logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW POLO 1,2 12V - dymienie na niebiesko i wyciek oleju po wymianie termostatu

eammm 04 Lut 2012 16:37 12544 8
REKLAMA
  • #1 10494426
    eammm
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Jak w temacie - kilka dni temu wymieniłem termostat (silnik był niedogrzany). Teraz przy gorącym silniku auto strasznie kopci na niebiesko (jak dawniej dwusuwy) i czuć swąd palonego oleju. Popatrzyłem na silnik - zabrudzony od góry olejem...
  • REKLAMA
  • #2 10494461
    seba_1239
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Sprawdź uszczelkę pod głowicą.
  • #3 10494474
    Kur-Czak
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Chciał, nie chciał silnik do remontu.
  • REKLAMA
  • #4 10494524
    kuran17
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Olej ci przecieka do komory spalania i temu kopci na niebiesko
  • REKLAMA
  • #5 10494687
    Kur-Czak
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Uszczelka to jak by kopcił na biało, a tu jest padnięty blok silnika, popękane lub zapieczone pierścienie. Bez rozbierania silnika ciężko coś dokładnie stwierdzić.
  • REKLAMA
  • #6 10494721
    pepeg_torun
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    U mnie pomogła wymiana uszczelniaczy popychaczy zaworów. Niewielki koszt naprawy. Co u Ciebie było powodem wymiany termostatu? Może uszkodzony termostat spowodował zagotowanie "wody" i przedmuchało Ci uszczelkę pod głowicą. Nawet niewielka ilość płynu z układu chłodzenia dostająca się do cylindrów (komory spalania) powoduje wydostawania się z rury kłębów dymu (najczęściej białego).
    Pozdrawiam
  • #7 10494769
    eammm
    Poziom 13  
    Powodem wymiany termostatu była niesprawność oryginalnego - silnik był niedogrzany (duży obieg otwarty). Dostałem od Was kilka sugestii - uszczelniacze zaworów, pierścienie, uszczelka pod głowicą - tę trzecią wykluczam, ponieważ dym z rury jest niebieski i wyraźnie czuć palony olej, natomiast waham się pomiędzy tymi dwoma pozostałymi - na zimnym silniku jest wszystko ok, najbardziej obawiam się tego przecieku w górnej części silnika...

Dodano po 1 [minuty]:

Czy jest coś jeszcze, co mógłbym zrobić (przed diagnozą serwisu), co pomogłoby dokładniej okreslić rodzaj uszkodzenia?
  • #8 10494859
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    A jaki jest przebieg auta? Jak odkręcisz wlew oleju bardzo dymi? Może odma zamarzła i wywala olej...
  • #9 10495080
    eammm
    Poziom 13  
    Przebieg 144 tysiące (przynajmniej tak ma na liczniku), nie próbowałem odkręcić korka w czasie pracy silnika. Gdzie jest ta odma?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Polo 1.2 12V, który po wymianie termostatu zaczął dymić na niebiesko i wyciekać olej. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszczelka pod głowicą, uszczelniacze popychaczy zaworów oraz uszkodzone pierścienie. Wskazano, że niebieski dym sugeruje przedostawanie się oleju do komory spalania. Użytkownik wyklucza uszczelkę pod głowicą, ponieważ dym jest niebieski, a nie biały. Pojawia się również pytanie o stan odmy oraz przebieg pojazdu, który wynosi 144 tysiące kilometrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA