logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzeją tylko pierwsze 2 żeberka kaloryfera

niolox 07 Lut 2012 09:39 43897 10
  • #1 10507562
    niolox
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Szukałem na forum podobnych tematów, ale takiego samego nie mogłem znaleźć, więc piszę jak wygląda sytuacja.

Grzeją tylko pierwsze 2 żeberka, dalej zimno. Jak odkręcam odpowietrznik przy grzejniku, to nic się nie dzieje, nic nie syczy i woda też nie leci. Jak odkręcę tą dolną zaślepkę i spuszczam wodę, to w końcu leci ciepła i grzejnik na dole na całej długości jest ciepły, ale przez chwilę. Nie wiem, w czym rzecz. Mieszkam w bloku na 4 piętrze, wcześniej było ok. Potem grzejnik co chwilę się zapowietrzał, ale dało się odpowietrzyć, teraz lipa całkiem. Jak woda się rozchodzi w tym grzejniku? Ciśnienie za słabe ? Jakiś bąbel się zrobił przy 3 żeberku? Co może być? Dodam, że grzejniki były niedawno wymieniane.

• #2 10507621
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Zapchany grzejnik od 2 żebra. Wiosną zdemontować i przepłukać pod ciśnieniem. Jak nie pomoże to trzeba wymienić.
  • #3 10507632
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Jeżeli rzeczywiście grzeją pierwsze 2 żeberka, to jest to typowy objaw zapowietrzenia. By odpowietrzyć grzejnik, trzeba zamknąć zawór przed grzejnikiem (ten na gałązce zasilającej, czyli ten do regulacji temperatury - zawór na powrocie - jeśli w ogóle jest - ma zostać otwarty) i odkręcić odpowietrznik. Przez odkręcony odpowietrznik powinno uchodzić powietrze, a gdy ono całkiem wyjdzie z grzejnika, to zacznie przez odpowietrznik wychodzić woda. Odpowietrznik zakręcić wtedy, gdy będzie wychodzić z niego tylko woda, bez "parskania" (czyli bez resztek powietrza) a następnie odkręcić zawór przed grzejnikiem (na zasilaniu). Nie wiadomo, czy ten odpowietrznik na pionie (z zaworem motylkowym) nie jest aby zapchany, ale nie rozkręcać go pod ciśnieniem (by nie zrobił się w pokoju gejzer).
  • #4 10507635
    szczepar
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Niski poziom wody w instalacji.
    Pierwsze 2 żeberka są ciepłe bo pompa obiegowa "przelewa przez nie wodę"
    Poziom wody jest poniżej wlotu do grzejnika, natomiast pompka daje na tyle duze ciśnienie , że podnosi lekko poziom tak ze woda wlewa sie do częsciowo pustego grzejnika.

Sprawdzić odpowietrznik z zaworem motylkowym, zgłosić do administratora niski poziom wody w grzejniku.
  • #5 10507764
    niolox
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    myestro, grzejnik jest nowy więc myślę, że się nie zapchał bo czym ? zwłaszcza, że grzał wcześniej. Zbigniew, odpowietrzać próbowałem na wszelkie sposoby ale powietrze nie wychodzi jak napisalem wyżej woda też nie wylatuje przy do oporu odkręconym odpowietrzniku. Myślę, że szczepar jest najbliżej prawidłowej odpowiedzi. Bo było ze 2 dni temu tak, że grzejnik był zimny od 2 żeberka potem ruszył i cały był przez noc ciepły. Więc myślę, że to coś z ciśnieniem. Zgłoszę do administratora i zobaczymy

Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:

zagadka rozwiazana. Jakis czujnik sie nie wlaczyl od dopompowania wody. Bylo malo w ukladzie.
  • #6 14310783
    kamwod1986
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witajcie. Chciałem dołączyć się do tematu, ponieważ mam bardzo podobny problem. Mieszkam w domu dwupoziomowym. Ostatnimi czasy kaloryfer w sypialni (na piętrze) dogrzewa tylko 2 żeberka. Odpowietrzałem go według powyższych instrukcji i nic to nie dało. Nie wiem jak jest w wodą w obiegu, ponieważ ostatnio dopuszczałem (do momentu aż się przeleje) i niby wszystko było ok, a później wylałem kilka wiader wody, które skapywały z rurki odprowadzonej od naczynia wyrównawczego. I tak się dzieje przy każdej próbie dolania wody do obiegu. Piec na eko chodzi bez problemu, pompka na maksa. Wszędzie grzeje, tylko na tym jednym kaloryferze nie!!! Jakieś propozycje???
  • #7 14311346
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 638
    Jest to najwyżej położony grzejnik? Pewnie naczynie wyrównawcze jest zakończone odpowietrznikiem zamiast fajką. Zrób zdjęcie naczynia wyrównawczego.
  • #8 14311470
    kamwod1986
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Tak grzejnik jest najwyżej. Naczynie zakończone jest fajką - przy wymianie pieca na eko i przeróbce instalacji ok. roku temu, naczynie zostało przeniesione wyżej.

Ale co ciekawe powalczyłem z piecem - zwiększyłem temperaturę na piecu bez pompki do 80C i puściłem pompkę na maxa. Zostawiłem na sterowniku temperaturę zadaną na 60C (co ciekawe termometr przytwierdzony do pieca pokazuje 75-80C) i kaloryfer grzeje cały już od pół godziny :D Nie wiem czemu to pomogło.

Ale mam jeszcze pytanie, które nasunęło mi się podczas buszowania w necie: Czy żeby dopuszczać wodę do obiegu, trzeba wygasić i wystudzić piec? Bo zdania na ten temat są podzielone
  • #9 14313263
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    kamwod1986 napisał:
    Czy żeby dopuszczać wodę do obiegu, trzeba wygasić i wystudzić piec? Bo zdania na ten temat są podzielone
    Można na ciepłym i można na zimnym. Na ciepłym powinno się to robić z umiarem, raczej wolno, tak by woda bardzo zimna nie wpływała nagle w dużej ilości do rozgrzanego kotła. Natomiast uzupełniając wodę w zimnej instalacji, trzeba wiedzieć, że później, po rozpaleniu dużo więcej wody wypłynie z naczynia wyrównawczego- w instalacji otwartej.
  • #10 20446034
    Vicki
    Poziom 14  
    Ocena: 126

U mnie też ten problem, kupiłem 2 aluminiowe grzejniki (wcześniej były panelowe) i oba grzeją tak jak na obrazku - pompa obiegowa na 3 biegu i nic to nie zmienia.
    Jaka może być przyczyna?
    Grzejnik z przyłączem dolnym, może odwrotnie przyłącze?
  • #11 20446463
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Może jest źle podłączone (czy ten grzejnik fabrycznie był przewidziany dla takiego podłączenia). W ogóle to te podłączenia dolne nie są najlepsze - często powodują spadek wydajności kaloryfera. Może być też zapowietrzony (przyłącze dolne powoduje to, że gdy w instalacji jest powietrze i wejdzie do grzejnika, to nie ma ono jak wyjść, choćby zatrzymała się pompka i trzeba go ręcznie usunąć odpowietrznikiem). Nie wykluczam odwrotnego podłączenia (istnieją takie krzyżówki, które pomogą zamienić przyłącza).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikiem, który grzeje tylko pierwsze dwa żeberka, a reszta pozostaje zimna. Po próbie odpowietrzenia grzejnika nie udało się uzyskać poprawy, a woda nie wypływała z odpowietrznika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane zapowietrzeniem, niskim poziomem wody w instalacji lub zablokowanym odpowietrznikiem. Wskazano również na możliwość, że grzejnik jest źle podłączony, co może wpływać na jego wydajność. Użytkownik ostatecznie ustalił, że problem wynikał z nieaktywnego czujnika dopompowania wody do systemu. W innej części dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem dolnym grzejników oraz ich wydajnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA