi są następujące:

- odzczyt bajtu z portu:

function zportu(adres :word) :byte;
    var pom :byte;
    begin
    asm
    mov dx,adres
    in al,dx
    mov pom,al
    end;
    zportu:=pom
    end;

- ustawienie (bajtu) portu:

procedure doportu(adress :word; dane :byte);
    begin
    asm
    mov dx,adres
    mov al,dane
    out dx,al
    end;
    end;

Reszta dokładnie jak w Pascal'u
  • #17 1106258
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nie nie nie kochani!
    Jeśli to urządzenie ma być sterowaną zdalnie słuchającą ślepo poleceń zabawką to nie będzie to robot.
    Robot powinien sam analizować dane i podejmować pewne decyzje. Jeśli ma jeździć po ogrodzie to nie powinien mieć zapamiętanej idealnie drogi, lecz powinien sam ją wybierać, bo wystarczy, że ktoś postawi kosz z bielizna i robot się zgubi.
    Powinien się posługiwać pewnymi algorytmami.
    Takiego projektu nie da się zrobić od tak siąść i napisać. Pracę trzeba rozpocząć od podzielenia całości na moduły. Moduł analizujący pracę czujników, układu jezdnego, wymiany danych z otoczeniem itp.
    Ja zacząłbym od układu jezdnego sterowanego mikrokontrolerem. Na wejściu podawałoby się dane w postaci prędkości kierunku lub konta obrotu a mikrokontroler dopiero analizowałby, który z silników o ile kroków miałby się przekręcić. (silniki krokowe z dyskietek odpadają są za słabe)
    Kolejna sprawa to nadzorowanie czujników, które podawałyby odległości od przeszkód itp. Te dane zbierałby kolejny mikro. Jednak analiza tego to już poważna rzecz. Bez macierzy się nie obejdzie, bo cyfrowo trzeba odzwierciedlić położenie punktów w przestrzeni.
    Jeśli to przeskoczysz to reszta to bajka.
    Zielonemu człowiekowi uda się to zrobić tylko musi być odpowiedni uparty. Wszystko jednak da się rozwiązać dopiero w praktyce.
  • #18 1121944
    Misholotti
    Poziom 15  
    wwmajor napisał:
    Nie nie nie kochani!
    Jeśli to urządzenie ma być sterowaną zdalnie słuchającą ślepo poleceń zabawką to nie będzie to robot.
    Robot powinien sam analizować dane i podejmować pewne decyzje [...]powinien sam wybierać...
    Na wejściu podawałoby się dane w postaci prędkości kierunku lub konta obrotu ....

No to w końcu chcesz, żeby sam analizował i wybierał, czy sam mu chcesz zadawać konkretne wartości? :P
    Cytat:

Bez macierzy się nie obejdzie, bo cyfrowo trzeba odzwierciedlić położenie punktów w przestrzeni.

Można i tak, ale po co? Na upartego można w ogóle bez macierzy - ale tego kategorycznie nie polecam! Natomiast jeśli stosować macierze to tam gdzie wymagana jest transformacja między lokalnymi układami współrzędnych, pozostałe zastosowania macierzy są nie ekonomiczne (duży stopień utrudnienia matematycznego - za niewielki (lub wręcz żaden) efekt!
    Cytat:

Wszystko jednak da się rozwiązać dopiero w praktyce.

W takim razie po co ludzkości takie dziedziny nauki jak: robotyka, automatyka, logistyka, matematyka i pewnie jeszcze wiele innych.....?
  • #19 1123799
    gandzia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    wielkie dzieki za ta ksiazke bardzo mi sie przydala

Dodano po 36 [sekundy]:

szkoda tlyko ze jest nieotrwieralna
  • #20 1123886
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Jakto nie otwieralna? Otwiera sie! Jest w formacie windowsowego helpa, a archiwum otwieraj winrarem <3.0
    pozdr
    bb
  • #22 1123951
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    macie to tu.. a poza tym ściąga się bez problemu..

..z tymi punktami to jakieś jaja..

MODERATORZE: to nie jest mój plik, a goście nie mogą go ściągnąć, chciałem pomóc, a nie golić gości z punktów - proszę o ustawienie 0 punktów przy pobieraniu...
    Załączniki:
    • Budowa_Robota_dla_poczatkujacych.rar (4.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 1123953
    gandzia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Już mi działa. Ale jak skopiowałem tenm adres to mi sie sciagal jakis program co ma 9 B. Ale juz wszystko wpożo.pozdro for all
  • #24 1124391
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Podaje jeszcze fajny adresik z mnóstwem linków: http://robotics.com/robots.html Co do książki to celowo jej tu nie wrzuciłem, aby nie łamać regulaminu...
  • #25 1130128
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Misholotti napisał:
    wwmajor napisał:
    Nie nie nie kochani!
    Robot powinien sam analizować dane i podejmować pewne decyzje [...]powinien sam wybierać...
    Na wejściu podawałoby się dane w postaci prędkości kierunku lub konta obrotu ....

No to w końcu chcesz, żeby sam analizował i wybierał, czy sam mu chcesz zadawać konkretne wartości? :P

Chodziło mi o to, że te dane wprowadzane były by przez inny moduł (czujników) do modułu jezdnego. A nie bezpośrednio od użytkownika.

Misholotti napisał:
    Cytat:

Wszystko jednak da się rozwiązać dopiero w praktyce.

W takim razie po co ludzkości takie dziedziny nauki jak: robotyka, automatyka, logistyka, matematyka i pewnie jeszcze wiele innych.....?
    Cytat:

Pokaż mi przyjacielu automatyka, który nigdy nic nie lutował, matematyka, który nigdy nie rozwiązywał prawdziwego problemu matematycznego i logistyka, który nigdy nie kłócił się z kierowcą spedycji. Teoretycznie to sobie można studiować. Ale psychologię (znam takich).

Co do macierzy to się zgodzę. Po prostu poniosło mnie ja chciałbym żeby mój robocie radził sobie czasem z nieznanymi mu problemami

Dodano po 30 [minuty]:

Musicie to zobaczyć!!!
    http://www.gajdaw.pl/robot/warsztaty/

A tu jest stronka ludzi którzy robią prawdziwego robota nie zabawkę
    http://robot_mobilny.webpark.pl/#
  • #27 2211925
    dpaweld
    Poziom 1  
    ja bym ze zrobił robota sterowanego przez telnet i drogą radiową i głosowo

mający na celu:
    -podążanie za człowiekiem
    -poznający twarze osób (np. jak by zobaczył kolegę to by powiedział CZEŚĆ oraz jego imię).Zaprogramowanie dostępne tylko przez telnet
    -nagrywanie obrazu z kamery internetowej w prawym dolnym rogu pokazujący: datę, godzinę, aktualne polecenie, gdzie jest pilot zdalnego sterowania.
    -jak komuś coś wypadnie, to żeby podniósł i mu oddał
    _________________ DPAWELD ____________

ps PROSZĘ O PRZYBLIŻENIE CENY KAŻDEJ FUNKCJI.
    GG: 4458459
    MAIL: HARNAS(_at_)ELOMZA.PL

Z G Ó R Y D Z I Ę K I
  • #28 3578625
    Bck
    Poziom 2  
    Jest problem. A mianowicie:
    -programing dopiero co zaczalem,
    -kompletnie nie rozumiem co gadacie,
    -na początek chcialbym zrobic cos w stylu maszyna na kółkach z ruchomą kamerą STEROWANA z komputera, na systemach wind\linux obojetnie. Sterowana bez kabli xd.
    -jak zrobic, aby robot rozumial mowe, (proste polecenia) i uczyl sie tych polecen?

Proszę o innowacyjne rozwiązania, od czego mam zacząc, jakie części bym potrzebowal, ile to wyniesie.

ps. pózniej jak juz bym mial cos w tym stylu rozbudowalbym to w cos bardziej przypominającego funkcje robota.

Prosze sie nie zmiac, prosze o odpowiedz :D
    Pozdrawaim,
    Blazejkrzak
  • #29 3578826
    Misholotti
    Poziom 15  
    Bck napisał:
    Jest problem. A mianowicie (...) kompletnie nie rozumiem co gadacie, (...) jak zrobic, aby robot rozumial mowe, (proste polecenia) i uczyl sie tych polecen?

Ujjj.... Kolego, analiza mowy to "górna półka" robotyki (a w szczególności uczenie się jej). Jeśli jeszcze nie zajmowałeś się dźwiękiem (analizą częstotliwościową) to polecam zacząć od zbudowania urządzenia które BEDZIE DZIAŁAŁO stabilnie przy rozkazach zadawanych elektronicznie, a dopiero potem zabawę z analizą dźwięku (mowy)

Cytat:
    Proszę o innowacyjne rozwiązania, od czego mam zacząc, jakie części bym potrzebowal, ile to wyniesie.

Jak na moje rozeznanie innowacyjne rozwiązania już na starcie nie są niczym dobrym (jak mówi przysłowie "co to będzie za dom, który zaczęto budować od komina..." :P )

Cytat:

Prosze sie nie zmiac, prosze o odpowiedz :D

Ok, smiać się nie zamierzam - sam też kiedyś zaczynałem i wiem jak to jest. Ale żeby dać "odpowiedź" musisz sprecyzować "pytanie".... Bo zagadnienie sterowania robotów głosem to cały wielki dział robotyki - chyba nie oczekujesz, że ktoś wyłoży Ci cały ten materiał w jednym poście (czy nawet kilku).....
    Pozdrawiam!
  • #30 3579158
    Bck
    Poziom 2  
    Nie, nie zamierzam.
    Dlugo myslalem. Znaczy od napisania posta tamtego xd
    i mam juz jako taki pomysl, lecz nie wiem skąd wziąć niektóre rzeczy. Np, obudowe chcialbym metalową, nie wiem skąd wziąc cieńsze plytki, myslalem o obudowie od komputera, lecz stwierdzilem ze bylaby za duza do mojego projektu.
    W projekcie mam wysięgniki na kamere, aby poruszala się w większości kierunków.. lecz jest problem, co tam zastosowac?
    jeszcze chcialbym cos w rodzaju stawu aby dzialalo tylko w jednej plaszczyznie pod danym kątem.
    Chcialbym zastosowac trójkołowy napęd, lecz nie wiem jak sterowac przednim kolem.. Ma ktos jakies rozwiązanie
    edit:
    W jakim języku najlepiej napisac program, aby odczytywal obraz z kamery, wydawał robotowi komendy, odczytywal kilka pomiarów , jak prędkośc czy cus?

Tym razem prosze takze o odpowiedz,
    Pozdrowienia
    Blazejkrzak

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego robota z części komputerowych z odzysku, skierowana do osób początkujących w robotyce i elektronice. Podkreślono, że projektowanie robota wymaga podstawowej wiedzy z zakresu mechaniki, elektroniki i programowania, zwłaszcza w językach niskopoziomowych jak asembler czy C. Zalecane jest rozpoczęcie od prostych konstrukcji, np. robotów-zabawek poruszających się i unikających przeszkód, aby zdobyć praktyczne doświadczenie. Wskazano na mikrokontrolery PIC jako odpowiednie do sterowania robotem, a także na wykorzystanie portu LPT z układem ULN2803 do sterowania silnikami. Poruszono temat komunikacji z robotem poprzez TCP/IP, co umożliwia zdalne sterowanie i przesył obrazu z kamerki, z sugestią użycia systemu Linux dla lepszej elastyczności. Omówiono również kwestie sterowania radiowego i kablowego, z uwagą na trudności diagnostyczne w radiu. Wskazano na potrzebę modularnego podejścia do projektu, z oddzielnymi modułami do sterowania napędem, analizy czujników i wymiany danych. Poruszono temat analizy mowy i uczenia się robotów jako zaawansowane zagadnienia wymagające doświadczenia. W dyskusji pojawiły się propozycje prostych rozwiązań, takich jak zdalnie sterowane autka z kamerą IP, oraz linki do materiałów edukacyjnych i książek dla początkujących. Zwrócono uwagę na konieczność samodzielnej nauki i stopniowego rozwijania projektu, unikając zbyt ambitnych celów na początek. Wspomniano o dostępności silników w sklepach modelarskich oraz o wykorzystaniu gotowych modułów typu line follower.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA