logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu, miksera i interfejstu - domowe studio

hekke123 07 Lut 2012 20:00 4706 29
  • #1 10510603
    hekke123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Od razu mówię mam 14 lat żeby nie było. W planach mam zamiar zbudowanie domowego studia. W domu mam pozostałość po bracie - Shura PG48, więc na razie używam tego podpiętego do mojej zintegrowanej karty dźwiękowej w lapku. Jakość nie jest zadowalająca, no przynajmniej dla mnie. Po odpowiedniej obróbce ujdzie, ale szukam czegoś lepszego. *
    Propozycji jest kilka:
    1. Kupienie miksera (W planach Behringer 802)**
    2. Kupienie zewnętrznej karty (Hmm.. M-AUDIO Fast Track)**
    3. Kupienie Najpierw miksera a potem karty albo odwrotnie.

O mikserze mówię z racji tego, że w przyszłości mam zamiar dokupić 1-2 mikrofony pojemnościowe do akustyka i z racji tego, że będą 3 mikrofony to mikser wydaję mi się niezbędny. Ale boję się, że podłączenie Interfejsu do słabej jakości miksera może jednocześnie zwiększyć szumy, a tego bym nie chciał.
    Albo znacie jakieś karty zewnętrzne z trzema wejściami mikrofonowymi ? Szczerze wątpię, że do 400 znajdę owy, ale cóż.

**Jeśli znacie lepsze modele do 300 mikser albo kartę w tej cenie to wiecie.. 300+ lekko może wyjść.
    * Z początku wykorzystywanie do wokalu z czasem do nagłaśniania również gitar akustycznych pojemnościówką***
    ***Jakie pojemniki polecacie do 400? i do 200. Takie dwa

Wiem rozpisałem się, ale liczę na waszą pomoc.
  • Pomocny post
    #2 10511421
    andrew1521
    Poziom 10  
    Witam

Ja myślę, że lepszego miksera w tej cenie nie znajdziesz. A co do karty to może zostać taka jaką proponujesz żadnych szumów nie powinno za dużo być. Osobiście proponuje dorzucić trchę grosza i zainwestować w coś w stylu Yamaha MG 82. Co do pojemników to w takiej cenie behringer C4 chociaż fantastyczne to one nie są.
  • #3 10511689
    hekke123
    Poziom 11  
    Co do tej Yamahy. Ma ktoś jakieś opinię o nim ?
  • Pomocny post
    #4 10512710
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Niestety na sprzęt semi pro, masz troszkę za mały budżet.
    Do nagrywania jednym mikrofonem nie potrzebujesz miksera. Wystarczy ci sama karta. Tu moim zdaniem lepiej zainwestować w taką co ma przynajmniej 2 wloty mikrofonowe z Phantom. Z tańszych to np ART USB Dual Pre ok 380zł czy ALESIS IO-2 USB 440zł. Niestety zdecydowana większość interfejsów z większą ilością kanałów analogowych wychodzi powyżej 1500zł.
    Tym jesteś w stanie nagrać 2 mikrofony.

Jak dla mnie mikser w studio na chwilę obecną staje się reliktem przeszłości, a dobre nagranie wymaga rejestracji wielośladowej.

Z mikrofonów, chwalę sobie AT2020, ART M-One, z tej wyższej półki ok 400zł
    z niższej to samson 01 czy superlux CMKh8k
    Z tej niższej półki możesz się spodziewać ostrej i szklistej góry. Wielka membrana jest w tym zakresie łagodniejsza i przyjemniejsza dla ucha.
  • Pomocny post
    #5 10513698
    andrew1521
    Poziom 10  
    hekke123
    Ta amaha to dobry mikser w swojej cenie. 3-bandowa korekcja i kompresor na mono są przydatna, a procesor efektów nie jest zły. W swojej cenie jest do dobry sprzęt i dlatego polecam do domowego studia.
  • Pomocny post
    #6 10513836
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    andrew1521 napisał:
    dlatego polecam do domowego studia

Ja nie polecam, choćby z uwagi na to że:
    adambyw napisał:
    mikser w studio na chwilę obecną staje się reliktem przeszłości, a dobre nagranie wymaga rejestracji wielośladowej.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 10514590
    kanguro0
    Poziom 11  
    Posiadałem niedawno interfejs Line 6 UX2 Pod Studio. Posiada dwa wejścia mikrofonowe z +48V oraz dwa dobre wejścia pod gitarę elektryczną, basową, czy inny instrument. Dodatkowo otrzymujemy oprogramowanie POD Farm, które oferuje kilka dobrych efektów do konfiguracji brzmień wokalu, czy instrumentu (może pracować jako VST w oprogramowaniu typu FL Studio, cubase etc. ).

Z tego interfejsu przesiadłem się na E-MU 0404 USB, posiada mniej więcej to samo co Line 6 UX2 Pod Studio, plus coś na czym mi osobiście zależało - direct monitor. Dzięki czemu karta pracuje mniej więcej w trybie miksera bez podłączania jej do komputera. Podłączam do niej gitarę i efekty w kostkach i mogę grać na słuchawkach nie podłączając karty do komputera. To samo można z mikrofonem.

Mikrofon jaki bym polecił i osobiście sobie kupił to Spark firmy Blue(nie wiem jaki masz budżet), ale szczerze jak kupisz coś tańszego typu AKG, MXL i poczytasz trochę o miksie, masteringu, panoramie, kompresji, częstotliwościach etc. to efekt będziesz miał naprawdę dobry. Nie raz można usłyszeć jak ktoś na lepszym sprzęcie, uzyskuje gorszą jakość.

Mikser bym sobie odpuścił, chyba że nagrywasz cały zespół na raz, ale to też pójdzie na jednym, max dwóch śladach. Zawsze można nagrywać po kolei.

Pozdrawiam i powodzenia.
  • #8 10517925
    hekke123
    Poziom 11  
    Wiec pokusze sie o interfejs z 2 wejsciami mikrofonowymi. A co myslicie o dorobieniu do gitary akustycznej tego wejscia do ktorego podlaczamy kabel i do piecyka albo np. Interfejsu ? I wtedy mikrofon pojemnosciowy do wokalu + gitara i one podlaczone do interfejsu. Jakosc gitary bylaby dobra ?
  • Pomocny post
    #9 10518328
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Tak można dorobić do gitary akustycznej wyjście, ale musisz rozeznać w jaki sposób chcesz zebrać z niej dźwięk. Są przynajmniej 3 sposoby i ich kombinacje:
    - miniaturowy mikrofon,
    - przystawka piezo pod mostkiem,
    - przystawka elektromagnetyczna, podobna jak w gitarach elektrycznych.
    Każda ma swoje wady i zalety, oraz specyficzne brzmienie.
    Najwięcej możliwości daje Ci chyba mikrofon zewnętrzny. Jego ustawienie też ma kolosalny wpływ na barwę gitary.

Ale tak, zastosowanie mikrofonu na wokal na jednym kanale, i na drugim gitary czy bezpośredni czy z mikrofonu da w miarę najlepszy rezultat.
  • Pomocny post
    #10 10518457
    kanguro0
    Poziom 11  
    hekke123 napisał:
    Jakosc gitary bylaby dobra ?

Tak, byłaby dobra. Poszukaj na youtube rozwiązań z postu powyżej, lub pod hasłami elektroakustyk, a może semi hollow Cię zainteresuje (tylko że to już inna gitara).
  • #11 10518505
    hekke123
    Poziom 11  
    Jeszcze spytam. Jak z kosztami takiego przerobienia? Ta trzecia wersja mnie zadowala jak w gitarze elektrycznej. I tak mam zamiar kupić interfejs i do jednego wejścia mikrofon, a do wejścia do gitary gitarkę tą przerobioną. Myślałem też o nagrywaniu 1 mikrofonem wokalu, a 2 pojemnikiem gitarę. Co myślicie?
    I jeszcze coś. Do M-AUDIO Fast Track da się podłączyć gitarę prawda?
  • Pomocny post
    #12 10518590
    MrMalo82
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Ja dodam od siebie, ze polecam zakup dobrego interfejsu usb np Lexicon Lambda do tego dobry mikforon - Audio-Technica jest ok, ja mam model AT 2050 ale moze byc tez AT 2020 i dobry preamp np Joemeek ThreeQ albo Presonus TubePre i to Ci wystarczy i bedzie dobra jakosc...nie polecam inwestowac w zadne mixery..bo te tansze to najwyzej jako jakis tam mix-down albo live.. ale do nagrywania..masakra wrecz nawet jesli ktos dysponuje poteznymi konsolami za setki tys zlotych uzywa zewnetrznych preampow bo te w konsolach sa srednie prawde mowiac..

Z reszta po co Tobie mixer? podepniesz mikrofon pod preamp i do interfejsu i mozesz nagrywac bez szumow, w bardzo dobrej jakosci.
    Tyle ode mnie:)

P.S.
    Jesli chcesz podlaczyc 2 mikrofony to lepiej zakup Presonus BlueTube 2-kanalowy, miksery i to takiej klasy sa bezsensu wydatkiem no chyba ze masz zamiar tez live dzialac..ale lepiej uzbierac pare grosza i dolozyc np do osluchow - monitorow studyjnych ktore tez sa wazne jak nie najwazniejsze..
  • #13 10519137
    hekke123
    Poziom 11  
    A co myślicie o podłączeniu Monacor GM-100 (Przystawka do gitary. pickup) do interfejsu M-Audio Fast track. ? Bo tak podsumowując kupię ten interfejs i będę nagrywał wokal i gitarę. Mikrofon do wejścia XLR, a nie wiem jak z gitarą. Dlatego pytanie czy będzie dobra jakość z tą przystawką co podałem na górze. ?
  • Pomocny post
    #14 10522665
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ja mam średnie doświadczenia jeżeli chodzi o takie przystawki. Szumią, brumią, przebarwiają itd. Dodatkowo są dość czułe na rodzaj materiału strun. Czasem słabo słychać basowe, czasami całkowicie zagłuszają te najcieńsze. Dodatkowo najczęściej mocno eksponują strunę H. Jak na razie spotkałem się z jedną gitarą akustyczną z przetwornikiem elektromagnetycznym, który dawał niezłe efekty. Nazwy nie pamiętam, przetwornik był wbudowany pod gryfem, na przedostatnim progu były wywiercone otwory z śrubami do regulacji na każdą strunę.

Piezo daje charakterystyczne twarde brzmienie. Jest dość inwazyjnym rozwiązaniem, i chyba najmniej podatnym na sprzężenia.
    Wybór mikrofonu, miksera i interfejstu - domowe studio

Niestety dźwięk z kamery, gitara to 12 strun, Yamaha z piezo, z tym że idzie jeszcze przez bodajże przez GT6. Ale charakter piezo słychać.

Ostatnio zacząłem przygodę z miniaturowym mikrofonem JTS CX500. Daje całkiem niezłe rezultaty.

W nagraniu jest na granicy sprzęgu, podcięty filtrem HPF -6dB/Okt @400Hz. Troszkę za wysoko. Jak go nie widzisz, kliknij sobie na jakość HD, i przypatrz się na cień przy otworze pod gryfem. Takie małe czarne coś, to właśnie ten mikrofon.

Ja preferuję te dwa ostatnie rozwiązania. Pierwszy mniej sprzęga lepiej się sprawdza na scenie, i w partiach rytmicznych. mikrofon jest bardziej naturalny, ma więcej ciepła i głębi.
  • #15 10523148
    hekke123
    Poziom 11  
    Dobra prawie wszystko wiem. Tylko jeszcze pytanie. Co myślicie o gitarze elektroakustycznej ?
  • Pomocny post
    #16 10523242
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Gitara elektroakustyczna to nic innego jak gitara z wbudowanym jednym z powyższych elementów, czyli mikrofon, piezo i/lub przystawka EM.
    Jak dla mnie rozsądny wybór.
  • #17 10523336
    hekke123
    Poziom 11  
    Dobra szukam gitary elektroakustycznej gdzieś za 500 zł - Będzie okej nie ?
    Kupuję interfejs Lexicon Alpha albo M-Audio Fast Track - Który lepiej ?
    I do nich da się wpiąć gitarę prawda ?
  • #18 10523423
    DjMapet
    Poziom 43  
    Za 500 zł? Jeśli Twój akustyk jest ok. czyli z wyższej półki, to raczej wybierz opcję nagrywania mikrofonem, ew zastosuj przystawkę piezo, ale zamontować by ją musiał lutnik.
    Jeśli nagrania mają być stricte studyjne (nie koncertowe), to rozważ rejestrację wielośladową.

Pozdrawiam.
  • #19 10523473
    hekke123
    Poziom 11  
    Nie jest za bardzo dobry dlatego szukam takiego za jakieś 500zł, myślę że będzie dość przyzwoity.
    A więc Lexicon Alpha czy M-AUDIO Fast Track ?
  • #20 10524004
    adambyw
    Moderator Akustyka
    M-AUDIO Fast Track ma zasilanie phantom do mikrofonów pojemnościowych Alpha nie ma.

W takim budżecie na gitarę to ruletka. Ja kiedyś kupiłem niezłą gitarę akustyczną Ever Play z przesyłką za niecałe 200zł. Brzmi nieźle, stroi, i trzyma strój. Kolega już nie miał takiego szczęścia, w jego egzemplarzu były źle nabite progi. Najlepiej weź w rękę i sam oceń.

Jeżeli chodzi o dobrą przystawkę piezo to sama potrafi kosztować 800zł. Czasem na aukcjach pojawiają się w okolicy 150zł.
  • #21 10526278
    hekke123
    Poziom 11  
    Czyli M-AUDIO.
    Wiem, że dobra gitara to 1000 zeta nawet. Ale dla mojego grania wystarczy coś w przedziale 500 zł :)
    Jedno pytanie i zakańczam temat. Czy do Fast Tracka jak podłączę gitarę elektroakustyczną kablem to będzie dobrze działać czy muszę na piecyk bulić ?
  • Pomocny post
    #22 10526721
    kanguro0
    Poziom 11  
    Nie bierz gitar takich jak everplay, tenson etc. niezłe oferuje tangelwood np. (jeśli chodzi o przedział cenowy). Jak na kablu podłączysz elektroakustyka, to będzie ok. Plus software'owo możesz dodawać echa etc. Piecyk nie potrzebny, co więcej z piecyka do karty nie puścisz sygnału raczej. Możesz robić konfiguracje typu elektroakustyk -> reverb -> piecyk -> mikrofon -> interfejs, lecz podobny efekt uzyskasz elektroakustyk -> interfejs -> oprogramowanie np. guitar rig i w nim reverb. (możesz też mieć piecyk z wbudowanymi efektami, więc możliwości jest dużo. Najprościej i przyjemnie jest gitara->interfejs-> np. guitar rig).
  • #23 10527395
    hekke123
    Poziom 11  
    Okej ;)
    Dziękuje wszyskim za odpowiedzi :)
  • #24 10529308
    DjMapet
    Poziom 43  
    hekke123 napisał:
    Wiem, że dobra gitara to 1000 zeta nawet.

Dobry elektroakustyk, to tak od 1500 zł. :-) zwłaszcza że jak napisał:
    adambyw napisał:
    Jeżeli chodzi o dobrą przystawkę piezo to sama potrafi kosztować 800zł

Poszperaj w aukcjach, komisach muzycznych, niekiedy można trafić zawodową używkę za pół ceny.

Pozdrawiam.
  • #25 10532529
    hekke123
    Poziom 11  
    Wiesz używkę w jakimś komisie w moim mieście może i bym kupił, ale na aukcjach na allegro to raczej bym nie kupił. Wątpie, że w jednym kawałku dotrze :D
  • #26 10532580
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Gitarę najlepiej kupować nie wirtualnie ale w sklepie muzycznym. Sam ocenisz barwę, strój i czy dobrze siedzi w ręce.
  • #27 10532629
    hekke123
    Poziom 11  
    To wiem. W sklepie muzycznym sprawdzę czy mi pasuję, bo to raczej zakup nie przez internet.
    A właśnie co polecacie z piecyków do do 300 ? Lub więcej? Jakaś zaufana firma?
    Słyszałem o marshallu co myślicie ?
  • #28 10535683
    DjMapet
    Poziom 43  
    Wolał bym kupić zawodową, ustawioną/wyregulowaną używaną gitarę, niż w tej samej kwocie byle pudło. Sprawę wyboru odpowiedniego egzemplarza można rozwiązać w ten sposób, iż w sklepie przetestujesz sobie kilka modeli, a potem w używkach szukasz takich, jakie w sklepie Ci najbardziej odpowiadały.
    hekke123 napisał:
    Wątpie, że w jednym kawałku dotrze

W sztywnym futerale, dobrze zapakowana gitara dotrze w jednym kawałku, ale po dobrą gitarę lepiej wybrać się osobiście, niekiedy może być taka za miedzą.
    Nie odważę się zaproponować piecyka do akustyka w kwocie 300 zł.

Pozdrawiam.
  • #29 10538993
    hekke123
    Poziom 11  
    Spoko ;-)
  • #30 10614560
    hekke123
    Poziom 11  
    Wracam z pytaniem. Mikrofon pojemnosciowy do 700 zl jaki? I co powiedzie o rode nt1?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie domowego studia nagraniowego i poszukuje lepszego sprzętu niż obecny mikrofon Shure PG48 podłączony do zintegrowanej karty dźwiękowej. Rozważa zakup miksera Behringer 802 oraz zewnętrznej karty dźwiękowej, takiej jak M-AUDIO Fast Track. Uczestnicy dyskusji sugerują, że dla nagrywania jednego lub dwóch mikrofonów lepszym rozwiązaniem może być interfejs audio z co najmniej dwoma wejściami mikrofonowymi z zasilaniem phantom, jak ART USB Dual Pre czy ALESIS IO-2. Wskazują również na mikrofony, takie jak Audio-Technica AT2020, AT2050, oraz inne modele z niższej półki, jak Samson 01 czy Superlux CMKh8k. Użytkownik rozważa także podłączenie gitary akustycznej do interfejsu, co jest możliwe przy użyciu przystawek piezo lub mikrofonów zewnętrznych. W dyskusji poruszono również kwestie jakości nagrań oraz zalety i wady różnych typów mikrofonów i interfejsów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA