logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodatkowe światła w motocyklu - przepisy i barwa świateł przednich

oloolo 23 Gru 2004 23:56 2049 9
REKLAMA
  • #1 1083333
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Jak to jest z tymi swiatełkami. Chce je załozyc do motocykla z przodu zeby kierowcy jadący z przeciwka w nocy wiedzieli ze to jedzie motocykl a nie auto ze spalonym 1 reflektorem.
    Czy jest to okreslone w przepisach, Jesli mozna to jaka ma byc barwa tego swiatła bo widziałem motocykle z takimi swiatłami w kolorze pomaranczowym, a przepisy chyba okreslaja że swaitła przednie powinny byc barwy żółtej selektywnej bądź białej.
  • REKLAMA
  • #2 1083411
    pumabit
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Z tymi światełkami nie można jeździć motocyklem, no chyba że się jest w USA.
  • #3 1084194
    oloolo
    Poziom 24  
    a co powiesz o Honda Goldwing ktore wygladaja jak choinka
  • REKLAMA
  • #4 1085170
    pumabit
    Poziom 14  
    Ja osobiście też chcę sobie takie założyć. Ale ja chcę żeby się paliły kierunki. Wmontuję w nie jeszcze po jednej żaróweczce 12V 2W i to wygląda bajerancko ale wiem że będą się tego czepiać na przeglądzie technicznym. W przepisach jest coś na ten temat ale dla pojazdów o większych szerokościach.
  • REKLAMA
  • #5 1146760
    >WiCeK<
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    pumabit napisał:
    Ja osobiście też chcę sobie takie założyć. Ale ja chcę żeby się paliły kierunki. Wmontuję w nie jeszcze po jednej żaróweczce 12V 2W i to wygląda bajerancko ale wiem że będą się tego czepiać na przeglądzie technicznym. W przepisach jest coś na ten temat ale dla pojazdów o większych szerokościach.

jesli wsadzi sie dodatkowe zarowki to co bedzie z kierunkami?? jak to wszystko podlaczyc?
  • REKLAMA
  • #6 1149568
    pumabit
    Poziom 14  
    Przyklejam żaroweczkę 2-5W w środku oprawy. Dołączam dodatkowy kabelek z instalacji oświetleniowej i to wszystko.
  • #7 1150805
    oloolo
    Poziom 24  
    ALe czy okreslają to jakoś przepisy
    Nie usmiecha mi się rozkrecać kierunków przy pajacach (czyt. policjantach)
  • #8 1151412
    >WiCeK<
    Poziom 14  
    czyli jesli chcialbym wlaczyc kierunek musialbym przedtem wylaczyc te dodatkowe? hm.. troche duzo zachodu, najlepiej nadaje sie takie oswietlenie do jazdy po prostej drodze, ale jesli przepisy na to nie pozwalaja to i tak mozna miec duzo szczescia jesli nie dostanie sie mandatu
  • #9 1154502
    oloolo
    Poziom 24  
    NIeeeeeeeeeeeeeeeeee
    Dlaczego sadzisz ze trzeba wyłaczac tamte?
    Po prostu w kierunku masz 2 zarówki 1 oryginalna a druga twoja 5Watt
    która swieci sie cały czas, podłaczona np razem z oswietleniem zegarów
  • #10 1154771
    >WiCeK<
    Poziom 14  
    oki rozumiem :) dzieki
    pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu dodatkowych świateł przednich w motocyklu, które mają poprawić widoczność motocykla dla kierowców jadących z przeciwka, zwłaszcza w nocy. Poruszono kwestię zgodności z przepisami dotyczącymi barwy świateł – zgodnie z regulacjami światła przednie powinny mieć barwę białą lub żółtą selektywną, natomiast pomarańczowe światła są niezgodne. Wskazano, że w Polsce montaż dodatkowych świateł może być problematyczny i niezgodny z przepisami, co może skutkować problemami podczas przeglądu technicznego lub interwencją policji. Jeden z uczestników planuje montaż dodatkowych żarówek 12V 2W w kierunkach, które miałyby świecić stale, co wymaga odpowiedniego podłączenia elektrycznego, np. równolegle z oświetleniem zegarów. Podkreślono, że dodatkowe światła nie powinny kolidować z funkcją kierunkowskazów, a ich instalacja wymaga zachowania zgodności z przepisami dotyczącymi szerokości pojazdu i barwy świateł. Przykładem motocykla z licznymi dodatkowymi światłami jest Honda Goldwing, jednak nie jest jasne, czy jest to zgodne z polskimi przepisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA